Jej krása vyrážala dych dizajnérom aj umelcom! Iman oslavuje 65

Americká modelka, herečka a podnikateľka somálskeho pôvodu Iman Abdulmajidová, ktorá 25. júla oslavuje 65. narodeniny, bola módnou ikonou 80. rokov a múzou mnohých umelcov a návrhárov.

25.07.2020 12:00
debata
Modelka Iman a jej zosnulý manžel David Bowie... Foto: SITA/AP, Evan Agostini
Modelka Iman a jej zosnulý manžel David Bowie na zábere z roku 2008. Modelka Iman a jej zosnulý manžel David Bowie na zábere z roku 2008.

Kráska zo somálskeho Mogadiša sa stala jednou z vôbec prvých modeliek tmavej pleti, ktoré sa podarilo preraziť na svetových mólach. Ku sláve jej však nepomohli len jemné exotické črty a bronzová pleť. Iman bola vždy vnímaná aj ako veľká osobnosť.

Iman, ktorej meno znamená arabsky „viera“, pochádza z rodiny somálskeho diplomata. Vyštudovala strednú školu v Egypte, na univerzite v kenskom Nairobi ju pre svet módy objavil fotograf Peter Beard.

Topmodelka Iman na zábere z roku 1992.
Rok 2005: Iman na večierku magazínu Elle v New...
+17Modelka Iman a jej zosnulý manžel David Bowie...

Počas kariéry v modelingu pracovala s mnohými veľkými menami svetovej haute couture, medzi inými s Yves Saint Laurentom, Giannim Versacem alebo Donou Karanovou či Calvinom Kleinom. Pózovala tiež slávnym fotografom vrátane Helmuta Newtona a Annie Leibovitzovej. Objavila sa aj v niekoľkých drobných filmových rolách, napríklad v slávnom snímke Spomienky na Afriku.

Modelka Iman prichádza na červený koberec počas... Foto: SITA/AP
Iman Modelka Iman prichádza na červený koberec počas prvého večera 76. ročníka medzinárodného filmového festivalu v Benátkach.

Potom, čo skončila s modelingom, založila úspešnú kozmetickú firmu, zameranú na výrobky pre ženy tmavej pleti, a venuje sa charite. Od roku 1992 bol jej manželom slávny rockový spevák a hudobník Davie Bowie (zomrel v januári 2016), s ktorým má dcéru Lexi. Z predchádzajúceho vzťahu má dcéru Zulekhu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krása #modeling #úspech #David Bowie #Iman #jubileá hviezd

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, to je kľúč k úspechu.
V práci bude pre vás ťažké sa rozhodnúť, popremýšľať nad...

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...