Brychtová a Timková rodili už počas vysokej,Mórová je spokojná s bábätkom po tridsiatke

Hoci dnešné ženy materstvo odkladajú, viaceré známe herečky i moderátorky si ho dokázali vychutnať už ako vysokoškoláčky. Spokojné sú však aj tie, čo na materskú odišli až po tridsiatke.

03.11.2007 09:00
debata

Moderátorka Pošty pre teba Katarína Brychtová (40) je spokojná, že si rodinu založila ešte na vysokej škole. „Ja som vždy chcela mať veľa detí. Som z troch detí, môj otec je z desiatich detí,“ povedala Brychtová, ktorá má dospelú dcéru Katarínu a o šesť rokov mladšieho syna Jakuba.

Vyštudovaná herečka skoršie materstvo berie ako obrovskú výhodu, keďže s dcérou sú vraj kamarátky. Nevedela však jednoznačne povedať, či je lepšie mať deti skôr alebo neskôr. 

Aj moderátorka Andy Timková nosila bábätko spolu s vysokoškolskými skriptami. „Veľmi som chcela mať deti. Mohla som počkať, ale v mladosti si človek chce plniť svoje sny a rady rodičov mu pripadajú smiešne,“ prezradila dlhoročná tvár televízie Markíza. Dieťa jej život zmenilo viac, ako predpokladala, keďže sa jej v treťom ročníku vysokej školy narodil hendikepovaný syn. S ním musela veľa pracovať a cvičiť. Tvár relácie Senzi byt pripustila, že keby mala synov po vybudovaní kariéry, možno by sa im mohla venovať viac. To však neľutuje, dokonca s úsmevom priznala, že sa už začína tešiť na vnúčatá.

Naopak, po tridsiatke sa stala mamičkou herečka a moderátorka Bibiana Ondrejková. „Ja som bola nervózna, že to nestíham, lebo moja mama sa stala mamičkou okolo dvadsiatky,“ priznala 35-ročná Ondrejková, ktorá má malú Bibianku a Grétku. Mala totiž pocit, že výborný vzťah s mamou získala aj vďaka malému vekovému rozdielu.

V súčasnosti je spokojná, že si materstvo nechala na zrelší vek. „Možno, keby som rodila 20-ročná, bola by som nervózna z toho, či sa mi podarí dostať sa na televíznu obrazovku alebo do divadla,“ usúdila Ondrejková, ktorej tvár je známa aj z relácie

STV Família a jej hlas poznajú všetci fanúšikovia amerického sitcomu Priatelia. Dodala, že dnes už aj tak vie, že to pravé orechové má doma.

Podobne si materstvo po tridsiatke vychutnáva aj riaditeľka súťaže Miss Universe SR Silvia Lakatošová, ktorá už malého Christiana stihla zobrať na služobné cesty na Bahamy či do Mexika. Po tridsiatke rodila aj populárna herečka národného divadla Diana Mórová, ktorá ako čerstvá mamička malého Quida vyhrala televíznu krasokorčuliarsku šou Hviezdy na ľade.

Štatistiky ukazujú, že sa ženy na Slovensku čoraz neskôr odhodlávajú založiť si rodinu. Priemerný vek prvorodičiek bol v rokoch 1950 až 1996 od 22 do 23 rokov, vlani takmer 26 rokov a podľa odhadov má do roku 2025 stúpnuť minimálne o dva roky. V bratislavskom Starom meste dokonca vlani najviac chodili do pôrodnice 30 až 34-ročné ženy. Najstaršou prvorodičkou sa na Slovensku stala pred dvoma rokmi päťdesiatnička.

debata chyba

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...