Pirelli 2009 - ženská krása zachraňuje svet

13.12.2008 02:55
Pirelli 2009 - Daria Werbovy Foto:
Kanadská topmodelka Daria Werbovy vyzerá v novom kalendári Pirelli 2009 očarujúco.
debata

Kalendár Pirelli. Slávny, kontroverzný. Jednými uznávaný, druhými zavrhovaný. Jedno z najslávnejších fotografických diel modernej doby sa už tradične na konci roka stáva centrom záujmu. Tentoraz je diskutované ešte viac, pretože témou nového kalendára nie sú len krásne polonahé modelky.

Dražba kalendára Pirelli 2009 :

Presne 16. decembra 2008 od 9.00 teda odštartujeme dražbu exkluzívneho výtlačku Pirelli 2009 s poradovým číslom 8643. Šťastný majiteľ sa bude môcť pýšiť výnimočným dielom, ktoré pozná celý svet, ale rovnako ho môže hriať dobrý pocit pri srdci, že pomohol. Peniaze získa Spoločnosť priateľov detí a detských domovov Úsmev ako dar, ktorá ich vyčlení na konkrétny projekt.

(info o pravidlách aukcie nájdete na konci článku)

„Dokonalosť fotografií zachytávajúcich ženskú krásu už nie je výzvou. Ale práve to mi umožnilo vniesť do fotografií vlastné cítenie. Kalendár je naozaj slávny. A tak sa stáva zdrojom komunikácie a informácií,“ myslí si fotograf Peter Beard – autor aktuálneho diela pod hlavičkou Pirelli. Taliansky výrobca pneumatík si ho vybral po menách ako Patrich Demarchelier, Herb Ritts či Annie Leibowitz a neurobil tak náhodne.

Bearda v celom svete preslávili fotografie africkej divočiny, už roky patrí ku kritikom mocipánov, ktorí zneužívajú zdroje ponúkané prírodou, predovšetkým tou africkou. Na čiernom kontinente sa odohrávalo aj fotenie nového kalendára.

„Je to výnimočná súčasť práce modelky. Odrazu sa ocitnete na mieste niekde uprostred ničoho a ste schopná prežiť veci z prvej ruky. Priamo na mieste,“ hovorí poľská modelka Malgosia Bela v dokumente, ktorý vznikol spoločne s kalendárom. Krásna Poľka je jednou zo sedmičky slávnych modeliek, ktoré spoločne s Beardom a tvorivým štábom odleteli do Botswany. Priestorom pre nádherné fotografie, ktoré vznikli už v máji tohto roka, sa stali dve kontrastné prostredia – úrodná delta rieky Okavango a vyprahnutá púšť Kalahari. Neoddeliteľnou súčasťou záberov, ktoré Beard vo finálnej podobe koncipuje ako vlastný denník a zdobí ich drobnými kamienkami, lupeňmi lístkov či osobnými poznámkami, sú však monumentálne slony.

Fotograf Peter Beard ukazuje záber poľskej... Foto: PIRELLI
Pirelli 2009 - fotenie kalendára - Peter Beard - Malgosia Bela Fotograf Peter Beard ukazuje záber poľskej modelke Malgosii Bele, ktorá je jednou zo siedmich krások, ktoré sa objavia v kalendári Pirelli 2009. Zostavu dopĺňa jimi Daria Werbowy, Emanuela de Paula, Isabeli Fontana, Lara Stone, Mariacarla Boscono a Rianne Ten Haken.

„Mala som pred nimi obrovský rešpekt. Predstavte si, že ležíte v blate na zemi a priamo za vami je ten obrovský tvor,“ spomína na fotenie talianska topmodelka Mariacarla Boscono. Ďalšia nádej sveta modelingu – plavovlasá Lara Stone pridáva: „Sú to divoké zvieratá. Neviete, čo môžete od nich čakať, bolo to vzrušujúce, no desivé zároveň.“

Fotograf Peter Beard podáva obraz ženy na svojich fotografiách ako silného a nezávislého tvora, ktorý povstal zo samotnej prírody. V realite však modelkám pripravil niekoľko adrenalínových zážitkov. Nebezpečné fotenie na stromoch, keď slonica chobotom takmer zhodila jedno z dievčat. Fotenie záberov v blate, kde sa za Taliankou Marioucarlou a Poľkou Malgosiou váľajú dva živé kolosy. Alebo napríklad tvorba záberu so živým chrobákom na tvári modelky Isabeli Fontanovej. Hoci priamo na mieste sa neubránila slzám, na tvorbu kalendára spomína ako na životný zážitok. Uslzenú modelku uchvátili plačúce slony.

