Elite Model Look 2021: Slovenskí víťazi sú pripravení na veľký svet. Trpezlivosť je nutnosť, vraví Jány

Svet modelingu je znovu bohatší o niekoľko nových tvárí, pár z nich aj s veľkým potenciálom preraziť. V pondelok večer sa na pražskom finále známej modelingovej súťaže porota zhodla až na päťke víťazov, dvaja z nich pochádzajú z Bratislavy.

31.08.2021 09:09 , aktualizované: 15:46
629563158 Foto:
Víťazi 30. ročníka súťaže Schwarzkopf Elite Model Look 2021 - zľava: Patrik Vališ, Lenka Saturyová, ukrajinský víťaz Olexi Kabatsii, česká víťazka Amelie Konšelová a jej krajan Alex Hanus.
debata (1)

Lenka Saturyová a Patrik Vališ sa stali víťazmi Schwarzkopf Elite Model Look 2021, jubilejného 30. ročníka, ktorý sa konal po dvojročnej pauze. Tú spôsobila, samozrejme, pandémia koronavírusu a v pondelok bolo cítiť, že mnohí pozvaní hostia na galavečere v Španielskej sále Pražského hradu sa cítia nadšene, že sa znovu mohli vrátiť do spoločnosti.

Speváčka Dara Rolins v kreácii Fendi z...
Topmodelka Daniela Peštová v kreácii Alexander...
+23Moderátorka Iva Kubelková.

Kým minulý rok prebiehali kastingy aj finále online, tentoraz tu opäť bolo krásne nasvietené mólo, kúsky od svetoznámych dizajnérskych mien, dvojica moderátorov v zložení Hana Vágnerová a Vladimír Polívka, charizmatický francúzsky spevák Adam Naas a nádherné priestory na Pražskom hrade. A, samozrejme, v neposlednom rade najmä nové (a krásne) tváre.

„Prípravy na finále sa nezaobišli bez istých obmedzení, či už išlo o nosenie rúšok, pravidelné testovanie, v niektorých prípadoch očkovanie, ale myslím si, že môžem hovoriť aj za ostatných, že sme všetci boli šťastní, že sme mohli ísť do Prahy a absolvovať toto živé finále,“ prezradila pre Pravdu veľmi zhovorčivá víťazka Lenka Saturyová. Tmavovláska z Bratislavy má sedemnásť rokov, ale nepochybne už základ pre komunikáciu a vystupovanie pri rozhovoroch. Ako študentka osemročného gymnázia so špecializáciou na anglický jazyk bude nepochybne pripravená aj na „veľký svet“ so zahraničnými agentmi, fotografmi či dizajnérmi.

zväčšiť Topmodelky Denisa Dvořáková (vľavo) a Michaela... Foto: Markéta Hanzlíková / Česká editoriální fotografie / Profimedia
629562880 Topmodelky Denisa Dvořáková (vľavo) a Michaela Kocianová.

Saturiovú do súťaže síce prihlásila kamarátka, ale sama priznala, že svet modelingu ju fascinuje a prehovárať ju veľmi nemuseli. „Pre našu generáciu je modelingový svet asi oveľa dostupnejší aj preto, že sa s ním stretávame na všemožných sociálnych sieťach. Tam určite vzniká čiastočne akási túžba, mnohí z nás si v tom nájdu vzor,“ priznala Saturiová, ktorá zastúpi Slovensko na svetovom finále. Skĺbiť posledné ročníky školy a modelingovú kariéru pravdepodobne zvládne. „Známky mám dobré, snáď to nejako vyjde,“ dodala s úsmevom.

Jej mužský kolega Patrik Vališ má len o rok viac ako ona a tiež je študentom gymnázia. Na pondelňajšom finále bol jedným z favoritov. „Vyskautovali ma v Bratislave už pred nejakým časom, podpísal som zmluvu a tento rok ma poslali priamo do finále,“ uviedol Vališ, pre ktorého je túžba živiť sa modelingom jasnou ambíciou. „Je mi jasné, že ešte bude treba veľa práce, ale verím, že sa raz postavím na mólo v Paríži alebo Miláne a budem fotiť pre známe značky,“ naznačil pre Pravdu a tiež dodal, že má svoj modelingový vzor. Tým je americký model a influencer Luka Sabbat.

zväčšiť Speváčka Dara Rolins oblečená od hlavy po päty... Foto: Markéta Hanzlíková / Česká editoriální fotografie / Profimedia
629563065 Speváčka Dara Rolins oblečená od hlavy po päty v značke Fendi a kúskoch z limitovanej kolekcie Fendi Vertigo od Sarah Colemanovej.

Pre samotného organizátora večera, spolumajiteľa agentúr Elite Česko a Slovensko a riaditeľa súťaže Sašu Jányho, mal pondelňajší večer istý nostalgický nádych. Návrat k živému prenosu bol zároveň obrovskou radosťou. „To je bez debaty. V našej brandži sme už všetci presýtení online prehliadkami a eventmi. Nenahradí to pohľad, pocit, človek vníma energiu ľudí, vidí materiály na šatách v prípade prehliadok. Myslím si, že to nám chýbalo mnohým,“ vysvetlil pre Pravdu Jány.

