Elite Model Look 2019: Na nových víťazov už čaká Paríž, klasickú krásu strieda osobnosť!

Na pozadí historickej pompéznosti jednej z najkrajších historických sál v celej Európe sa opäť odohralo veľkolepé finále modelingovej súťaže Schwarzkopf Elite Model Look. Ročník 2019 bol v poradí už dvadsiatyôsmy. Aj on zrodil pre modelingový svet nové tváre. A štyroch víťazov.

28.08.2019 09:16 , aktualizované: 16:29
debata (4)
Víťazi súťaže Schwarzkopf Elite Model Look 2019... Foto: Profimedia
Víťazi súťaže Schwarzkopf Elite Model Look 2019 - zľava: Slováci Andrej Chamula a Charlotta Kušnírová, Česi Klára Binderová a Sebastián Klimeš. Víťazi súťaže Schwarzkopf Elite Model Look 2019 - zľava: Slováci Andrej Chamula a Charlotta Kušnírová, Česi Klára Binderová a Sebastián Klimeš.

Odborná porota, v ktorej nechýbali zástupcovia modelingových agentúr z niekoľkých kútov sveta, známe tváre, ale aj predstavitelia sponzorov či veľkých obchodných spoločností, rozhodla v utorok večer o víťazstve pre Charlottu Kušnírovú a Andreja Chamulu za Slovensko. Českými víťazmi finále sa stala Klára Binderová a Sebastián Klimeš.

Keď si spomeniem na podobné momenty spred pár rokov, nedá mi nevybaviť si plachosť, nesmelosť, občas priam absenciu slov tých, ktorí sa museli zhovárať s novinármi alebo prvýkrát vo svojom živote zvládnuť ohňostroj bleskov a nápor objektívov. Noví slovenskí víťazi sú však už (celkom) iní.

Záber z finálového večera súťaže Elite Model...
Riaditeľ agentúry Saša Jány a topmodelka...
+26Víťazi súťaže Schwarzkopf Elite Model Look 2019...

„Dlho som chcela byť modelkou, prišla som na kasting a podarilo sa,“ uviedla len 16-ročná Charlotta z Prešova. Ak by dostala príležitosť vyraziť do modelingových metropol Paríž či Miláno už zajtra, neváhala by. „Som na to pripravená. Samozrejme, trošku ešte treba zlepšiť jazyk, možno chôdzu, ale príležitosti by som sa chopila,“ vyhlásila Kušnírová, ktorej modelingovými vzormi je napríklad veteránka Linda Evangelista, ale aj hviezda z mól a momentálne aj z filmových obrazoviek Cara Delevingne či Slovenka Michaela Kocianová. Ambície má tiež veľké. Z jej úst zazneli mená magazínov ako Vogue, alebo značiek Gucci či Prada.

Topmodelky Denisa Dvořáková (vľavo) a Michaela... Foto: Profimedia
Topmodelky Denisa Dvořáková (vľavo) a Michaela Kocianová. Topmodelky Denisa Dvořáková (vľavo) a Michaela Kocianová.

Osemnásťročný Andrej Chamula zaujal porotu nielen svojím vzhľadom (ktorý z neho určite urobí horúceho favorita pre prehliadky v Paríži!), ale aj charizmou a pohotovosťou. „Nie, nikto ma do toho nedotlačil,“ reagoval s úsmevom na otázku, ako vlastne skončil na pražskom móle. „Už pred súťažou som bol prihlásený v agentúre. Môj strýko pracuje ako učiteľ a jedna z jeho žiačok je modelingová skautka. Práve ona ma oslovila dávnejšie s otázkou, či by som nechcel skúsiť šťastie v modelingu. A ja som povedal áno,“ uviedol pre Pravdu Chamula.

Posledné štyri dni strávil aj s mužskými kolegami prípravami na finále. Nácviky chôdze, fiting odevov, program bol jasne daný. Priznáva však, že podľa neho je modeling pre mužov omnoho jednoduchší. „Miery nie sú až také striktné. Chôdza je ležérnejšia a ľudia chcú vidieť zaujímavé tváre,“ komentoval. „Ak sa prezentuje zaujímavé oblečenie, má byť k tomu aj tvár, ktorá chce niečo povedať. Toto je nový trend. Súhlasím s ním,“ dodal ešte Chamula, ktorý študoval aj v Amerike a tak plynulou angličtinou pridal cenné body v očiach poroty.

