Ples v opere prilákal stovky hostí, zabávala sa Hilmerová aj Banášová

Šestnástym ročníkom veľkolepého Plesu v opere odštartovala v sobotu večer v Bratislave nová plesová sezóna. K jej premiérovému večeru, ktorému opäť nechýbal charitatívny rozmer, boli prizvaní predstavitelia z rozličných sfér spoločenského aj kultúrneho života.

10.01.2016 00:33 , aktualizované: 09:08
Herečka Monika Hilmerová s manželom Jarom Bekrom. Foto:
Herečka Monika Hilmerová s manželom Jarom Bekrom.
debata (72)

Do budovy Opery SND, ktorá sa už tradične v prvú sobotu po Troch kráľoch stáva dejiskom spoločenskej akcie, zavítalo vyše tristo párov. Pozornosť okoloidúcich na Hviezdoslavovom námestí, ktorí sledovali príchod hostí po červenom koberci, pútali najmä známe tváre. Medzi hosťami nechýbali manželia Danglovci, moderátorka Iveta Malachovská s manželom či Zlatica Puškárová, topmodelka Michaela Kocianová s moderátorom Brunom Ciberejom či speváčka Katarína Hasprová. Hereckú obec zastúpil Martin Huba alebo Lucia Hurajová, ale v historickej budove SND sa objavil aj hokejista Rirchard Lintner či aktivistka Zuzana Wienk.

Manželia Beáta a Dano Danglovci.
Riaditeľka Plesu v opere Andrea Cocherová s...

Ples už tradične hostil mnohých podnikateľov, špičkových lekárov, športovcov či ľudí z umeleckého a filantropického prostredia. Práve na charitatívnom rozmere akcie sa snažia stavať organizátori posledné ročníky podujatia a s úspechom sa im darí zbierať financie na vybrané projekty.

V ďalšom ročníku sa takým stalo zriadenie Centra včasnej intervencie v Banskej Bystrici. „Snažíme sa každý rok mapovať situácia a zisťovať, kde je akútna potreba. A od viacerých odborníkov sme zistili, že na Slovensku problémom, ktorý sa týka chorých detí, je včasná intervencia. Ročne sa narodí zhruba dvetisíc detí, ktoré sú zdravotne znevýhodnené a vyžadujú si špeciálnu starostlivosť,“ prezradila pre Pravda.sk riaditeľka Plesu v opere Andrea Cocherová. „Práve tieto centrá im ju dokážu poskytnúť, vedia ju poskytnúť včas a na veľmi odbornej úrovni. Sme radi, že vďaka hosťom môžeme otvoriť práve štvrté centrum včasnej intervencie,“ pokračovala jedna z hostiteliek, ktorú na galavečer obliekla jej dvorná návrhárka Hana Převrátilová.

zväčšiť Moderátorka 16. Plesu v opere Vera Wisterová v... Foto: ORANGE
Vera Wisterová Moderátorka 16. Plesu v opere Vera Wisterová v kreácii od dizajnéra Marcela Holubca.

Charitatívny rozmer plesu oslovil aj britského speváka Paula Younga, ktorý sa po minuloročnom hosťovi Rickovi Astleym stal druhou mužskou hviezdou v histórii akcie. „Je to hlavný dôvod, prečo som súhlasil. Pomoc deťom je veľmi dôležitá. Vždy som si to uvedomoval a odkedy som sa stal otcom, vnímam to ešte intenzívnejšie,“ prezradil Young, ktorého úlohou bolo hneď po oficiálnom programe úderom na gong odštartovať akciu.

Urobil tak aj v spoločnosti hostiteľov – generálneho riaditeľa Orange Slovensko Pavla Lančariča a generálneho riaditeľa SND Mariána Chudovského. Ženskou ozdobou tejto trojice sa stala Vera Wisterová – moderátorka plesu, ktorá žiarila v kreácii z dielne slovenského dizajnéra Marcela Holubca. „K šatám vzniklo zhruba 25 nákresov, ktoré raz možno budú vystavené v múzeu slovenského dizajnu,“ priblížila s úsmevom proces tvorby veľkolepej večernej róby moderátorka, pre ktorú bol sobotňajší večer splneným snom. „Bola to obrovská česť a, samozrejme, že som to brala veľmi zodpovedne a trochou trémy. Ale keď ten hlas z pozadia prvýkrát povedal moje meno pred plným hľadiskom, aj som si to užila,“ uviedla pre Pravda.sk Wisterová.