„Pre nás ako tím bola až eufória, že sme znovu organizovali live prenos. Chodili sme spolu na večere, robili sme scenár s Hankou Vágnerovou, Vladimírom Polívkom, všetko to bolo krásne. Ale zároveň nám covid trošku skomplikoval situáciu z produkčnej stránky. Vo všetkých službách bolo cítiť, že je nedostatok ľudí a z tohto aspektu to bolo náročné,“ priznal Jány, ktorý je tiež zvedavý, ako to dopadne so svetovým finále v Barcelone. „Asi nebude problém ho tam zorganizovať. Otázne však je, aká bude situácia s pricestovaním do krajiny a konkrétnymi obmedzeniami v danom čase pre modelky a modelov z celého sveta. Uvidíme, či práve to nás nevráti späť do online podoby,“ zauvažoval.

Pre svet modelingu podľa neho už niekoľko mesiacov platí nový normál. Situácii sa však treba prispôsobiť a o to sa snaží aj jeho agentúra a zástupcovia modelingovej brandže po celom svete. „Snažíme sa, aby sa naše dievčatá a chalani dali očkovať. Pripravujeme ich aj na to, že budú musieť v jednotlivých destináciách zostávať dlhšie – nielen kvôli nejakej karanténe, ale aj práci. Klienti možno budú radšej, ak si zabookujú niekoho priamo v Londýne alebo Paríži. Čaká to nielen nové tváre, ale aj etablované mená. Nebudú môcť zostať sedieť v Prahe či Bratislave, ale znovu budú musieť vyraziť do sveta,“ naznačil prognosticky Jány.

zväčšiť Topmodelka Daniela Peštová a jej najstarší syn... Foto: Markéta Hanzlíková / Česká editoriální fotografie / Profimedia
629562813 Topmodelka Daniela Peštová a jej najstarší syn Yannick Buti.

S víťazmi večera bol dlhoročný šéf známej modelingovej súťaže veľmi spokojný. Na výsledkoch sa odrazilo aj to, že jednotlivých finalistov hľadali posledné dva roky. „Dievčatá boli omnoho sebavedomejšie, mali dobrú chôdzu, chalani boli tiež pripravenejší. Kolegovia z Paríža a Londýna skonštatovali, že tento ročník bol naozaj veľmi silný,“ poznamenal. A čo podľa Jányho v „novom normále“ modelingového sveta bude pre víťazov, ale aj tváre, ktoré zostanú v databáze agentúry, potrebné? „Trpezlivosť. Veľká trpezlivosť. Byť schopní sa osobne namotivovať na dlhšiu dobu a ísť si za svojím cieľom. Nám ako agentúre to dáva väčší priestor, aby sme ich mentálne vykoučovali lepšie. Takže dúfam, že toto bude nakoniec na úžitok,“ dodal na záver.

Počas pondelňajšieho večera sa okrem dvojice Slovákov tešili z víťazstva aj Česi Amelie Konšelová a Alex Hanus a špeciálne víťazstvo prischlo ukrajinskému rodákovi Oleximu Kabatsiimu, ktorého vybrali organizátori po dohode s ukrajinskou pobočkou agentúry Elite. Slávnostný galavečer pod výlučnou hudobnou a najmä speváckou taktovkou precíteného prejavu Adama Naasa ukázal najnovšie kúsky kolekcií ako Givenchy, Alexander McQueen, Valentino či Jacquemus a DSquared2. Očarujúce boli aj bývalé víťazky národných a svetových finále, ktoré sú už dnes etablovanými modelkami – medzi nimi napríklad Sasha Gachulincová, Barbora Brušková, Michaela Kocianová či Karolína Mrozková a Denisa Dvořáková.

Medzi hosťami slávnostného večera nechýbalo množstvo osobností slovenskej aj českej šoubiznisovej scény, medzi nimi napríklad modelka Daniela Peštová, moderátorka Iva Kubelková či speváčka Dara Rolins, lekárka Alena Pallová alebo herečka Jitka Schneiderová a Monika Babišová, ktoré obe prišli s pôvabnými dcérami. Viac si o jednotlivých hosťoch budete môcť prečítať na Pravda.sk v materiáli, ktorý ešte pripravujeme.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #modeling #víťaz #súťaž #Daniela Peštová #Michaela Kocianová #Schwarzkopf Elite Model Look #pandémia #Saša Jány

+ Nenamáhajte svoju pokožku, doprajte jej starostlivosť akú si zaslúži.
Nové príležitosti na zlepšenie financií sú...

+ Výzvy vás posunú ďalej, čeľte im s odvahou.
Ak chcete niečo dosiahnuť, stačí len ísť podľa plánu....