Jej šéf, riaditeľ agentúry Elite Model Managment pre Čechy a Slovensko Saša Jány, bol s tohtoročným finále spokojný. Prezradil, že jeho najväčším prekvapením boli práve mužskí adepti. „Mužská divízia skutočne zaujala a v zákulisí sa už agenti zhovárali, ktorí z chlapcov pôjde do Milána, do Paríža. Za posledných päť rokov to bola skutočne najsilnejšia mužská zostava,“ vysvetlil.

Na margo zvolených typov prezradil, že v súčasnom modelingu sa opäť k slovu dostáva omnoho viac osobnosť a výrazný typ. „Dnes už to vôbec nie je o kráse, výškach, mierach. Klienti, možno aj kvôli mladým ľuďom na sociálnych sieťach, hľadajú skôr individuálne typy a looky. Takže obrovský úspech zaznamenala počas večera napríklad baba, ktorá mala kučeravé vlasy a strojček na zuboch. Myslím si, že práve Charlotta je reprezentantom tejto novej krásy. A Andrej nás očaril vzhľadom, ale aj výnimočnou charizmou,“ komentoval Jány.

zväčšiť Topmodelky agentúry Elite - zľava: Barbora... Foto: Profimedia
Barbora Brušková, Linda Nývltová, Barbora Podzimková, Eva Klímková a Alexandra Gachulincová. Topmodelky agentúry Elite - zľava: Barbora Brušková, Linda Nývltová, Barbora Podzimková, Eva Klímková a Alexandra Gachulincová.

V bohatej konkurencii výrazných typov na mólach, ale aj sociálnych sieťach, ktoré sa stali novým kanálom pre šírenie komunikácie módnych značiek, môžu Slováci a Česi zaujať práve vlastnosťami. „Naši ľudia sú strašne príjemní. Majú rozhľad, sú vzdelaní, možno vzdelanejší ako ich rovesníci v Amerike alebo v Brazílii. Majú kombináciu osobnosti a looku, lebo ten look nestačí,“ uzavrel.

Hovoriť o tom, že úspech na prácu a dopyt vo svete súčasného modelingu majú len víťazi, by nebolo pravdivé. Aj minulé roky ukázali, že sa často podarí zaujať riaditeľov módnych značiek či kastingových spoločností tým, ktorých mená na pódiu neodzneli. Podčiarkla to aj čestná prezidentka poroty Daniela Peštová, ktorá v závere prišla vyhlásiť meno českej „nástupkyne“. Pre Pravdu tiež dodala, že s víťazmi je veľmi spokojná a páči sa jej práve to, aké individuality mnohí z nich sú.

Riaditeľ agentúry Saša Jány a topmodelka... Foto: Profimedia
Saša Jány a topmodelka Daniela Peštová Riaditeľ agentúry Saša Jány a topmodelka Daniela Peštová, ktorá bola čestnou prezidentkou poroty.

Okrem pôvabnej Peštovej, ktorá sa obliekla na galavečer do šiat Tom Ford, nemohli chýbať ani najúspešnejšie modelky agentúry. Objavila sa tu Linda Nývltová, Barbora Brušková, Alexandra Gachulincová, Jana Tvrdíková, Denisa Dvořáková či Michaela Kocianová. Posledná menovaná aj v novej úlohe – ako (spolu)dizajnérka. Finalisti totiž predviedli na móle jej vlastnú kolekciu, ktorá vznikla v spolupráci s jej tureckou kamarátkou Farah.

Slávnostný večer sa niesol v duchu kontrastov. Už spomenutú historickú pompéznosť ponúkla Španielska sála pražského hradu, nostalgický závan starosvetskej elegancie zase hudobný sprievod v podobe Ondřeja Havelku, jeho dcéry Rozálie (mimochodom, v minulosti účastníčky finále EML) a formácie Melody Makers. A potom tu boli, samozrejme, veľmi súčasné tváre zo Slovenska a Česka, ktoré možno už čoskoro uvidíme na obálkach časopisov, alebo svetových mólach. Držme im palce – niet pochýb, že potenciálu majú na úspech mnoho…

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #súťaž #modelky #Daniela Peštová #víťazi #Schwarzkopf Elite Model Look #Saša Jány #Andrej Chamula #Charlotta Kušnírová

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...