Banášová ako dizajnérska múza: Som dobrovoľná obeť pre umenie módy

Stalo sa už tradíciou, že moderátorku Adelu Banášovú oblečie na každoročné vyhlasovanie prestížnych cien za umenie jeden talentovaný dizajnér. Tento rok dostal príležitosť Boris Hanečka.

24.11.2014 08:10
debata (6)
Moderátorka Adela Banášová v kreácii z dielne... Foto: Nadácia Tatra Banky
Adela Banášová Moderátorka Adela Banášová v kreácii z dielne Borisa Hanečka, v ktorej sprevádzala galavečerom vyhlásenia cien za umenie.

Známa blondínka sa pred divákmi v priestoroch Slovenského národného divadla aj pred tými, ktorí sedeli pri televíznej obrazovke, objavila vo veľkolepej kreácii, ktorej dominovalo vrstvenie ušľachtilých materiálov na telovom podklade a tiež trsy bažantích pier na ramenách. Hoci sa od svojho moderátorského kolegu Jana Krausa dočkala nejednej poznámky kvôli „nebezpečnosti“ šiat, pre Pravda.sk prezradila, že do podoby modelov nikdy nezasahuje.

„Počas moderovania cien Nadácie Tatra Banky sa necítim len ako moderátor, ale tiež ako vešiak, ktorý prezentuje ďalšie z umeleckých diel. Keď návrhár má istú predstavu, nezasahujem mu do toho – nedávam si predsa šiť šaty na akciu, je to jeho dielo. Nechávam mu absolútne voľnú ruku, pretože on sa má odprezentovať. Teda pokiaľ by som tam náhodou nemala ísť s holým zadkom, čo by mi mohlo byť diskomfortné,“ vysvetlila svoj postoj moderátorka s figúrou modelky.

Už piaty rok oblieka Adelu Banášovú vždy jeden...
Moderátorka Adela Banášová a autor šiat, ktoré...
+3Už piaty rok oblieka Adelu Banášovú vždy jeden...

Za päť rokov existencie myšlienky tvorby kreatívneho dizajnérskeho odevu pre sprievodkyňu galavečerom Cien Nadácie Tatra Banky vzniklo už niekoľko výnimočných kreácií. Banášová sa mohla meniť na holubicu pod rukami Marcela Holubca či predviesť osemnásť kíl vážiace šaty zo starých nití, ktoré pracne zhotovil Martin Hrča. „Vždy sledujem, čo vlastne na mne vzniká. Predviesť takýto model je výzva, je to zaujímavé a občas som tak trochu dobrovoľnou obeťou. Teším sa, že na mne vzniká umenie,“ skonštatovala.

S Borisom Hanečkom, ktorý sa pri kreácii na sobotňajší večer inšpiroval básňou Havran od Edgara Allana Poea, bol zážitok spolupráce veľmi príjemný. „Boris je nesmierne milý, inteligentný človek, profesionálny a trpezlivý. Takže to išlo ako po masle,“ prezradila „jeho modelka“.

Adela Banášová v ateliéri dizajnéra Marcela...
Moderátorka Adela Banášová v šatách od...
+6Moderátorka Adela Banášová v šatách od...

V zahraničí sú podobné kreácie často vnímané a prezentované ako couture (vysoká) móda. Ich ceny sú horibilné a pritom často nemusí ísť o funkčné modely, ale skôr akési umelecké artefakty. Investovala by do takých aj známa moderátorka? „Tým, že to zažívam už piatykrát po sebe, sa mi to vlastne plní a nepotrebujem šaty zaplatiť, aby som si ich raz dala na seba,“ uviedla s úsmevom. „Vzniká dielo, ktoré sa potom vystaví. Každému, aj tvorcovi je jasné, že to nie je na bežné nosenie – aby si aj diváci nemysleli, čo to zas vymysleli, kto to bude nosiť. Je to o umeleckom diele,“ pokračovala Banášová.

