V bikinách bodovala! Favoritkou voľby Miss Universe je transrodová modelka

Viac ako 90 krások bude v nedeľu večer v Thajsku súťažiť o titul Miss Universe 2018.

16.12.2018 16:12
Angela Ponce Foto:
Angela Ponce počas minulotýždňovej promenády v plavkách - jednej z čiastkových súťaží blížiacej sa Miss Universe.
debata (35)

Jednou z favoritiek je podľa niektorých médií aj Španielka Ángela Ponce, ktorá sa narodila pred 27 rokmi ako muž. Miss Universe sa tak prvýkrát zúčastňuje transsexuálna osoba a nie jedna. Aj dvadsaťpäťročná Mongolka Belguun Bacúch nebola ženou od narodenia.

Angela Ponce počas minulotýždňovej promenády v... Foto: SITA/AP
Angela Ponce Angela Ponce počas minulotýždňovej promenády v plavkách - jednej z čiastkových súťaží blížiacej sa Miss Universe.

Už na predbežnej promenáde v plavkách si počas uplynulého týždňa vyslúžila Ponce veľký potlesk. Do Thajska vyslalo Španielsko modelku, ktorá sa stala miss tento rok v júni ako prvá transsexuálna osoba. „Mojím cieľom je stať sa hlasom posolstva o začlenení, úcte a rozmanitosti nielen pre ľudí LGBT komunity, ale pre celý svet,“ povedala Ponce po júnovom víťazstve v Španielsku. Pre Daily Mail Angela Ponce ešte povedala: "S korunou mojej krajiny na hlave budem bojovať o to, aby nás bolo vidieť, aby nás bolo počuť. Ukážem, že som kráľovnou s vlastnou korunou.“

Angela Ponce počas minulotýždňovej promenády v... Foto: SITA/AP
Angela Ponce Angela Ponce počas minulotýždňovej promenády v spoločenkých šatách - jednej z čiastkových súťaží blížiacej sa Miss Universe.

„Nie som ďalšia misska, ktorá chce mier pre celý svet, chcem hlavne odkázať svetu, že dôležitá je tolerancia, rešpekt a láska,“ uviedla v rozhovore pre denník El País Ponce, ktorá sa preslávila bojom za práva sexuálnych menšín.

Pre Angelu Ponce to však nebola jej prvá účasť v podobnej súťaži. Už v roku 2015 sa rodáčka zo Sevilly rozhodla zabojovať o možnosť postúpiť ako víťazka Španielska do celosvetovej súťaže Miss World, ale uspela iná kráska.

Ponce sa narodila sa v juhošpanielskom mestečku Pilas 18. januára 1991 ako Ángel Mario Ponce. V 16-tich rokoch začala s hormonálnou terapiou, ako 24-ročná podstúpila vaginoplastiku a ten istý rok sa stala Miss Cádiz 2015. Hoci na verejnosti to nemala vždy jednoduché, doma ju rodičia odmala rešpektovali ako dievča.

Angela Ponce počas minulotýždňovej promenády v... Foto: SITA/AP
Angela Ponce Angela Ponce počas minulotýždňovej promenády v plavkách - jednej z čiastkových súťaží blížiacej sa Miss Universe.

„Pre mojich rodičov bolo dôležité, aby som bola šťastná, nechali ma preto slobodne sa vyjadriť, už od malička mi napríklad nebránili hrať sa s bábikami,“ opísala detstvo španielska miss. K zmene pravidiel súťaže Miss Universe tak, aby sa jej mohli zúčastniť aj transgender osoby, prispel spor modelky Jenny Talackovej. Tá sa narodila kanadskej matke a českému otcovi vo Vancouveri ako syn Walter Talacko a preto bola v roku 2012 diskvali­fikovaná zo súťaže Miss Universe Canada. Jenna Talackova sa s tým ale nezmierila a vďaka právnikom a petíciám dosiahla, že vtedajší vlastník súťaže Miss Universe, terajší americký prezident Donald Trump, jej účasť v národnom kole súťaže nakoniec povolil. Talackova v nej ale nezvíťazila, takže na svetovej súťaži nebola.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Miss Universe #Angela Ponce

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...