Súťaž Miss Slovensko ohlasuje zmeny! Čo promenáda v plavkách - áno či nie? Tu je názor kráľovien krásy

Súťaž Miss America či Miss World od promenády v plavkách upustili, súťaže ako Miss USA, Miss International, Miss Intercontinental či Miss Supranational nie. Bude súčasťou Miss Slovensko 2023?

16.12.2022 00:00
Miss SLovensko Foto:
Zľava: 1. vicemiss Slovensko 2021- Sylvia Šulíková, Miss Slovensko 2021, Sophia Hrivňáková, 2. vicemiss Slovensko 2021, Jana Vozárová.
debata (13)

O titul najkrajšej Slovenky súťažia dievčatá a mladé ženy už 26 rokov. „Klasické súťaže krásy dlhé roky hľadali a predstavovali ‚kráľovné krásy‘ a sú dlhodobo spájané s ideálnymi mierami. Dnes je však treba myslieť na subjektívny pohľad, pretože ideál krásy dnes už neexistuje,“ opisuje riaditeľ súťaže Michael Kováčik. Žiadne ideálne miery, hmotnosť či výška, to už je minulosť. „Skutočná výnimočnosť a charizma vychádza z osobnosti, je to energia, potenciál, ktorý je mnohokrát ukrytý. My hľadáme diverzitu, čiže rozmanitosť a rôznorodosť,“ uviedol Kováčik. Nová Miss má byť celou svojou bytosťou hodnotným vzorom pre slovenské dievčatá a ženy. „Finalistkám súťaže umožníme využiť čo najviac ich potenciál, poskytneme im možnosti a príležitosti osobnostného rozvoja.“

zväčšiť Riaditeľ súťaže Miss Slovensko Michael Kováčik. Foto: Peter Frolo
MIchael Kovacik Riaditeľ súťaže Miss Slovensko Michael Kováčik.

Novinky v súťaži prinášajú aj otázku disciplín, v ktorých sa súťažiace predvedú počas finálového večera. Promenáda v plavkách je diskutovanou disciplínou, od ktorej už niektoré súťaže Miss upustili. Napríklad v súťaži Miss America sa táto disciplína objavila posledný raz v roku 2017. Iniciátori tejto zmeny argumentovali údajnými sťažnosťami, ktoré defilé v plavkách a dokonca aj vo večerných róbach vyvolávalo. V súťaži Miss USA sa v roku 2022 ešte finalistky v plavkách po pódiu prešli. V medzinárodnej súťaži Miss World sa v takejto kategórii nesúťaží od roku 2015. V Miss International, Miss Intercontinental či Miss Supranational áno.

Ako vnímajú promenádu v plavkách držiteľky koruniek krásy?

zväčšiť Zľava: 1. vicemiss Slovensko 2021- Sylvia... Foto: Profimedia
Miss SLovensko Zľava: 1. vicemiss Slovensko 2021- Sylvia Šulíková, Miss Slovensko 2021, Sophia Hrivňáková, 2. vicemiss Slovensko 2021, Jana Vozárová.

Miss Slovensko 2021, Sophia Hrivňáková
„Ja som promenádu v plavkách počas finále súťaže brala ako prirodzenú vec. Nikto nás nenútil, aby sme na sebe mali plavky, v ktorých sa necítime komfortne, mohli sme si vybrať model, ktorý nám najviac vyhovoval. Z disciplíny som trému nemala, pre mňa je v poriadku, veď plavky si obliekam aj počas leta a ľudia ma v nich vidia. Ak má dievča zdravé sebavedomie a vo svojom tele sa cíti dobre, plavková disciplína by nemala byť problémom.“

Miss Slovensko 2020 – Leona Novoberdaliu
„Mám za sebou súťaž Miss World a na nej sa promenáda v plavkách nekoná. Musím povedať, že som veľmi rada, že Miss World je súťažou, kde už táto disciplína nie je. Ja osobne sa nerada prezentujem v tomto smere, ani na sociálnych sieťach to nerobím a preto bolo pre mňa pozitívne, že nemusím vyjsť v tejto oblasti z mojej komfortnej zóny.“(video TV Pravda)

