Súťaž Miss Francúzsko čelí žalobe! Požadovať od súťažiacich krásu či výšku nad 170 cm je vraj diskriminačné

Popredná francúzska feministická organizácia Osez le féminisme v pondelok oznámila, že sa rozhodla zažalovať usporiadateľov súťaže krásy Miss France za diskriminačné kritériá, ktoré podľa nej uplatnili pri výbere súťažiacich.

19.10.2021 08:03
miss Foto:
Miss Francúzsko 2012 - Marine Lorphelin s hercom Alainom Deloom a Sylvie Tellierovou.
debata (28)

Organizácia sa spoločne s troma neúspešnými súťažiacimi pri žalobe zamerala na spoločnosť Miss Francúzska (Miss France) a tiež firmu Endemol vyrábajúcu televízne programy, vďaka ktorej sa súťaž krásy každoročne vysiela na televíznej stanici TF1.

Žalobcovia tvrdia, že tieto spoločnosti porušujú francúzske pracovné právo diskriminačnými kritériami, ktoré uplatňujú pri výbere súťažiacich. Potenciálne uchádzačky musia napr. merať viac ako 170 centimetrov, byť slobodné a „reprezentovať krásu“.

Britain Miss World 2019 Čítajte viac Aký bude stý ročník Miss Francúzsko v čase pandémie? Aj bojkot aj oslava

Francúzsky zákonník práce však spoločnostiam zakazuje diskrimináciu založenú na „morálke, veku, rodinnom stave či vzhľade“, uviedla Violaine De Filippisová-Abateová, právnička zastupujúca organizáciu Osez le féminisme.

Svoju žalobu táto organizácia podala na súde pre pracovnoprávne spory v meste Bobigny na predmestí Paríža. Či v prípade uspeje, bude závisieť od toho, či súd bude považovať súťažiace Miss France za zamestnankyne organizátorov tejto súťaže a televíznej spoločnosti, približuje AFP.

Riaditeľka Miss Slovensko Karolína Chomisteková. Čítajte viac VIDEO: Zrušiť promenádu v plavkách? Dievčatá sa na ňu tešia, tvrdí riaditeľka MISS

Súťažiace nepodpisujú zamestnaneckú zmluvu, žalobcovia sa však odvolávajú na prípad z roku 2013, keď súd vyhovel v podobnom prípade mužovi súťažiacemu o titul Mister France.

Spoločnosť Miss France sa k správe odmietla vyjadriť. Najbližšia súťaž krásy Miss France sa má konať v severofrancúzskom meste Caen 11. decembra.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Miss Francúzsko

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...