Ples v opere oslávil 15-ku: Pripili mu Hablovičová, Huba či Sklovska

Plesová sezóna na Slovensku oficiálne odštartovala. Už tradične sa o jej "posvätenie" postaral Ples v opere, ktorý sa konal pätnástykrát.

11.01.2015 00:01 , aktualizované: 09:49
PF  Herečka Lucia Hurajová (vľavo) s manželom a... Foto:
Herečka Lucia Hurajová (vľavo) s manželom a hokejista Zdeno Cíger (druhý sprava) s manželkou.
debata (57)

Do historickej budovy Opery SND sa začali schádzať hostia o siedmej hodine podvečer, červený koberec si takmer neoddýchol. Aj tento rok sa po ňom prešlo bezmála šesťsto pozvaných hostí, medzi ktorými nechýbali známe tváre z oblasti politického, ekonomického či umeleckého sveta a, samozrejme, mnohí úspešní podnikatelia.

Minister spravodlivosti Tomáš Borec na tanečnom...
Herečka a moderátorka 15. Plesu v opere Monika...
+79Anna Ghanamová s manželom.

Moderátorkou 15. ročníka Plesu v opere sa stala herečka Monika Hilmerová, ktorej večernú róbu v tóne kráľovskej modrej zhotovila dizajnérka Veronika Hložníková. Príťažlivú mamu dvoch detí neskôr pred zrakmi hostí doplnili už tradične dvaja páni – hostitelia – generálny riaditeľ Orange Pavol Lančarič a generálny riaditeľ Slovenského národného divadla Marián Chudovský.

Britský spevák Rick Astley sa stal prvou mužskou hviezdou, ktorá podujatie otvorila úderom na gong. „Áno, viem, že som prvý muž. Zvažoval som, že si oblečiem nejakú krásnu róbu, ale potom som sa rozhodol pre smoking. Ale viete čo, šaty som si pre istotu pribalil,“ vtipkoval ešte na piatkovej tlačovke interpret hitov ako Never gonna give you up či Cry for help.

Moderátorka Alena Heribanová v šatách od Fera... Foto: ORANGE
Alena Heribanová Moderátorka Alena Heribanová v šatách od Fera Mikloška. S manželom Jozefom Heribanom.

Pre médiá tiež prezradil, že ho oslovil charitatívny rozmer podujatia. „Je úžasné, keď svojou prácou a koníčkom zároveň môžete aj pomáhať. Preto je mi cťou vystúpiť na podujatí, ktoré má okrem dlhoročnej kultúrnej tradícii aj silný dobročinný účel,“ prezradil Astley. Dodal tiež, že ohúrený bol aj priestormi historickej budovy. „Keď sa mi ozvali s ponukou na váš ples, googlil som si, ako vyzerá. A uchvátili ma priestory, kde sa podujatie koná. Naozaj nemám každý deň príležitosť účinkovať v takých nádherných priestoroch. Nemohol som to odmietnuť,“ skonštatoval.

Astleyho čas na vystúpenie s hitmi, ktoré si väčšina pozvaných hostí odžila koncom 80-tych rokov na diskotékach či s magnetofónmi v detskej izbe, prišiel až po polnoci. Aj pred jeho príchodom bol však hudobný program bohatý. V hlavnej sále vystúpil napríklad Robo Opatovský či štvorica speváčok Svetlana Rymarenko, Anita Soul, Mária Čírová a Mirka Partlová. O skvelú zábavu sa postaral aj Miroslav Žbirka. Zoskupenie Cigánski diabli už tradične zabávali v priestoroch Restaurant Opera v podzemí, tentoraz si vzali na pomoc aj Katarínu Knechtovú.

Hostí uchvátil tento rok najmä otvárací program. „Bola som nadšená. Mám pocit, že program išiel o niekoľko stupňov ďalej v porovnaní s minulými rokmi. Bolo to úžasné, vystihlo to ducha baroka,“ prezradila pre Pravda.sk odborníčka na etiketu Deana Lutherová. Prezradila tiež, že ako členka plesového výboru má s ostatnými členmi k dispozícii návrhy na podobu programov dopredu. „Pred plesom sme informovaní, čo organizátori chystajú, ale do detailov nie. Program, a najmä jeho úroveň, bol pre nás prekvapením,“ skonštatovala.

Súčasťou otváracieho ceremoniálu na 15. Plese v... Foto: ORANGE
otvárací ceremoniál Súčasťou otváracieho ceremoniálu na 15. Plese v opere bolo aj takéto akrobatické vystúpenie Dae Men.

