Oslava americkej couture lákala hviezdy: Aj Češka Kurková vyrazila dych!

Jednu z exkluzívnych spoločenských udalostí roka - pondelňajší banket v newyorskom Metropolitnom múzeu umenia si nenechali ujsť popredné osobnosti z oblasti umenia, módy a zábavného priemyslu.

06.05.2014 14:30
debata
Blake Lively a Ryan Reynolds boli párikom na... Foto: SITA/AP, Charles Sykes
Blake Lively a Ryan Reynolds Blake Lively a Ryan Reynolds boli párikom na pohľadanie. A vyzerali veľmi zamilovane.

Galavečer býva často označovaný ako „večierok roka“ a tomu zodpovedá aj účasť mnohých známych tvárí. Tento rok sa okrem iných zúčastnili aj slávne dvojice – Johnny Depp spolu s Amber Heardovou, David a Victoria Beckhamovci, Sean Penn a Charlize Theron či Beyoncé a Jay Z.

Ples je oslavou štartu výstavy módy v múzejnom Inštitúte umeleckých kostýmov a je považovaný za prvoradú udalosť v módnom priemysle. Večer má každoročne iné ústredné módne motto, tentoraz sa udalosť sústredila na výstavu diela britského návrhára Charlesa Jamesa (1906–1978), známeho pre svoje veľkolepé róby, architekturálne kreácie a modely v plnohodnotnej forme couture módy, v rámci ktorej James uplatňoval matematicky presné výpočty na dokonalý výsledok šiat.

Slávny pár Jay-Z a Beyonce bol stredobodom...
Herečka Zoe Saldana v spoločnosti dizajnéra...

Slávny dizajnér bol považovaný za jedného, ak nie vlastne jediného amerického couturiera – teda tvorcu couture módy pre exkluzívnu klientelu. V duchu jeho tvorby sa obliekli mnohé celebrity, ktoré volili pompézne róby, architekturálne strihy a nadýchané neprehliadnuteľné sukne či vlečky.

Sarah Silverman vyzerala úchvatne vo veľkolepej... Foto: SITA/AP, Evan Agostini
Sarah Silverman vyzerala úchvatne vo veľkolepej bálovej róbe. Sarah Silverman vyzerala úchvatne vo veľkolepej bálovej róbe.

Pochvaly kritikov za zvolené šaty sa dočkala napríklad komička Sarah Silverman, ktorú obliekal dizajnér Zac Posen. Práve jeho tvorba je charakteristická vplyvmi Jamesovho rukopisu a v podobnom duchu obliekol aj modelku Karen Elson či burlesknú umelkyňu Ditu von Teese. Ďalším dizajnérom, ktorého modely vzdávali hold Jamesovej tvorbe, bol Oscar de la Renta. V kreácii od neho sa predviedla napríklad Sarah Jessica Parker – inak tiež spoluhostiteľka večera, ale tiež speváčka Taylor Swift a herečky Allison Williams a Claire Danes. Neprehliadnuteľná bola aj topmodelka českého pôvodu Karolína Kurková v architekturálnej róbe Marchesa.

Topmodelka Karolina Kurková. Foto: SITA/AP, Charles Sykes
Topmodelka Karolina Kurková. Topmodelka Karolina Kurková.

Bohaté zastúpenie medzi hosťami mal ateliér Stelly McCartneyovej, ktorá obliekala speváčku Rihannu, ale aj herečky Kate Bosworth a Reese Witherspoon. Značka Prada vystrojila do priestorov múzea napríklad držiteľku Oscara Lupitu Nyong'o alebo francúzsku hviezdu Adele Exarchopoulos. Pod záštitou ateliéru Chanel sa objavila zase Chloe Grace Moretz, Kristen Stewart, Lily Allen, ale aj šéfredaktorka magazínu Vogue Anna Wintour, ktorá podujatie rok čo rok zastrešuje.

Speváčka Kylie Minogue (vľavo) a herečka Katie... Foto: Reuters, LUCAS JACKSON
Kylie Minogue (vľavo) a herečka Katie Holmes Speváčka Kylie Minogue (vľavo) a herečka Katie Holmes (tretia zľava) pózujú s dámami stojacimi za značkou Marchesa - dizajnérkami Keren Craig (druhá zľava) a Georginou Chapman.

Exkluzivitu udalosti podčiarkuje okrem účasti známych osobností aj cena vstupenky, tá tento rok predstavovala 25 000 dolárov.

Príjmy z organizovania udalosti potom tvoria ročný rozpočet Inštitútu umeleckých kostýmov Metropolitného múzea. V roku 2013 sa za večer vybralo 9 miliónov dolárov. Metropolitné gala sa koná už od roku 1971.

debata chyba
Viac na túto tému: #New York #celebrity #Costume Institute Gala #Metropolitné múzeum #Charles James #Karolína Kurková

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...