Zo 17-kilovej róby do víťazných šiat: Banášová bola opäť múzou!

Každý rok iná, vždy neprehliadnuteľná. Moderátorka Adela Banášová sa už stala súčasťou tradície a aj jej prostredníctvom sa môžu Slováci zoznámiť s talentmi slovenského dizajnu. Tentoraz mladou dizajnérkou Majou Božović.

25.11.2013 12:38
debata
Moderátorka Adela Banášová v šatách od Maje... Foto: Nadácia Tatra banky
Adela Banášová Moderátorka Adela Banášová v šatách od Maje Božović.

Práve táto 24-ročná študentka bratislavskej VŠVU sa stala autorom šiat pre moderátorku a múzu večera na slávnostné sobotňajšie vyhlásenie Cien Nadácie Tatra banky za umenie. Ako mladý módny tvorca navrhla model s ľahučkými bielymi šatami, ktorých sukňa sa roztvárala akoby divadelná opona a odhaľovala tak časť čierneho nohavicového overalu.

„Minulý rok som mala na sebe sedemnásťkilové šaty, ktoré boli nádherné, ale tento rok som si mohla obliecť o šestnásť kíl menej,“ skonštatovala s úsmevom Banášová spomínajúc na kreáciu dizajnéra Martina Hrču z minulého roka. „Mohla som mať nohavice, nízke podpätky. Z hľadiska praktickosti sú to víťazné šaty,“ dodala moderátorka, ktorá s Božovićovou na príprave šiat spolupracovala niekoľko týždňov.

Napriek relatívne mladému veku podľa nej dizajnérka vedela, čo chce a ako to chce. „Možno mladý tvorca ešte občas nedokáže prijať kompromisy, ktoré treba brať do úvahy v súvislosti s kamerou, so svetlami, s priestorom,“ odpovedala Banášová na otázku, či vek a skúsenosť návrhára limituje prípravu šiat na výnimočnú udalosť. „Maja túto skúsenosť mala prvýkrát a myslím si, že to bola dobrá skúsenosť. Ono sa občas stane, že šaty sa postavia deň pred prenosom pred kameru a odrazu čosi prekáža, čosi je navyše a treba to riešiť. Ale nemala som pocit, že by v jej prípade vek zohrával úlohu. Zvládla to výborne,“ vyhlásila moderátorka slávnostného večera, počas ktorého vyhlásili laureátov cien za umenia v niekoľkých kategóriách.

Banášová zatiaľ videla operu od Ľubice Čekovskej, ktorá získala cenu za sólo pre klavír Four Movements. Odporúča oboje a autorku obdivuje. „Pre mňa je nepredstaviteľné, že dnes ešte niekto skladá operu. Navyše žena, matka dvoch detí, čo nie je zanedbateľná vec,“ zauvažovala plavovláska. „Mužov – možno tým, že rodinný život nie je ich priorita – múza kopne oveľa jednoduchšie, ale keď treba vymeniť plienky, ísť nakúpiť a ešte medzi tým zložiť operu, tak to obdivujem,“ vysvetlila Banášová. Chystá sa vraj aj na film Nový život od Adama Oľhu, ktorého porota nadácie ocenila v kategórii Mladý tvorca.

Moderátorka Adela Banášová v šatách od Maje... Foto: Nadácia Tatra banky
Adela Banášová Moderátorka Adela Banášová v šatách od Maje Božović. Vraj víťazných šatách aj vzhľadom na to, aké pohodlné pre ňu počas moderovania boli.

Na pódiu v sále Opery SND za trofeje okrem syna herečky Jany Oľhovej ďakovala aj herečka Sláva Daubnerová či autor Jan Púček. V hlavných kategóriach sa z cien tešil napríklad režisér Roman Polák či spisovateľ Milan Hamada. Banášová laureátov vítala v spoločnosti českých kolegov.

Kým minulý rok dostala za moderátorského sparing-partnera Vojtu Dyka, tentoraz to boli až dvaja Česi – herec Jaroslav Dušek a herec a režisér Jakub Kohák. „Cítila som sa relatívne príjemne, ale myslím si, že je náročné, ak sa moderuje v trojici. Človek si musí strážiť životný priestor,“ zhodnotila tesne po sobotňajšom prenose, ktorý v zázname odvysielala aj RTVS.

Moderátorka Adela Banášová v šatách od... Foto: Nadácia Tatra banky
Adela Banášová Moderátorka Adela Banášová v šatách od dizajnéra Martina Hrču, v ktorých moderovala minulý rok.

„Keď moderujú dvaja, jeden povie dobrý večer a druhý vie, že má na to nejako naviazať. Ale keď sú traja, tak sa nevie presne, že kto kedy má hovoriť. My sme nešli podľa nejakého písaného scenára. Možno sme teda občas hovorili menej, potom zase priveľa,“ vyjadrila sa s úsmevom moderátorka, ktorá sa improvizácie nebojí.

Dôležité podľa nej je, aby sa jej účastníci naladili na rovnakú vlnu. „Myslím si, že slovenský aj český humor je trochu iný, je tam aj ten ženský prvok a mužský prvok. Muži si môžu oveľa viac dovoliť v určitých veciach, žena si toľko nemôže dovoliť, lebo jej to neprináleží. Takže potom nastávajú situácie veľmi intenzívneho hľadania sa a nejde skombinovať hocikoho a kedykoľvek, ale tu to dopadlo celkom stráviteľne,“ doplnila.

Ceny Nadácie Tatra banky za umenie 2013:

Nominácie určuje akadémia, ktorá má viac ako 50 členov. Z nich následne odborná porota vyberá mená laureátov. Laureáti sú vyhlasovaní spomedzi troch nominovaných v každej z piatich kategórií. Okrem toho je v tých istých kategóriách udeľovaná aj špeciálna cena Mladý tvorca pre umelcov do 35 rokov.

Audiovizuálna tvorba, film, TV: Zuzana Piussi za scenár, réžiu a kameru dokumentárnych filmov Od Fica do Fica a Krehká identita
Divadlo: Roman Polák za réžiu a spoludramatizáciu hry Bratia Karamazovovci
Hudba: Ľubica Malachovská – Čekovská za skomponovanie sóla pre klavír Four Movements
Literatúra: Milan Hamada za knihu Kritické komentáre
Výtvarné umenie: Jana Želibská za výstavu Zákaz dotyku

Mladý tvorca (umelci do 35 rokov):

Audiovizuálna tvorba, film, TV: Adam Oľha za námet, réžiu a kameru filmu Nový život
Divadlo: Sláva Daubnerová za koncept, réžiu a herecký výkon divadelného sóla Untitled
Hudba: Eva Šušková za spevácky výkon vianočnej koledy Infant Holy, Infant Lowly
Literatúra: Ján Púček za knihu Kameň v kameni
Výtvarné umenie: Štefan Papčo za výstavu Lucy of the Rocks

debata chyba
Viac na túto tému: #šaty #opera #Adela Banášová #ceny nadácie Tatra Banky #Maja Božovic #improvizácia

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...