Problematická pleť si žiada stálu starostlivosť

Niektoré ženy majú šťastie a ku krásnej pleti im stačí základná kozmetika. Iné však bojujú o to, aby dobre vyzerali každý deň. Problémy s pleťou môžu mať viacero podôb, dnes sme sa zamerali na aknóznu pleť. Trápia sa s ňou nielen pubertiačky, pekne zabrať dáva aj tridsiatničkám.

02.06.2007 09:48
debata

Akné je problém dlhodobý a jeho liečba rozhodne patrí do rúk lekárom. Príčin upchávania mazových žliaz a vplyvov na celkový vznik choroby je viacero – pokazené zuby, problémy s trávením, stres a podobne. Rôznymi prípravkami z drogérie pokožke nepomôžete, prejavy tejto choroby môžete len zhoršiť.

Rozdiel je samozrejme v tom, či máte na tvári zopár vyrážok napríklad zo stresu, kde bežná kozmetika určená na problematickú pleť zaberie, alebo ide u vás o dlhoročný problém. Ak ste doteraz investovali iba do obyčajnej kozmetiky a výsledky nikde, je načase zájsť ku kožnému lekárovu a do lekárne. Vaša pleť totiž potrebuje ošetrenie špeciálnymi prípravkami, možno až na báze antibiotík.

Ako sa zbaviť vyrážok
Zlepšenie stavu pokožky postihnutej akné trvá dlhé obdobie. Zázraky nemožno čakať za niekoľko dní. Liečba spočíva v tom, že lekár sa snaží zabrániť vzniku nových prejavov choroby a zároveň lieči už prítomné prejavy. Liečba sa prispôsobuje každému pacientovi na mieru a je dôležité dodržiavať odporúčania lekára. Oplatí sa však držať týchto zásad.

Všeobecné pokyny:

* Denné pravidelné čistenie pokožky vhodnými prípravkami.
* Nevytláčať nijaké akné, ani uhry, ani zapálené vyrážky. Zákroky absolvovať u kozmetičky.
* Pravidelný pobyt na slnku, ale s mierou.
* Pravidelne vymieňať uterák na tvár a postihnuté miesta na tele, najlepšie denne.

Kozmetika a lekárenské prípravky:

* Používanie prípravkov, ktoré vysušujú postihnuté miesta a uvoľňujú póry. Odporúčajú sa prípravky s obsahom kyselín salicylovej, retinovej, síry a podobne.
* Antibiotické prípravky s obsahom erytromycínu potláčajú zápaly a šírenie baktérií.
* Hormonálne prípravky s obsahom estrogénov znižujú aktivitu mazových žliaz.
* Vitamín A a jeho deriváty sa využívajú pri ťažkých formách akné. Má však nežiaduce účinky napríklad na pečeň alebo zrážanie krvi, dôležité sú teda pravidelné krvné testy. Nesmú sa užívať v tehotenstve, môžu spôsobiť ťažké poruchy plodu, dokonca sa neodporúča otehotnieť ešte dva roky po ich vysadení.
* Liečba špeciálnymi prístrojmi, laser, rôzne svetlá a terapie môžu zmierniť jazvy už po vyliečenom akné.

debata chyba

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...