Video

2. vicemiss Slovensko 2021, Jana Vozárová
„Ja som rada, že ľudia sa zaujímajú aj o tento aspekt v súťaži, pretože áno, patrí k tým kontroverzným. Nedávno som sa zúčastnila aj na medzinárodnej súťaži Miss Supranational, kde plavková disciplína bola, ale organizátori nevyžadovali žiadne obmedzenia, ako plavky majú vyzerať – či bikiny alebo celé plavky, každé dievča si mohlo zvoliť model, v ktorom sa cíti najlepšie. Čo sa týka konceptu promenády v plavkách, ešte pred samotným finále Miss Slovensko som o tejto disciplíne premýšľala s istou dávkou nervozity. Ale myslím si, že žena sa má cítiť dobre vo svojom tele, aby vyžarovala pozitívnu energiu – ak žena prijme samú seba, takáto disciplína by nemala byť problémom.“

1. vicemiss Slovensko 2021– Sylvia Šulíková
„Pre mňa osobne promenáda v plavkách nebola žiadnym problémom, aj preto, že som pracovala v modelingu a mala som nejaké skúsenosti. Mám za sebou aj medzinárodnú súťaž Miss Intercontinental a taktiež sme na nej absolvovali promenádu v plavkách. Ja som sa cítila ako na prehliadke Victoria's Secret, šou mala úžasnú choreografiu, skvelú hudbu, nádherné modely… Pre mňa mala táto disciplína skvelú energiu, neprekážala mi.“ Sylvia Šulíková sa ako reprezentantka Slovenska prebojovala na Miss Intercontinental medzi TOP 20 finalistiek z celého sveta.

zväčšiť Zľava:  Miss Slovensko 2021, Sophia Hrivňáková,... Foto: Peter Frolo
Miss Slovensko Zľava: Miss Slovensko 2021, Sophia Hrivňáková, 1. vicemiss Slovensko 2021- Sylvia Šulíková, 2. vicemiss Slovensko 2021, Jana Vozárová a riaditeľ súťaže Michael Kováčik.

Akou cestou sa vydáva Miss Slovensko 2023? Bude, či nebude jej súčasťou promenáda v plavkách? „Promenáda v plavkách na Miss Slovensko 2023 bude. Prečo? Nehľadáme určitý typ postavy, ani ideálne miery, hľadáme dievčatá, ktoré žijú zdravo a cítia sa dobre vo svojom tele. Takže prečo aj tieto fakty neukázať v televízii… Dievčatá nemusia mať postavy modeliek a vo svojich telách sa aj tak cítia dobre,“ vysvetlil riaditeľ súťaže Miss Slovensko.

Od 12. decembra 2022 je spustené elektronické prihlasovanie do súťaže pre slovenské dievčatá, ktoré majú ambíciu a potenciál stať sa „novými slovenskými Miss“. Finalistky absolvujú kontinuálne niekoľko sústredení a workshopov v zahraničí i na Slovensku, kde sa zdokonalia v etikete, vo vystupovaní v spoločnosti či pred kamerou, v komunikácii, v jazykových zdatnostiach, v oblasti zdravého životného štýlu či v influencerských zručnostiach.

Aké sú podmienky prihlásenia? Dievčatá musia mať v deň finále, 20.mája 2023 vek 18–26 rokov, musia byť slobodné, bezdetné a mať slovenskú štátnu príslušnosť. Na základe elektronických prihlášok, ktorých uzávierka je 22.januára 2023, vyberie porota pod vedením Michaela Kováčika semifinalistky. Tie sa následne stretnú 29. januára na semifinálovom kastingu, z ktorého vzíde nová finálová dvanástka.

Miss Slovensko 2020 Leona Novoberdaliu.
Miss Slovensko 2020 Leona Novoberdaliu.
+9Miss Slovensko 2020 Leona Novoberdaliu.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Miss Slovensko

+ Správajte sa disciplinovane, pomôže vám v tom aj cvičenie.
Napravte svoje chyby z minulosti, nie je to hanba....

+ Humor nech vás neopúšťa a to za každých okolností.
V práci všetko zvládnete ľavou zadnou, nemáte sa čoho...