Spokojná bola aj riaditeľka Plesu v opere Andrea Cocherová. „Tento rok boli prípravy veľmi náročné. Úvodný ceremoniál si vyžadoval viac času na prípravu. Ale napriek náročnosti to bolo aj pokojné. Začali sme skúšať skôr, strávili sme na skúškach niekoľko dní, najmä tanečníci. Ale som presvedčená, že výsledok stál za to,“ uviedla pre Pravda.sk.

Kým v minulých rokoch sa o réžiu slávnostného podujatia staral choreograf a režisér Ján Ďurovčík, tentoraz ho vystriedala žena – česká režisérka Jana Burkiewicz. A jej vízia bola viac ako opulentná. Nie však nadarmo – veď inšpiráciou pre večer bolo už spomenuté baroko. Honosnosť, zdobnosť a veľkolepé momenty sa doslova pýtali. Operná sólistka Terézia Kružliaková spievala hosťom „z neba“ a tanečníci predvádzali neposedné, rozmarné, ale aj akrobatické figúry a skutočnú „božskú komédiu“.

„Začali sme pracovať už druhého januára, každý deň od deviatej od rána do piatej popoludnia. Prípravy boli veľmi dlhé a pre mnohých spevákov alebo tanečníkov náročné, ale myslím, že všetkým sa to podarilo veľmi dobre,“ zhodnotila pre Pravda.sk Burkiewicz, s ktorou už organizátori v minulosti spolupracovali na módnych prezentáciách Orange Fashion Show. Sama má vraj radšej divadlo a tak pred modelkami uprednostní hercov, spevákov či tanečníkov. V sobotu večer mala možnosť spojiť všetky tri profesie dokopy.

Ich zástupcovia sa nachádzali aj medzi pozvanými hosťami „okrúhlej“ pätnástky. Na podujatí sa tento rok objavila operná diva Ľubica Vargicová, herec Martin Huba s manželkou či jeho mladší kolegovia Jozef Vajda a Vlado Černý. Prišiel opäť aj dizajnér Boris Hanečka s Luciou Hablovičovou, ktorá sa predviedla práve v róbe z jeho dielne. Nechýbali manželia Iveta a Martin Malachovskí alebo Boris Kollár s priateľkou Andreou Heringhovou a fotografka Petra Ficová.

Lucia Hablovičová vo veľkolepej róbe od Borisa... Foto: ORANGE
Lucia Hablovičová Lucia Hablovičová vo veľkolepej róbe od Borisa Hanečku, ktorý jej počas večera robil aj garde.

Medzi hosťami bolo možné zahliadnuť aj Katarínu Knechtovú – tá stihla okrem účinkovania s Cigánskymi diablami zaspievať aj s Miroslavom Žbirkom a potom si pozrieť vystúpenie Ricka Astleyho. Počas celej noci sa o zábavu hostí postaralo niekoľko hudobných hostí. Okrem vystúpení Svetlany Rymarenko, Mirky Partlovej, Márie Čírovej, Anity Soul účinkovala aj skupina HEX a vystúpil i spevák Robo Grigorov. Ten nečakane nahradil kapelu Vidiek po náhlom ochorení jej speváka.

Moderátorka Zlatica Puškárová počas večera pracovala. „Možno vás prekvapím, ale s partnerom sme na Ples dostali aj pozvánku. Prispeli sme, ale dnes večer som tu pracovne,“ vysvetlila Puškárová, ktorá moderovala vstupy pre svoju domovskú televíziu.

„Nesmierne sa teším, že hostia Plesu v opere prijali dobročinný rozmer tohto podujatia a že každoročne prispievajú nielen stanovenou sumou, ale mnohí z nich a výrazne viac. Skutočnosť, že sme už dosiahli milión eur, je potvrdením štedrosti našich hostí,“ komentovala príspevky riaditeľka Plesu v Opere Andrea Cocherová. Tento rok sa výťažok z príspevkov hostí rozdelí medzi štyri detské anestéziologicko-resuscitačné kliniky v Bratislave, Martine, Banskej Bystrici a Košiciach.

© Autorské práva vyhradené

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #červený koberec #Ples v opere #Opera SND #Baroko #celebrity #XV. Ples v opere

+ Správajte sa disciplinovane, pomôže vám v tom aj cvičenie.
Napravte svoje chyby z minulosti, nie je to hanba....

+ Odložte všetky monitory a nechajte dnes svoje oči do sýtosti oddýchnuť.
Príležitosť na zlepšenie finančnej...