Nemôžem mlčať! Nahá poľská kráska protestuje proti vláde na titulke Vogue

Odvážny záber, ale s ním tentoraz aj vážne posolstvo. Na obálke poľskej mutácie magazínu Vogue sa objavila topmodelka a aktivistka Anja Rubik. Jej akt, ktorý urobila sama, je aj gestom protestu a aktivizmu voči súčasnej politiky v Poľsku.

28.11.2020 00:00
debata (11)
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Vogue Polska (@vogue.polska)

Krásna plavovláska, ktorá je jednou z najslávnejších poľských modeliek a v minulosti patrila tiež do TOP 10 najlepšie platených modeliek sveta, sa postavila nahá pred objektív. Jednou dlaňou si zakrýva intímne partie, písmená sú umiestnené tak, aby mohol byť magazín v kioskoch bez cenzúry.

Záber, ktorý priznane cituje fotografie Helmuta Newtona, má však podľa Rubikovej aj iný zmysel. Tridsaťdvaročná kráska sa ním snaží vyjadriť aj svoj postoj k súčasnej neznášanlivej politike Poľska voči ženám a menšinám. Nahota sa však stáva symbolom ženskej revolúcie," uviedla pre Vogue Anja Rubik.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Vogue Polska (@vogue.polska)

„Považujem sa za patriotku. Čím som staršia, tým sa cítim byť bližšie k Poľsku. A keď sú ženské práva, práva LGBTQ+ a práva rodín potláčané v mojej krajine, kde vláda skoro každý deň ukazuje na nejakého nového nepriateľa, nemôžem zostať ticho,“ komentovala tiež Anja Rubik.

Jej rozhorčenie, tak ako u mnohých poľských žien (ale aj mužov) vyvolal nedávny výrazne sprísnený potratový zákon, ale tiež potláčanie práv sexuálnych menšín. V rámci protestov vo väčších mestách boli zatknutí mnohí protestujúci a situáciu v Poľsku odsúdili aj mnohí europoslanci či predstavitelia európskych štátov.

Topmodelka Anja Rubik na archívnom zábere. Foto: SITA/AP, Arthur Mola
France Cannes 2017 Amfar Charity Gala Topmodelka Anja Rubik na archívnom zábere.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #protest #Vogue #akt #Anja Rubik #aktivizmus

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...