Zomrela módna ikona a novinárka Anna Piaggi

Súčasťou svetovej módy bola niekoľko dekád. Nezameniteľná, originálna, pre niekoho možno aj príliš excentrická módna novinárka a tiež príležitostná konzultantka dizajnérov Anna Piaggi zomrela vo veku 81 rokov.

07.08.2012 17:18
Anna Piaggi Foto: ,
Talianska módna novinárka Anna Piaggi zomrela vo veku 81 rokov.
debata

Hoci s módou spojila svoj život už v mladosti, do pozornosti verejnosti sa dostala až ako redaktorka magazínu Ariadne a neskôr talianskeho Vogue. Pre známy módnik pravidelne tvorila dvojstranové materiály, ktoré mali originálnu vizuálnu podobu a miešali písaný text s výstrižkami a fotografiami.

Talianska módna novinárka Anna Piaggi. Foto: SITA, LUCA BRUNO
Anna Piaggi Talianska módna novinárka Anna Piaggi.

Anna Piaggi, ktorá sa narodila v roku 1931, ale presný dátum nikdy nezverejnila, bola aj neprehliadnuteľná súčasť väčšiny významných módnych prehliadok. Silné líčenie, stovky rozličných klobúčikov, kožušinové štóly v nečakaných farbách, originálne mixovanie kúskov odevov vychádzajúcich z rozličných ér či historických a folklórnych vplyvov – aj to sa stalo počas uplynulých rokov poznávacím znamením jednej z ikon súčasnej módy.

Ešte pred pár týždňami sa zúčastnila na prezentácii mužskej módy v Miláne, v utorok ráno našli mŕtvu v jej byte. Na internete sa už s Piaggiovou lúčia mnohí známi návrhári. Talian Stefano Gabbana z dua Dolce and Gabbana na Twitteru zverejnil odkaz, aby Piaggi odpočívala v pokoji. Pripojila sa tiež módna editorka Anna Dello Russo.

Anna Piaggi na prehliadke Vivienne Westwoodovej Foto: SITA, Joel Ryan
Anna Piaggi Anna Piaggi na prehliadke Vivienne Westwoodovej

„Je tak smutné počuť, že jedna z mojich posledných ikon módy a krásy odišla. Bola špičkou glamuróznej excentrickosti,“ napísala zase striptízová hviezda Dita von Teese. Piaggiovú považovali za priateľku a tiež múzu dizajnéri ako Vivienne Westwood alebo Karl Lagerfeld.

V roku 2006 sa na jej počesť uskutočnila aj výstava v londýnskom Victoria and Albert Museum. Jej súčasťou bolo 265 párov topánok, 932 klobúkov, 31 kožušinových štól a 2865 šiat.

debata chyba

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...