Svetové finále Elite Model Look má víťazov! Študentka zo Sudánu a mladý herec zo Španielska porotu úplne nadchli

Pražské svetové finále modelingovej súťaže spoznalo v utorok večer svojich víťazov. Pre niektorých hostí mohli byť prekvapením, ako však poznamenali odborníci z brandže, zvíťazili celkom zaslúžene. Sú totiž stelesnením toho, čo moderný modeling potrebuje.

31.08.2022 10:10
Sergi Shan zo Španielska a Majda John Peter z... Foto:
Sergi Shan zo Španielska a Majda John Peter z Južného Sudánu sa stali víťazmi svetového finále súťaže Elite Model Look 2022.
debata (4)

Tridsať finalistov, dvadsať dievčat a desať mladých mužov z celého sveta sa niekoľko dní venovalo v Prahe prípravám na súťaž svetovej úrovne. Výsledkom ich snaženia bol práve slávnostný večer Elite Model Look World Finale v priestoroch Španielskej sály Pražského hradu. A v jeho úplnom závere, samozrejme, zazneli dve mená.

Len sedemnásťročná Majda John Peter z Južného Sudánu a o dva roky starší Sergi Shan zo Španielska sú novými hviezdami modelingovej brandže. Najmä na mladučkej Majde bolo celkom viditeľné, že keď topmodelka Daniela Peštová ohlásila v závere slávnostného večera jej meno, prežíva výnimočný moment svojho života. „Verím, že to je absolútny zlom,“ komentovala následne už po prenose pre Pravdu. Sedemnásťročnej Majde vraj nebolo všetko jedno, keď sa večer začínal. „Keď som zbadala to množstvo ľudí, ktorí prišli na slávnostné finále, znervóznela som. Ale akonáhle som vyšla na mólo, pominulo to. Prišla dávka energie a jednoducho som vykročila do svetiel a užila si to,“ uviedla modelka.

Česká topmodelka Denisa Dvořáková (vpravo) a...
Herečka Lucia Hurajová.
+38Topmodelky agentúry Elite Model Managment....

Jej kolega a mužský víťaz Sergi pôsobil omnoho pokojnejšie, rolu možno zohráva aj fakt, že má o dva roky viac a čaká ho posledný rok hereckého štúdia. Na kamery a pozornosť je istým spôsobom zvyknutý a pripravený. Zároveň však vysvetlil, že svoj triumf absolútne nečakal. „Viem, že to fakt bude znieť ako klišé, ale nečakal som to. Mal som pocit, že víťazom sa stane niektorý z mojich kolegov, sám som mal niekoľko tipov. Keď ohlásili moje meno, bolo to prekvapenie a šok,“ komentoval pre Pravdu Shan.

Michaela Kocianová a Ruben Rua Čítajte viac Ako sa rodí topmodel(ka)? Praha žije svetovým finále, nazrite s nami exkluzívne do zákulisia príprav

Obaja víťazi sa zhodli, že prípravy pred pražským finále im veľmi pomohli. „Teší ma, že som sa mohol učiť od profesionálov ako Ruben Rua alebo Michaela Kocianová. Dostali sme naozaj veľa od všetkých tých ľudí, ktorí cestovali do Prahy a učili nás posledné dni. Vnímam to len ako začiatok našej kariéry a nielen tej našej, rovnako aj našich kolegov, pretože každý z nás mal šancu prezentovať sa pred agentmi a bookermi z celého sveta,“ vysvetlil Shan.

zväčšiť Zľava: Úspešné modelky agentúry Elite Model... Foto: Markéta Hanzlíková / Česká editoriální fotografie / Profimedia
717805891 Zľava: Úspešné modelky agentúry Elite Model Managment Michaela Kocianová, Kateřina Sokolová a Jana Tvrdíková.

Pre Majdu bolo vraj úžasné zoznámiť sa s novými ľuďmi, hoci v Prahe bola len pár dní, vzniklo vraj niekoľko priateľstiev, ktoré si bude tiež odnášať domov. A čo hovorí na odborníkov, ktorí sa mladým modelkám a modelom venovalo? „Mám pocit, že ma veľa naučili, nejakým spôsobom odhalili moju silu. Takže, za to som nesmierne vďačná. Bolo to naozaj skvelých päť dní,“ vysvetlila kráska, ktorá sa spoločne s ďalšími finalistami pripravovala niekoľko dní v luxusnom pražskom hoteli Andaz Prague.

Už tam vraj bolo cítiť, že obaja víťazi majú obrovský potenciál. „Keď vošli do miestnosti, doslova ju rozžiarili. Objektívne musím povedať, že boli vybratí naozaj správne. Energia, ktorú majú, to je to, o čom je dnešný modeling,“ uviedol pre Pravdu Saša Jány, riaditeľ modelingovej agentúry Elite Prague a Elite Bratislava. V utorňajší večer a vlastne posledných pár mesiacov však nevystupoval ako modelingový expert, ale ako producent veľkolepého večera svetového finále.

zväčšiť Sergi Shan zo Španielska a Majda John Peter z... Foto: JHPhoto / Česká editoriální fotografie / Profimedia
Sergi Shan zo Španielska a Majda John Peter z Južného Sudánu Sergi Shan zo Španielska a Majda John Peter z Južného Sudánu. Mladučkú modelku ohlásenie jej meno absolútne zobralo.