Herečka Monika Hilmerová s manželom Jarom Bekrom. Foto: ORANGE
Herečka Monika Hilmerová s manželom Jarom Bekrom. Herečka Monika Hilmerová s manželom Jarom Bekrom.

Jej minuloročná predchodkyňa Monika Hilmerová tentoraz prišla aj s partnerom Jarom Bekrom a mohla sa spokojne zabávať. „Ako moderátorka som tu minulý rok bola naozaj pracovne. Dbala som na to, aby som všetko zvládla, správne povedala, naplnila očakávania a išla podľa scenára. Nebol čas na zábavu. Dnes večer si ju spoločne s Jarom užijeme. Ale nie je to len večer pre zábavu, pomáhame a to je správne,“ skonštatovala.

Jej kolega zo Slovenského národného divadla a člen Čestného plesového výboru Martin Huba nešetril chválou ani na slávnostný program 16. ročníka. V ňom sa stretli umelci z niekoľkých krajín, pričom do centra pozornosti sa dostal tanec a recitované slovo. „Malo to hlbokú myšlienku, ktorá medzi nami existuje a nad nami visí. Dnes je veľa otvorených otázok, ktoré sa dostali aj na takú spoločenskú udalosť ako je ples. A ja som tomu rád,“ vysvetlil Martin Huba. „Je dobré, ak takáto významná spoločenská udalosť pripomína to, čím žijeme, čo nás obklopuje, s čím si vieme aj nevieme rady, alebo čo medzi nami stavia ploty,“ pokračoval známy herec na margo programu, ktorý režisérsky zastrešila už druhý rok Jana Burkiewicz.

Herec Martin Huba vykrútil svoju manželku... Foto: ORANGE
Martin Huba Herec Martin Huba vykrútil svoju manželku Dagmar aj na parkete.

Témou slávnostného programu 16. ročníka sa stal „sen“ a ako uviedla česká režisérka pre Pravda.sk, divákov sa pokúsila dostať do akéhosi živého sna. „Pokúsili sme sa im povedať, že sen je skvelá vec a možnosť snívať a tie sny si aj plniť, je ešte lepšia. Verím, že sa to podarilo a dúfam, že diváci mali pocit divokých emócií a to bolo aj cieľom,“ vyznala sa Jana Burkiewicz. „Divák nevníma tradičné a netradičné, alternatívne či klasické, vníma len dobré. Také sme sa to aj snažili urobiť a verím, že hostia to ocenili,“ doplnila režisérka, ktorá v sobotňajšom programe skombinovala prvky moderného tanca, baletu, recitovaného slova či svetelnej šou.

Samozrejme, na akcii nechýbala ani populárna hudba a tá sa niesla v znamení netradičných spojení. V historickej budove SND prvýkrát pred publikom vystúpila zostava v zložení Janko Lehotský, Oskar Rózsa, Eugen Vizváry, František Griglák a Martin Valihora, ktorí oživili hudbu legendárnej hudobnej skupiny Modus a prvýkrát odohrali koncert so speváčkou Katkou Knechtovou.

V rámci netradičných hudobných spojení sa na... Foto: ORANGE
Katarína Knechtová a Janko Lehotský. V rámci netradičných hudobných spojení sa na pódiu objavila Katarína Knechtová a Janko Lehotský.

Ďalšou hudobnou lahôdkou večera bolo vystúpenie Jany Kirschner s hosťujúcim Petrom Lipom. Okrem nich na 16. Plese v opere vystúpil i Dan Bárta, Ondřej Brzobohatý, Cigánski diabli či orchester Boom!Band.

© Autorské práva vyhradené

72 debata chyba
Viac na túto tému: #červený koberec #charita #Ples v opere #Opera SND #celebrity #Vera Wisterová #Paul Young

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...