Výnimočná Lupita Nyong'o: Kráska z Kene, ktorá ohromila Hollywood!

Lupita Nyong'o, ktorá v noci z nedele na pondelok získala Oscara v kategórii najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe, ohromila Hollywood vo svojej debutovej úlohe na veľkom pláne vo filme 12 rokov otrokom.

04.03.2014 00:00
Lupita Nyong'o Foto: ,
Herečka Lupita Nyong'o na červenom koberci pred vyhlásením Oscarov.
debata

Kenská herečka a absolventka divadelnej fakulty univerzity v Yale, ktorá v sobotu oslávila 31 rokov, počas jedného roka vystúpila z neznáma na pozíciu hollywoodskej hviezdy prvej kategórie. A ocenenie si získala nielen výkonom na plátne, ale aj bezchybným citom pre módu, napísala agentúra AFP.

Nyong'o už za svoju rolu Patsey, otrokyne týranej sadistickým pánom v podaní Michaela Fassbendera, získala cenu Združenia filmových a televíznych hercov (SAG) a v sobotu v deň svojich narodenín aj cenu pre nezávislé filmy Spirit Awards.

Herečka Lupita Nyong'o pózuje so svojimi... Foto: SITA/AP, Matt Sayles
Lupita Nyong'o Herečka Lupita Nyong'o pózuje so svojimi rodičmi - mamou Dorothy Nyong'o a otcom Petrom Anyang' Nyong'o.

„Ani na chvíľu neprestávam vnímať, že zažívam toľko radosti v živote vďaka obrovskej bolesti niekoho iného,“ povedala Nyong'o so slzami v očiach po prevzatí sošky, ktorú diváci v sále ocenili potleskom postojačky.

Narodila sa v Mexiku, čo jej prinieslo španielske krstné meno. Jej otec tam vtedy prednášal politológiu na univerzite. Vyrastala ale v Keni ako druhá zo šiestich detí. Herectvo nie je príliš bežným povolaním v Keni pre dieťa vplyvného politika. Ale jej otec Peter Anyang' Nyong'o, ktorý svojho času pôsobil ako minister zdravotníctva, tvrdí, že rodina vždy jej sen podporovala.

Zľava: Matthew McConaughey, Cate Blanchett,... Foto: Reuters, MARIO ANZUONI
Matthew McConaughey, Cate Blanchett, Lupita Nyong´o a Jared Leto Zľava: Matthew McConaughey, Cate Blanchett, Lupita Nyong'o a Jared Leto - víťazi hereckých kategórií 86. ročníka Oscarov.

„Začala hrať veľmi mladá, prakticky už v škôlke. A dokonca aj doma pred rodinou si vymýšľala príbehy a prehrávala nám ich,“ povedal kenskému listu East African. „Vždy mala veľkú predstavivosť a bola tvorivá,“ dodal o svojej dcére, ktorá teraz žije v USA.

Pre hereckú kariéru sa rozhodla po tom, čo v roku 2005 pracovala ako asistentka produkcie drámy Nepohodlný. Hlavná hviezda filmu, herec Ralph Fiennes, jej vtedy povedal, aby sa pustila do herectva len v prípade, že bez neho nedokáže žiť.

Lupita Nyong'o na oscarový ceremoniál... Foto: SITA/AP, Chris Pizzello
Lupita Nyong'o Lupita Nyong'o na oscarový ceremoniál vyrazila v sprievode svojho brata.

„Nebolo to to, čo som chcela počuť, ale bolo to to, čo som počuť potrebovala,“ povedala v nedávnom rozhovore pre Arise Entertainment. Úspech jej priniesla hneď prvá veľká rola vo filme 12 rokov otrokom. Skoro ju ale nedostala, pretože režisér Steve McQueen si myslel, že je na ňu „možno až príliš pekná“.

Kritici vysoko ocenili jej výkon v úlohe Patsey, ktorá zahŕňala aj niekoľko veľmi ťažkých scén vrátane tej, keď je priviazaná ku kolu a zúrivo zbičovaná.

Kenská herečka Lupita Nyong'o v róbe... Foto: SITA/AP, Jordan Strauss
Lupita Nyong'o Kenská herečka Lupita Nyong'o v róbe Prada, ktorú jej vytvorili na mieru v talianskom ateliéri.

Nyong'oová, ktorá momentálne hrá aj v thrilleri Non-Stop s Liamom Neesonom, musela na začiatku kariéry prekonať veľa prekážok. „Povedala mi, že v USA už je veľa hercov a herečiek, a všetko hovorí proti nej. Jej tmavá koža, jej krátke vlasy, jej kenský prízvuk aj jej meno,“ spomína kenský herec Antony Mwangi, ktorý s ňou pracoval v Nairobi.

Ešte pred svojím nedeľňajším triumfom Nyong'o povedala, že dúfa, že bude inšpirovať novú generáciu černošských herečiek. "V mnohých ohľadoch to, že sa objavujem na scéne, robí pre malé dievčatká na celom svete to, čo Oprah Winfrey a Whoopi Goldberg urobili pre mňa, "povedala pre Entertainment Weekly.

„Vďaka tomu, že ony boli na plátne, sa môj svet zmenil. Dúfajme, že ja inšpirujem a budem užitočná pre ďalších ľudí. Ale nemôžem na seba brať ich sny. Môžem len snívať sama za seba,“ dodala.

Kenská herečka Lupita Nyong'o v róbe Prada,...
Nádherná Cate Blanchett v róbe Armani Privé.
+69Herec Brad Pitt a jeho životná partnerka...
Víťazi tohtoročných hereckých kategórií -...
Herečka Cate Blanchett ďakuje za cenu, ktorú...
+29Herec Matthew McConaughey získal cenu za výkon...
Herečka Angelina Jolie v róbe Elie Saab Couture.
Speváčka Lady Gaga v róbe Atelier Versace.
+44Herečka Anne Hathaway si na slávnostný večer...
Herečka Diane Kruger v čipkovanej kreácii...
Herečka Jane Fonda na Vanity Fair Oscar Party.
+33Herečka Sara Bareilles.
debata chyba
Viac na túto tému: #herectvo #kariéra #sen #Oscar #12 rokov otrokom #Lupita Nyong´o

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...