Banášová opäť dizajnérskou múzou: Vstúpiť do sveta módy je výnimočné

Za svoju kariéru mala moderátorka Adela Banášová možnosť vyskúšať si šaty luxusných značiek, domácich návrhárov aj známych firiem. Byť dizajnérskou múzou v rámci tradičného vyhlásenia cien za umenie je však pre ňu stále výnimočné.

23.11.2015 11:33
debata
Moderátorka Adela Banášová v šatách od... Foto: Nadácia Tatra Banky
Adela Banášová Moderátorka Adela Banášová v šatách od dizajnérky Andrey Pojezdálovej, ktorá ako Mladý módny tvorca vytvorila pre Banášovú na slávnostný galavečer vyhlásenia cien za umenie. Inšpirovala sa obdobím art-deco, ale tiež Banášovej osobnosťou.

Už šiesty rok sa televízna tvár zverila do rúk talentovaného módneho tvorcu, aby sa potom v jeho šatách objavila na slávnostnom gala Ceny Nadácie Tatra banky za umenie. Rok 2015 sa niesol pod taktovkou šikovnej Andrey Pojezdálovej, ktorá vychádzala z obdobia art-deco, ale neopomenula ani Banášovej osobnosť a vlatsný štýl. O šperky sa postarala Maňa Berec.

Moderátorka Adela Banášová v šatách od...
Zľava: Dizajnérka Andrea Pojezdálová,...
+3Moderátorka Adela Banášová v šatách od...

„Každý návrhár má svoj svet, v ktorom sa samostatne vyvíja. Ja vždy len do toho iného sveta vstúpim a niečo si odtiaľ oblečiem,“ uviedla pre Pravda.sk Banášová. Hoci prístupy jednotlivých autorov sa líšia, pre známu blondínku je to vždy výnimočný zážitok. „Máloktorá žena má možnosť, že na ňu niekto šije takéto až expresívne a teatrálne oblečenie. Hoci konkrétne tento kostým je jeden z pohodlnejších. Je blízky môjmu štýlu. Netvrdím úplne, že nosím art-deco, ale taká tá jednoduchosť, alebo jemná plandavosť mi vyhovuje,“ zhodnotila výtvor, ktorý vznikal niekoľko týždňov pred sobotňajším ceremoniálom.

Doposiaľ sa Banášová v rámci projektu Mladý módny tvorca stretla s dizajnérkami Máriou Štranekovou, Majou Bozovic a dizajnérmi Marcelom Holubcom, Martinom Hrčom a Borisom Hanečkom. Rozdiely v ženskom a mužskom prístupe však nevníma. „Mala som doteraz šťastie, že všetci návrhári boli ľudsky príjemní. Nedá sa to odvodiť od pohlavia, každý bol profesionálny a pohodový,“ vysvetlila.

„Andrejka je špeciálne príjemná, veľmi milá. Je perfekcionistka. Žehlila ma ešte ako som mala šaty oblečené. Je to detailistka a zároveň vie pochopiť vaše potreby. Napríklad holý chrbát – pochopila, že sa v tom potrebujem cítiť komfortne. Vymyslela rôzne komplikované popruhy, ktoré mám pod týmto, aby som sa dobre cítila,“ vymenovala nadšene Banášová.

Hoci Pojezdálová podľa mnohých pôsobí placho, moderátorka si to pri spolupráci neuvedomila. „Každý človek vie komunikovať vtedy, ak komunikuje o tom, čo mu ide a čo je jeho svet. S Andrejkou sme komunikovali o móde, o jej návrhu a to je to, o čom sa ona vie rozprávať. Myslím si, že zdravá plachosť je pri tejto práci na mieste. Aj moja mama je výtvarníčka a mnohí výtvarníci sú introverti a hovoria svojou tvorbou. Na týchto šatách sa aj Andrea vykecala,“ zhodnotila moderátorka.

Moderátorka Adela Banášová v šatách od... Foto: Nadácia Tatra Banky
Adela Banášová Moderátorka Adela Banášová v šatách od dizajnérky Andrey Pojezdálovej.

Slová a komunikácia sú základom aj v jej práci. A už tradične hrali prím aj počas slávnostného večera cien za umenie. Moderátorku vždy tvorcovia spájajú s nejakým mužským kolegom. Tento rok to bol herec Milan Kňažko, ktorého si „náhodne“ vybrala z publika. Ako uviedla Banášová už po prenose pre Pravda.sk, každý rok je pre ňu veľké dobrodružstvo.

„Nemáme scenár, nie sú napísané dialógy, je len bodový harmonogram, čo kedy nasleduje a ani nevieme, čo kto uvedie – vždy si to počas večera hovoríme a vznikajú situácie veľmi spontánne,“ opísala. „Pre mňa je to vždy veľká neznáma. To nie je len tak, aby ste s niekým takýmto štýlom moderovali, keď neviete, čo môžete čakať. Ale tento rok som sa cítila veľmi príjemne. Pán Kňažko je vtipný, šarmantný, má taký svoj sexepíl a myslím si, že to tam adekvátne iskrilo,“ skonštatovala spokojne.

Počas sobotňajšieho galavečera dvojica moderátorov spoločne s odbornou porotou odovzdali ceny za umenie v šiestich kategóriách a zároveň ceny pre tvorcov do 35 rokov.

Laureátmi Ceny Nadácie Tatra banky za umenie 2015 v kategórii Hlavná cena sa stali:

  • Audiovizuálna tvorba, rozhlas, TV film: Jaroslav Vojtek (za réžiu poviedkového filmu Deti)
  • Divadlo: Ondrej Spišák (za réžiu hry Majster a Margaréta, Teatro Tatro, Nitra)
  • Dizajn: Ľubomír Longauer (za autorstvo a dizajn publikácie Vyzliekanie z kroja 2)
  • Hudba: Moyzesovo kvarteto (za autorstvo, album String Quartets – pri príležitosti 40. Výročia založenia súboru)
  • Literatúra: Kornel Fӧldvári – in memoriam (za autorstvo knihy …až pod čiernu zem)
  • Výtvarné umenie: Otis Laubert (za Otis Laubert Museum – vlastné múzeum, Bratislava)

Mladý tvorca (umelci do 35 rokov):

  • Audiovizuálna tvorba, film, TV: Miroslav Remo (za réžiu dokumentárneho filmu Comeback)
  • Divadlo: Luboš Kostelný (za herecký výkon, postava Michala v hre Bál, Činohra SND, Bratislava)
  • Dizajn: Martin Mistrík a Viliam Csino (za grafický dizajn knihy CVERNOVKA)
  • Hudba: Roman Patkoló (za interpretačný výkon, koncertné turné s Anne Sophie Mutter, Carnegie Hall, New York)
  • Literatúra: Peter Balko (za autorstvo románu Vtedy v Lošonci)
  • Výtvarné umenie: Jaroslav Varga (za inštaláciu Stratená knižnica, SNM – Múzeum Betliar)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #šaty #móda #Adela Banášová #dizajn #odev #Andrea Pojezdálová #Mladý módny tvorca #plachosť #Cena nadácie Tatra Banky

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...