„Bojovali sme medzi Barcelonou, New Yorkom a Dohou a som veľmi rád, že sme to ako Praha získali. Nečakal som, že to bude taká náročná produkcia. Produkčná časť bola oveľa zložitejšia, možno aj kvôli vojne na Ukrajine, alebo som možno zostarol o tých pätnásť rokov, odkedy sme mali svetové finále v Prahe prvýkrát,“ uviedol Jány. S výsledkom večera bol však spokojný.

zväčšiť Riaditeľ agentúr Elite Prague a Elite... Foto: Schwarzkopf Elite Model Look
SEML WF 22 V2-076 Riaditeľ agentúr Elite Prague a Elite Bratislava Saša Jány s víťazmi Majdou John Peter a Sergim Shanom.

„Chcel som vytvoriť koncept, ktorý bude zaujímavý pre zahraničné publikum, takže s našou skvelou režisérkou Janou Burkiewiczovou sme naozaj dumali nad tým, ako to postaviť. Adam Pavlovčín bol prvá voľba a jej nápad bol, že mu zveríme moderovanie. Bol vynikajúci, mal obrovskú pokoru, energiu. Od neho sa odvinula idea osloviť dídžeja Nobody listen, k nemu sme pridali moju ideu barokovej hudby. Veľa veci bolo komponovaných priamo na ten večer. Chceli sme, aby ten večer nepôsobil ako klišé, ale zároveň, aby hostia videli Prahu takú, aká je – baroková, zároveň moderná, s baletom, operou, s dobrým dizajnom a verím, že to krásne zafungovalo,“ komentoval Jány na margo utorňajšieho večera.

zväčšiť Česká topmodelka Daniela Peštová a jej partner... Foto: Schwarzkopf Elite Model Look
SEML WF 22 V2-032 Česká topmodelka Daniela Peštová a jej partner Pavol Habera.

Počas neho mohli hostia vidieť za sprievodu mixovanej hudby, ale tiež operného vystúpenia Štepánky Pučalkovej a samotného Pavlovčína kreácie svetových značiek, ale tiež exkluzívnu kolekciu českého tvorcu Jana Černého. Moderátor a spevák Adam Pavlovčín svoju dvojrolu zvládol naozaj bravúrne a celý večer absolvoval v čiernej kreácii Valentino.

Adriana Sklenaříková Čítajte viac Konečne! Sklenaříková sa dočkala triumfu, na ktorý čaká každá modelka. Toto je výsledok

Svetové finále Elite Model Look budúci rok oslávi štyridsiate výročie. Známa modelingová agentúra patrí do skupiny mála tých, ktoré stále organizujú podujatia na podobnej úrovni a objavujú nové tváre a talenty. Ako pre Pravdu uviedla Jennifer May Cope, ktorá je šéfkou Elite Model Look International, je to vlastne akási odmena, bonus. „Áno, mohli by sme tie tváre objavovať za zatvorenými dverami. Mnoho z nich, konieckoncov, nájdu naši skauti a pracujeme s nimi. Mať možnosť zúčastniť sa na podobnom podujatí, je však aj pre nich veľkým prínosom. Dokáže ich to pripraviť na ďalšie veci, ktoré ich v rámci práce modelky či modela čakajú,“ uviedla May Cope.

zväčšiť Topmodelky agentúry Elite Model Managment.... Foto: Schwarzkopf Elite Model Look
Topmodelky agentúry Elite Model Managment Topmodelky agentúry Elite Model Managment. Zľava: Michaela Kocianová, Denisa Dvořáková, Jana Tvrdíková, Michaela Hlaváčková, Sasha Gachulincová, Eva Klímková, Barbora Podzimková a Tereza Maxová.

Ako už pred pár dňami pre Pravdu poznamenal portugalský model a moderátor Ruben Rua, víťazstvo (a súčasné možnosti sociálnych médií) im tiež môžu dať nový hlas. V tom, ako ho použijú, majú už tohtoroční víťazi celkom jasno. „Mojím cieľom je povzbudiť a pomôcť modelkám zo Sudánua, z Afriky, aby sa nebáli ísť za svojím snom,“ podotkla Majda John Peter.

„Viem, že som len na začiatku kariéry, ale ak sa mi podarí naozaj zaujať a presadiť sa v medzinárodnom meradle, chcel by som tento svet spraviť lepším,“ uviedol Sergi Shan. Ako herec aj ako filmár má tiež ambície získať raz cenu na filmovom festivale v Cannes, dodal s úsmevom. Ktohovie, možné je dnes naozaj všetko. A talent novým tváram modelingového sveta nechýba.

Video

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #krása #víťazstvo #Elite Model Look #Južný Sudán #svetové finále #Andaz Prague

+ Odhaľte svoj skrytý talent v športe, ktorý ste ešte neskúsili.
Chýba vám sebavedomie, a to vám bráni robiť veci,...

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...