Hviezda Plesu v opere Suzanne Vega: Som šťastná, že pomôžeme deťom

Sobotňajší Ples v opere slávnostne otvorí plesovú sezónu na Slovensku. Úder na gong aj tentoraz zverili organizátori hlavnej hviezde večera. Je ňou americká speváčka Suzanne Vega.

10.01.2014 17:13
Suzanne Vega Foto: ,
Americká speváčka Suzanne Vega na tlačovej konferencii k 14. ročníku Plesu v opere.
debata (6)

Päťdesiatštyriročná dáma, ktorá má na konte hity ako Luka či Marlene on the wall, sa v piatok popoludní stretla s novinármi, pôsobila veľmi spokojne a príjemne. Nie je to pre ňu prvá návšteva Bratislavy. „Bola som tu v čase, keď moja dcéra mala dva roky. Ale teraz má devätnásť, takže už uplynulo veľa času,“ vysvetlila s úsmevom Vega.

Ani druhá návšteva hlavného mesta Slovenska však pre ňu nebude turistickou, ale predovšetkým pracovnou. V sobotu večer ju čaká slávnostné otvorenie plesovej sezóny úderom na gong a následne aj polnočné vystúpenie pre hostí Plesu v opere. „Som poctená, že ma pozvali práve na takýto ples. Občas dostávam pozvania na podobné podujatia. Hoci väčšinou ako speváčka, ale nielen ako speváčka. Občas tiež ako hosť. Som však veľmi rada, že na tejto akcii môžem účinkovať. Oslovil charitatívny rozmer. Viem, koľko peňazí ste vyzbierali minulý rok a to ma ohúrilo. Niet lepší dôvod, prečo mať ples, ako je pomoc deťom,“ komentovala na tlačovej konferencii Vega.

Slávnostný večer si užije v kreácii módneho domu Jil Sander. „Sú to krásne šaty vo farbe námorníckej modrej a s jemne posunutými ramienkami,“ uviedla speváčka s dôrazom, že vraj pri ich výbere ani chvíľu neváhala. Na otázku, či si v historickej budove Opery SND aj zatancuje, odvetila s úsmevom. „Možno by som si mala osviežiť spomienky a trošku potrénovať,“ konštatovala bývala študentka tanca.

Speváčka Suzanne Vega vystúpi ako hviezda Plesu... Foto: SITA, Jozef Jakubčo
Suzanne Vega Speváčka Suzanne Vega vystúpi ako hviezda Plesu v opere.

Hoci nejedného jej fanúšika napadne, ako dokáže repertoár rodáčky zo Santa Monicy v Kalifornii roztancovať smotánku na parkete v budove Opery SND, Vega prezradila, že na podobných akciách vždy hráva skladby v upravených aranžmánoch. „Požiadali nás o konkrétny zoznam skladieb, takže zahráme hosťom aj pesničky, ktoré sme nehrali skutočne dlhý čas. Spolupracujem s Gerrym Leonardom a spoločne vždy upravíme skladby tak, aby boli zaujímavé pre nás, ale aj pre publikum. Po tlačovej konferencii ma čaká skúška,“ vysvetlila.

Od polovice osemdesiatych rokov, keď Suzanne Vega vstúpila do sveta hudobného biznisu, stihla nahrať sedem radových albumov. Ten ôsmy by mal vyjsť už o pár týždňov a dostal názov Tales from the Realm of the Queens of Pentacles. Na otázku Pravda.sk, čo speváčku pri jeho tvorbe inšpirovalo, prezradila, že vychádzala z niekoľkých tém. „Na albume je desať piesní a hlavnou témou je svet duchovna, fyzický svet a ich vzájomné stretávanie sa. Sú tam odkazy na tarot, dve-tri piesne sa venujú aj tejto téme. Ďalšie témy sú biblické, vychádzala som aj z mytológie či rozprávok,“ vymenovala speváčka a skladateľka. „Čím som staršia, vidím okolo seba ľudí zomierať a sama seba sa pýtam, kam idú po smrti. Rovnako vidím prichádzať na svet nové a nové osobnosti a pýtam sa, odkiaľ prichádzajú. Téma sveta, ktorý existuje mimo tohto nášho, je nosnou témou môjho nového albumu,“ doplnila.

Okrem Suzanne Vega na sobotňajšej akcii vystúpi aj soul-funková hudobná skupina Delegation či česká diva Marie Rottrová. Tanečné melódie počas plesového večera prinesie známy český orchester Boom!Band a zaznejú aj melódie v podaní Nely Pociskovej a Mariána Čekovského či hudobný prejav Cigánskych diablov. Dramaturgiu hudobnej časti úvodného programu Plesu v opere má v rukách opäť Matej Drlička, úlohy režiséra sa zhostí Ján Ďurovčík a autorom scény je známy scénograf Miloš Pietor. Prvýkrát v histórii Plesu v opere sa zmení úvodný ceremoniál. Pôjde o kompaktné prepojenie klasického baletného tanca s opernými áriami v podaní renomovaných umelcov.

Charitatívny rozmer podujatia pokračuje aj štrnástym ročníkom. Po tom, čo sa v minulých rokoch zbierali financie pre Detské kardiocentrum, bude tento rok výťažok z dobročinného príspevku tristo párov hostí, ktorého minimálna výška je 500 eur pre jeden pár, v plnej výške venovaný na zlepšenie technického vybavenia v šiestich perinatologických centrách po celom Slovensku. Vďaka tomu sa pomôže zvýšiť kvalita starostlivosti o predčasne narodené deti, ktorých sa ročne narodí takmer päťtisíc a tento počet sa najmä počas posledných rokov stále zvyšuje.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #nový album #charita #vystúpenie #Ples v opere #Suzanne Vega #Jil Sander

+ Tréning s priateľmi prinesie zábavu a zlepší výkonnosť.
Nebojte sa požiadať o zvýšenie platu, zaslúžite si to....

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...