Talianska topmodelka Mariacarla Boscono pózuje... Foto: PIRELLI
Pirelli 2009 - fotenie kalendára - Peter Beard - Mariacarla Boscono Talianska topmodelka Mariacarla Boscono pózuje v kalendári Pirelli 2009.

„Dostala som sa do ich tesnej blízkosti. Dotýkala som sa slonov a bolo to krásne. Sú ako ľudia, veľmi citlivé tvory. Dokonca plačú. Jeden z nich vypustil slzu priamo počas fotenia, stála som priamo pri jeho hlave. Bol to nádherný pocit. Je to nezabudnuteľné a pre mňa to bude asi najkrajšou vecou, akú som kedy vo svojej práci urobila,“ hodnotí brazílska kráska.

Vízia Pirelli 2009 je jasná. Prostredníctvom Beardovho objektívu príroda rozpútava zúrivý krik a vzpiera sa ľudskej neschopnosti kombinovať rast a rozvoj s múdrom a úctou k rozmanitosti. „Priniesli sme množstvo apokalyptických obrazov. Posledná vec, ktorá v prírode zostáva je príťažlivosť a krása žien. Presne to sme chceli ukázať. Spojiť krásu s brutalitou a skutočným obrazom progresu ľudstva,“ uzatvára Beard. A príbeh menom Pirelli pokračuje ďalej. S výzvou zachrániť aspoň ostrovčeky nedotknutého sveta, ktorý nám ešte zostáva…

Peter Beard
sa narodil 22. januára 1938. Začal študovať medicínu, no neskôr sa stal významným fotografom. Pre jeho neskoršiu tvorbu sa stala príznačná oslava prírody, predovšetkým africkej divočiny, v mladšom veku spolupracoval s prvými hviezdami modelingu – Iman či Veruschkou. V 70-tych rokoch sa priatelil s umelcami ako Andy Warhol, Bianca Jaggerová či spisovateľ Truman Capote. Po bohémskom živote v New Yorku sa presídlil do Kene, kde strávil nasledujúcich tridsať rokov, Beard patrí k zanieteným ochrancom a zároveň kritikom zneužívania zdrojov. Jeho negatívnym slovám sa nevyhol americký prezident George Bush, veľké priemyselné spoločnosti, ale ani charitou posadnutí umelci ako Bono Vox alebo Bob Geldof.

Pravidlá pre zapojenie sa do dražby sú jednoduché. Vyplnením formulára na zadanej adrese (zverejníme ju v deň aukcie) sa záujemca zapojí do dražby. Nutné je vypísať kontaktné údaje v podobe emailovej adresy a telefónu, ktoré sa na stránke Pravda.sk nezobrazia. Slúžia zamestnancom Pravda.sk na overenie totožnosti a reálneho záujmu o kalendár. Po telefonickom overení je záujemca zapojený do dražby, odstúpiť z nej môže kedykoľvek v priebehu dňa. Vstúpiť do dražby je možné kedykoľvek medzi 9.00 až 15.50 (koniec je o 16.00, desať minút si redakcia vyhradzuje na overenie údajov dražiteľa). Vstupná čiastka by mala prevyšovať poslednú zverejnenú sumu na stránke aukcie.

V prípade dražby platí pravidlo, že od poslednej prijatej ponuky pred skončením uvedeného časového limitu (16.00) sa začína odpočítavať päťminútový interval, počas ktorého je možné poslednú ponuku prebiť vyššou sumou – t.j. pokiaľ bude posledná suma prijatá o 15:58:24, zadať vyššiu ponuku je možné do 16:03:24. Pokiaľ tak záujemca urobí, ďalší päťminútový interval sa ráta od času zadania jeho ponuky. Ak sa nenájde nikto, kto by chcel ponuku navýšiť, dražba je uzatvorená a majiteľom kalendára sa stane dražiteľ s poslednou najvyššou ponukou.

Nový kalendár Pirelli určený na rok 2009 vzniká...
Nový kalendár Pirelli určený na rok 2009 vzniká...
+26Modelky žartujú počas fotenia kalendára Pirelli...
debata chyba

+ Zamyslite sa nad momentálnou situáciou a správajte sa podľa nej.
Uzavretie významného obchodu zlepší vašu...

+ Odpočinok je tak isto dôležitý ako tréning.
Ak skutočne chcete a ak sa snažíte, všetko stihnete bez problémov....