Najslávnejšia modelka v hidžábe končí s módou! Chce sa zmieriť s mamou aj Alahom

Je pravdepodobne najslávnejšou modelkou súčasnosti reprezentujúcou moslimskú komunitu. Napriek tomu sa Halima Aden rozhodla odísť z módneho priemyslu.

27.11.2020 07:00
debata (5)
Topmodelka Halima Aden na zábere z prehliadky... Foto: SITA/AP, Luca Bruno
Topmodelka Halima Aden na zábere z prehliadky Max Mara v roku 2017. Topmodelka Halima Aden na zábere z prehliadky Max Mara v roku 2017.

Americká kráska so somálskymi koreňmi sa stala jedným z príkladov novej filozofie inkluzivity v módnom priemysle, keď reprezentovala nielen ženskú krásu, ale aj svoje vierovyznanie. Na každej prehliadke či fotení sa pritom objavila s pokrývkou hlavy, takzvaným hidžábom, čo bola jej podmienka pracovať v móde. Takto chcela tiež svetu ukázať, že pre niektoré ženy má hidžíb duchovnú, ale aj výraznú odevnú hodnotu.

Možno aj preto prekvapuje, že sa Aden rozhodla dať módnemu priemyslu zbohom. Opäť je pritom dôvodom jej presvedčenie. Na jej profile na Instagrame, ktorý sleduje viac ako 1,2 milióna ľudí, sa Aden prihovorila prostredníctvom svojej kamarátky. Dôvodom je, že si „dáva tiež prestávku od sociálnych sietí, no chcela sa poďakovať všetkým za lásku a podporu“. Jej slová pred kamerou predniesla Adenovej kamarátka.

Modelka Halima Aden. Foto: SITA/AP, Evan Agostini
Modelka Halima Aden. Modelka Halima Aden.

Ešte deň predtým však bolo zverejnené na Instagrame video krátkeho rozhovoru s jej vlastnou mamou, ku ktorému došlo až po niekoľkých rokoch. Adenovej mama totiž dcéru pre jej aktivity odmietala. „Mnoho z vás nikdy nezažilo, aké to je utiecť pred vojnou, vidieť, ako sa vaša krásna krajina rúca, okamžite čeliť celoživotným ekonomickým rozdielom a tiež vychovávať dve malé deti uprostred ničoho. Moja musela bojovať, aby posilnila svoj Imaan (vieru) a vychovala nás tým najlaskavejším a vychovávateľnejším spôsobom,“ napísala Halima Aden k videu.

„Bola na mňa tvrdá a nebudem klamať, aj ja som vždy mala veľmi tvrdú hlavu. Ale nemôžem pokračovať ani sekundu ďalej bez toho, aby som matke dopriala odmenu, ktoré si zaslúži. Kedysi bola brutálne úprimná, keď povedala: ‚Halima, tvrdo som pracovala na tom, aby som uspokojila Alaha a bojím sa o tvoju akhiru (večný život), takže porozmýšľaj o ďalšom malom dievčatku s hidžábom, ktoré vstúpi do tohto odvetvia. Ty za ne tiež nesieš zodpovednosť. Takže nepríď domov, kým sa nedáš dokopy s Bohom.‘,“ opísala Aden svoj vzťah s mamou počas jej pôsobenia v módnom priemysle.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Halima Somali (@halima)

Dvadsaťtriročná modelka, ktorá je tiež ambasádorkou UNICEF, však dodáva, že rozhodnutie svojej mamy považuje za to najlepšie, čo pre ňu mohla urobiť. „Je vzorom, ktorý si VŠETCI zaslúžime. Doslova kráľovná! Poznajte svoju hodnotu. Moje srdce nemôže byť naplnené, zatiaľ čo toto odvetvie ma naďalej chváli za skromnosť, s ktorou som mala aj ja toľko vnútorných konfliktov .. stále využíva a zneužíva moje sestry. Rozhodla som sa postaviť za svoje ja, ale stojím aj za všetkými ľuďmi, ktorí pre módu stratili dušu. Nikdy nebudeme potrebovať vaše zastúpenie,“ odkázala Halima Aden, ktorá sa v minulosti objavila na obálke magazínu Vogue Arabia či napríklad v kampaniach Max Mara, alebo na prehliadke Dolce & Gabbana.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #modeling #odchod #viera #moslimka #Halima Aden

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...