Po Lagerfeldovej smrti prepísali históriu! Na móle prvýkrát plnoštíhle modelky

Viac ako päťdesiat rokov pôsobil na poste kreatívneho riaditeľa talianskej značky Fendi Karl Lagerfeld. Spolupracoval so Silviou Venturini Fendi, ktorá ho po minuloročnej smrti plnohodnotne nahradila. A vo štvrtok večer poriadne prekvapila.

21.02.2020 15:15
debata (4)
Modelka Paloma Elsesser počas prehliadky značky... Foto: SITA/AP, Antonio Calanni
Italy Fashion F/W 20/21 Fendi Modelka Paloma Elsesser počas prehliadky značky Fendi v Miláne.

Päťdesiatdeväťročná Silvia – potomok známej talianskej kožušníckej rodiny, ktorá sa počas desaťročí vyprofilovala na jeden z najslávnejších talianskych módnych domov, na prehliadke Jeseň/Zima 2020, poslala na mólo dve plnoštíhle modelky.

Paloma Elsesser a Jill Kortleve sa stali nositeľom pozitívnej zmeny, na akú najmä taliansky módny priemysel nie je veľmi zvyknutý. Hoci v záplave štíhlych krások boli len ony dve ženami s normálnymi a plnšími krivkami, tento krok si povšimli aj svetové médiá.

Modelka predvádza kreáciu z dielne Fendi v...
Modelka Paloma Elsesser na prehliadke značky...
+5Modelka Karen Elson na prehliadke značky Fendi...

Hoci čosi podobné sa dnes už stáve bežnou praxou dizajnérov, pre značku Fendi (a pod Lagerfeldovým vedením) také niečo nebolo prípustné. O nemeckom návrhárovi kolovali mnohé historky o tom, ako neznášal plnoštíhle ženy. Hoci sám istý čas bojoval s nádvahou, podarilo sa mu schudnúť a až do smrti si udržiaval štíhlu postavu.

Dizajnérka Silvia Venturini Fendi na otázku redaktora Luka Leitcha z portálu Vogue.com, priznala, že bolo pre ňu frustrujúce predvádzať kreácie značky na armáde štíhlych modeliek. „Obzvlášť preto, že ja sama nie som prototypom tejto konfekčnej veľkosti. Vnímam ako oslobodzujúce znázorniť tieto odevy iným spôsobom, v iných veľkostiach,“ citoval ju Vogue.com.

Topmodelka Gigi Hadid na prehliadke značky... Foto: SITA/AP, Antonio Calanni
Italy Fashion F/W 20/21 Fendi Topmodelka Gigi Hadid na prehliadke značky Fendi v Miláne.

Výsledkom bola dvojica príťažlivých kreácií. Aj módny portál však podotkol, že inkluzivitu netvoria dva príklady po mnohých rokoch. Až čas ukáže, ako vážne to myslia u Fendiovcov s módou pre „skutočné ženy“.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #móda #Miláno #plnoštíhle dámy #Fendi

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...