Moderátorka Adela Banášová a autor šiat, ktoré... Foto: Nadácia Tatra Banky
tb Adela Banášová a Boris Hanečka Moderátorka Adela Banášová a autor šiat, ktoré má na sebe - dizajnér Boris Hanečka.

Podľa nej je však dôležité podporovať módu kúpou domácich produktov a dizajnérskych kreácií. „A nemusí to byť extrémne drahé. Veľa slovenskej módy sa už tvorí v dostupnejších cenách,“ zdôraznila. „Som zástanca toho, že ak viem, kde šaty vznikli, tak viem aj za akých okolností vznikli. Lebo moje nohavice, ktoré mám z obchodu s bežným oblečením, kam samozrejme chodím, vznikajú často za rôznych nie najpríjemnejších okolností pre tých, ktorí ich šijú. Čím viac si ľudia nechávajú šiť doma, myslím, že to je lepšie,“ zhodnotila.

Na podporu domáceho dizajnu, nielen módneho, ale vo všetkých jeho formách, sa od budúceho roka do nominácií na cien za umenie dostane aj nová kategória, ktoru je práve dizajn. Podľa Banášovej je to niečo, čo nám opekňuje každodennosť. „Nájdeme to v kuchyni, garáži aj na ulici, dizajn je súčasťou nášho života a rozhodne si zaslúži vlastnú kategóriu,“ doplnila moderátorka.

Rozhovor s Borisom Hanečkom o vzniku šiat si prečítajte dnes popoludní v sekcii Žena.pravda.sk v rubrike Krása a móda.

Ceny Nadácie Tatra banky za umenie 2014:

Nominácie určuje akadémia, ktorá má viac ako 50 členov. Z nich následne odborná porota vyberá mená laureátov. Laureáti sú vyhlasovaní spomedzi troch nominovaných v každej z piatich kategórií. Okrem toho je v tých istých kategóriách udeľovaná aj špeciálna cena Mladý tvorca pre umelcov do 35 rokov.

Audiovizuálna tvorba, film, TV: Katarína Kerekesová (za réžiu a scenár k TV seriálu Mimi a Líza pre RTVS)
Divadlo: Michal Vajdička (za réžiu Láskavé bohyne, Činohra SND)
Hudba: Juraj Valčuha (za dirigovanie koncertu Giuseppe Verdi: Messa da Requiem, Bratislavské hudobné slávnosti)
Literatúra: Stanislav Rakús (za knihu Fáza uvoľnenia, Vydavateľstvo Koloman Kertész Bagala)
Výtvarné umenie: Martin Kollár (za knihu fotografií Field Trip, vydavateľstvo MACK)

Mladý tvorca (umelci do 35 rokov):

Audiovizuálna tvorba, film, TV: Vladislava Plančíková (za scenár, réžiu a animáciu filmu Horná zem, Febiofest)
Divadlo: Daniel Majling (za dramaturgiu hry Láskavé bohyne, Činohra SND)
Hudba: Milan Paľa (za autorstvo albumu Slovenské husľové koncerty, Vydavateľstvo Hudobný fond)
Literatúra: Zuzana Šmatláková (za knihu Exit, Vydavateľstvo Koloman Kertész Bagala)
Výtvarné umenie: Ivana Šáteková (za výstavu Mám tridsať a nemám plán, Galéria Dunaj)

Katarína Kerekesová získala cenu v kategórii...
Spisovateľ Stanislav Rakús si prevzal cenu za...
+3Režisér Michal Vajdička žal úspechy s...

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #móda #Adela Banášová #dizajn #umenie #podpora #Boris Hanečka #artefakt

+ Posilnite svoju imunitu zdravou stravou a odpočinkom.
Neočakávané príjmy vás potešia, buďte pripravený....

+ Nezabúdajte na hydratáciu, vaše telo ju nevyhnutne potrebuje.
Dôležité rozhodnutia prinesú očakávané zisky....