Pohreb? Nie, veľký žúr! Gaultier sa lúčil, na móle legendy módy aj topmodelky

Slávny francúzsky návrhár Jean Paul Gaultier sa spektakulárnou módnou prehliadkou na javisku parížskeho divadla Châtelet rozlúčil so svetom vysokého krajčírstva (haute couture).

23.01.2020 10:25
debata
Topmodelka Bella Hadid sa tiež objavila na... Foto: SITA/AP, Francois Mori
Topmodelka Bella Hadid sa tiež objavila na prehliadke Jean Paul Gaultier Haute Couture Jar/Leto 2020. Topmodelka Bella Hadid sa tiež objavila na prehliadke Jean Paul Gaultier Haute Couture Jar/Leto 2020.

Šesťdesiatsedem­ročný tvorca vopred ohlásil, že stredajšia prehliadka bude jeho posledná, a koncipoval ju preto čiastočne ako retrospektívu ikonických modelov vzniknutých počas jeho polstoročia trvajúcej kariéry v módnom biznise. Jeho zbohom si nenechala ujsť rad slávnych osobností vrátane šéfredaktorky časopisu Vogue Anny Wintourovej, herečky Fanny Ardantovej, bývalej prvej dámy Carly Bruniovej či modeliek Evy Herzigovej a Laetitie Casty.

Modelka na záverečnej prehliadke ateliéru Jean...
Modelka Irina Shayk počas prehliadky Jean Paul...
+14Americká topmodelka Karlie Kloss na záverečnej...

Gaultierova rozlúčka bola vrcholom v stredu večer končiaceho parížskeho týždňa módy a koncentrácia známych tvárí v hľadisku i na prehliadkovom móle bola dokladom toho, o akú významnú udalosť išlo. Hoci prehliadka začala pohrebnou scénou, pokračovala ďalej v rozjarenom muzikálovom duchu. Modelky defilovali napríklad počas piesní Back to Black a Church of the Poison Mind, ktoré naživo zaspieval Boy George.

Návrhár šou poňal ako pohľad do svojej tvorivej histórie, a tak sa na scéne objavili jeho najslávnejšie modely vrátane námorníckych oblekov, korzetov alebo extravagantných svadobných šiat. Predvádzali jeho obľúbené modelky ako Bella Hadid, Coco Rocha, Noemie Lenoir a Karlie Kloss, ale aj múzy zo skorších čias jeho kariéry ako herečky Farida Khelfa, Amanda Lear a Rossy de Palma. Potlesk zožala aj hviezda burlesky a striptízu Dita Von Teese.

Herečka Rossy De Palma na záverečnej prehliadke... Foto: SITA/AP, Francois Mori
Paris Fashion Haute Couture S/S 2020 Gaultier Herečka Rossy De Palma na záverečnej prehliadke ateliéru Jean Paul Gaultier s kolekciou Haute Couture Jar/Leto 2020.

Už minulý týždeň Gaultier svojich priaznivcov uisťoval, že hoci sa ďalej nebude podieľať na kolotoči módnych prehliadok haute couture, jeho tvorivá činnosť zďaleka nekončí. „Na stole je nový projekt, s ktorým som prišiel a ktorý bude čoskoro odhalený,“ tvrdí návrhár, detaily však zatiaľ zverejňovať nechce.

Gaultier bol považovaný za jednu z najväčších ikon módneho sveta, strhával na seba pozornosť svojimi provokatívnymi modely a snažil sa nabúravať stereotypy. Aj ľudia, ktorí módu nesledujú, zrejme poznajú jeho pánske obleky so sukňami alebo korzet so špicatou podprsenkou, ktorý nosievala na koncertoch speváčka Madonna. Okrem nej si jeho prácu obľúbili aj ďalšie hudobné hviezdy vrátane Rihanny, Marylina Mansona či Lady Gaga.

zväčšiť Modelka Eva Herzigová tentoraz sedela v... Foto: SITA/AP, Thibault Camus
Paris Fashion Haute Couture S/S 2020 Gaultier Modelka Eva Herzigová tentoraz sedela v hľadisku. A mala skvelú náladu.

Gaultier, označovaný svojho času za enfant terrible francúzskej módy, začal kariéru u Pierra Cardina na začiatku 70. rokov a už v roku 1976 predstavil svoju prvú samostatnú kolekciu. Sám 97-ročný Cardin v stredu poslednú prehliadku svojho niekdajšieho žiaka takisto osobne sledoval.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #móda #irina Shayk #rozlúčka #Dita von Teese #haute couture #Jean Paul Gaultier #Rossy de Palma #Gigi Hadid #Bella Hadid

+ Pomáhajte s triedením odpadu, deti uvidia ako vám na tom záleží.
Zopár vecí sa pokazilo, avšak to nemusí byť len...

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...