Vyhlásili ceny kritikov: Bodovala Bullock, ďalšiu sošku má DiCaprio

História, či skôr mená sa opakujú. Víťazmi na štvrtkových cenách kritikov sa stali herci, ktorí bodovali aj na Zlatých glóbusoch.

17.01.2014 09:16
debata
Herečka Amy Adams si prevzala cenu za výkon vo... Foto: SITA/AP, Frank Micelotta
Amy Adams Herečka Amy Adams si prevzala cenu za výkon vo filme Špinavý trik.

Cenu za výkon vo filme Jasmínine slzy získala herečka Cate Blanchett, bodovali zhodne aj jej traja mužskí kolegovia, ktorých ocenili už počas Zlatých glóbusov – herci Matthew McConaughey, Jared Leto (obaja Klub poslednej nádeje) a Leonardo DiCaprio (Vlk z Wall Street).

Herečka Sandra Bullock si prevzala cenu za...
Leonardo DiCaprio získal cenu kritikov za...
+27Režisér Alfonso Cuaron pózuje s cenou pre...

Vyhlásenie cien združenia amerických kritikov sú výnimočné tým, že rozdávajú trofeje aj v žánrových kategóriach, z krištáľových sošiek sa tak tešilo viacero známych tvárí Hollywoodu. Kritikov zaujala aj kreácia Amy Adamsovej vo filme Špinavý trik, Sandra Bullock v Gravitácii, ktorú ocenili ako najlepšiu herečku v akčnom filme, či napríklad Lupita Nyong'o – kenská hviezda z filmu 12 rokov otrokom.

Herečka Cate Blanchett pózuje s cenou za výkon... Foto: SITA/AP, John Shearer
Cate Blanchett Herečka Cate Blanchett pózuje s cenou za výkon vo filme Jasmínine slzy.

Hoci v nomináciách na Oscary sa tento rok skutočne prekvapivo neobjavila snímka Život Adele, kritici ju vyhlásili za najlepší cudzojazyčný film a herečku Adele Exarchopoulos ocenili ako najlepšieho nováčika. V ďakovnej reči si zavtipkovala, že to nebude môcť osláviť. „U vás ani nemôžem piť,“ uviedla 19-ročná kráska.

Filmom roka sa stala dráma 12 rokov otrokom, pod ktorej réžiou je podpísaný Steve McQueen. Film je vraj uzatvorením jeho trilógie o neslobode človeka (predchádzajúce snímky boli Hlad a Hanba). Cenu pre najlepšieho režiséra si odniesol mexický režisér Alfonso Cuarón, ktorý minulý rok uchvátil filmom Gravitácia. Táto snímka sa stala zároveň najlepším filmom v žánri sci-fi, horor. V komediálnej kategórii bodoval Špinavý trik a v akčnej oblasti udelili cenu snímke Lone Survivor.

Ceny amerických kritikov vyhlasuje 281-členná organizácia Broadcast Film Critics Association, ktorá je najväčším združením filmových kritikov v USA a Kanade.

V galérii vyššie si môžete pozrieť hviezdy na ceremoniáli aj na červenom koberci.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cate Blanchett #Gravitácia #Matthew McConaughey #ocenenia #Dvanásť rokov otrokom #Jared Leto #Critic´s Choice Awards #Alfonso Cuarón

+ Na každom kroku na vás čakajú prekážky, je to však v poriadku.
Zabudnite na televíziu, sústreďte sa na niečo na...

+ Výzvy vás posunú ďalej, čeľte im s odvahou.
Ak chcete niečo dosiahnuť, stačí len ísť podľa plánu....