Aký bude stý ročník Miss Francúzsko v čase pandémie? Aj bojkot aj oslava

Vo Francúzsku sa v sobotu 19. decembra uskutoční jubilejný 100. ročník súťaže krásy Miss Francúzsko 2021, hostiť ho bude zábavný park Puy du Fou.

18.12.2020 15:00
Britain Miss World 2019 Foto: ,
Miss Francúzsko 2019, Ophely Mezin.
debata

Kvôli nočnému zákazu vychádzania, ktorý vo Francúzsku platí v časoch epidémie koronavírusu, sa však voľba uskutoční bez hostí v sále. Na minuloročný prenos súťaže sa pozeralo vyše osem miliónov televíznych divákov.

Jubilejného večera sa pre obmedzenia zúčastní len 400 ľudí, ktorí sú potrební pre zabezpečenie súťaže a priameho prenosu. Súťažiaci, technici a zamestnanci areálu vopred podstúpia test na koronavírus. Počas súťaže budú všetci bývať v hoteloch v zábavnom parku, z ktorého sa nebude smieť von ani dnu. Rovnaké opatrenia už platili pri nedávnom prvom kole, ktoré sa konalo v hoteli pri Versailles.

Bývalá majiteľka súťaže Geneviève de Fontenayová sa však ohradila proti tvrdeniu, že tento rok ide o stý ročník. Súťaž síce vznikla v roku 1920 pod názvom „Najkrajšia žena Francúzska“ (Plus belle femme de France), ale názov Miss France získala až v roku 1928 na žiadosť Miss Universe. Podľa Fontenayovej by tak veľké oslavy mali prísť až za osem rokov. Súčasný majiteľ, spoločnosť Endemol, práva na súťaž kúpila v roku 2002 a je presvedčená, že tento rok je ten pravý pre jubilejné oslavy. Endemol Fontenayovú na tohtoročné odovzdávanie tiež pozval kvôli jej úlohe v histórii súťaže, ona však účasť odmietla a ceremoniál bojkotuje.

Proti súťaži ako takej sa postavili aj feministické asociácie, odsudzujú hodnotenie žien na základe vzhľadu. a považujú ho za anachronizmus. O korunku sa „pobije“ 29 dievčat medzi 18 a 24 rokmi. Porota je zložená výhradne zo žien, bývalých kráľovien krásy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Miss Francúzsko

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...