Móda z Plesu: Uchvátila Hablovičová, očarila Mutňanská, Ficová nesklamala

Vyraziť na ples je vždy veľkou investíciou. Občas možno nie zúročenou. Pri výbere garderóby totiž nemôžete uspokojiť všetkých.

11.01.2016 00:00
debata (16)
Lucia Hablovičová v kreácii od Borisa Hanečku. Foto: ORANGE
Lucia Hablovičová v kreácii od Borisa Hanečku. Lucia Hablovičová v kreácii od Borisa Hanečku.

Každá dáma túži zažiariť, ale predstavy a kritériá toho, ako to „žiarenie“ vyzerá, sa líšia od človeka k človeku. Neslobodno tiež zabúdať na pravidlá bontónu, ktoré by sa do večernej módy mali pretaviť. Ale hoci sa určite ani tento rok nezaobíde bez kritických hlasov verejnosti na adresu dám, ktoré navštívili Ples v opere, podľa nás sa z módneho hľadiska rozhodne nemali za čo hanbiť.

Na jednej strane údernosť farieb či architekturálneho strihu, na druhej trblietavá opulencia, niekedy nežná a romantická, inde s prvkami zhýralo rozkošného retra – móda 16. ročníka núkala naozaj z každého rožku trošku.

Herečka Monika Hilmerová v šatách od Jany...
Moderátorka 16. Plesu v opere Vera Wisterová v...
+69Riaditeľka Plesu v opere Andrea Cocherová v...

Medzi najpríťažlivejšie oblečené dámy sa tento rok opäť zaradila bývalá riaditeľka Miss Slovensko Lucia Hablovičová. Ako inak, v kreácii od Borisa Hanečku, ktorý jej robil aj garde. Po rokoch spolupráce, ktorá sa niesla skôr v temných tónoch sa tentoraz stala Lucia blýskavou hviezdou na šatách smotanovej farby pošitých stovkami krištáľových strapcov. Tie pri pohybe hrali doslova hru s telom a efekt ešte umocňoval nádherný, hoci poriadne ťažký plášť, ktorý Hanečka predstavil v kolekcii pred pár mesiacmi na Fashion Live. V kontraste so svetlou pleťou a havraními vlasmi vyzerala niekdajšia modelka priam rozprávkovo.

Reportérka Veronika Ostrihoňová v šatách od... Foto: ORANGE
Veronika Ostrihoňová Reportérka Veronika Ostrihoňová v šatách od Borisa Hanečku.

Ako dizajnér Hanečka priznal, na Plese mal tento rok ešte ďalších šesť dám, pre ktoré zhotovil šaty – zo známych tvárí k nim patrila aj Veronika Ostrihoňová, reportérka a priateľka moderátora Sajfu. Aj táto pôvabná blondínka stavila na biely farebný tón. Šaty s voľnejším, akoby ľudovou halenou inšpirovaným vrchným dielom a tubovou sukňou, ktorá však zozadu prechádzala do vlečky, zdobila folklórna výšivka z kovových nití. Doplnok vo vlasoch s perličkovou tiarou pridal na pompéznosti, podobne ako zlatá kabelka v ruke nositeľky.

Už tradične pozornosť pútali aj šaty hostiteľky večera – riaditeľky Plesu v opere Andrey Cocherovej. Roky spolupracuje s Hanou Převrátilovou, pretože ako sama uviedla, považuje ju za to najlepšie, čo sa na slovenskej scéne dizajnu nachádza. Tento rok vyrazila na ples v sivých šatách s tubovou sukňou, ktoré zdobila nádherná zlatá výšivka a čipka po bokoch a tiež na naznačených rukávikoch. Jemnučký tyl aranžovaný okolo sukne dodával modelu večerný plesový objem, dekolt aj vzhľadom na honosnosť výšivky zostal bez šperkov, ale zlatá kabelka a náušnice boli mimoriadne vhodnými doplnkami.

Riaditeľka Plesu v opere Andrea Cocherová v... Foto: ORANGE
Andrea Cocherová Riaditeľka Plesu v opere Andrea Cocherová v kreácii od Hany Převrátilovej.

U Hany Převrátilovej už druhý rok po sebe prejavila záujem o šaty aj Beáta Danglová. Tento rok si vybrala šaty v nežnej pudrovej farbe, ktorým pompézny dojem dodávala výrazná geometrická výšivka opticky zdôrazňujúca prekrytý dekolt.

Pozornosť ešte pred samotným plesom vyvoláva podoba šiat moderátorky večera. A o tie sa pre Veru Wisterovú tento rok postaral Marcel Holubec. Proces vzniku bol vraj pomerne komplikovaný a v úvode bola idea celkom iná ako výsledok. Ten však nesklamal. Veľká večerná róba s nadýchanou masívnou sukňou v temnej no lesklej modrej bola zdobená šerpovým detailom, ktorý vraj čerpal inšpiráciu aj v japonskej estetike. Trblietavý podklad na živôtiku, ramienku a rukáve pôsobil veľmi efektne. Vizáž pôvabnej ryšavky bola bezchybná.

Moderátorka 16. Plesu v opere Vera Wisterová v... Foto: ORANGE
Vera Wisterová Moderátorka 16. Plesu v opere Vera Wisterová v kreácii od Marcela Holubca.

Za domácim dizajnérom sa už tradične rozhodla ísť aj fotografka Petra Ficová, ktorá minulý rok patrila medzi najpôvabnejšie dámy večera v bielej kreácii od Michaela Kováčika. Jej tohtoročná spolupráca s Ferom Mikloškom však nezaostávala. Model výraznej karmínovej farby so zábleskami crimsonovej červenej bol na pohľad jednoduchý, no pritom krásne pompézny. Nariasená a bohatá sukňa bola doplnená aranžovaným priehľadným „tielkovým“ topom na karmínovom podklade hladkého vršku bez rukávov. Kožušinová kabelka, ktorú si Ficová vybrala, dodávala celkovému vzhľadu ešte správnu štipku opulencie.

Fotografka Petra Ficová v kreácii od Fera... Foto: ORANGE
Fotografka Petra Ficová v kreácii od Fera Mikloška. Fotografka Petra Ficová v kreácii od Fera Mikloška.

Moderátorky Adela Banášová a Diana Hágerová sú obe blondínky a obe sa môžu pýšiť postavami modeliek – každá z nich vyzerala príťažlivo, no pritom každá predviedla celkom inú verziu večernej módy. Banášová sa rozhodla pre dramatickú a zvodnú červenú róbu od Michaely Ľuptákovej posiatu flitrami, ktorá obkresľovala krivky a len nežne v slzičkovom výstrihu odhaľovala šiju. Model doplnil jemne fetišistický prvok čiernych náramkov s retiazkami a kabelka so strapcami, ktoré daroval moderátorke Boris Hanečka. Diana Hágerová bola stelesnením romantickej nehy v béžovej kreácii od Veroniky Lokajíčkovej. Šaty zdobil efektný detail pretočenej látky v dekolte a spoločne s vizážou a doplnkami moderátorky z Telerána boli hodné červeného koberca aj za hranicami Slovenska.

Moderátorka Adela Banášová v šatách od Michaely... Foto: ORANGE
Adela Banášová Moderátorka Adela Banášová v šatách od Michaely Ľuptákovej.

Odtiaľ už tradične brala inšpiráciu topmodelka Michaela Kocianová, ktorú k tomu, aby žiarila predurčujú už fyzické prednosti. Vo večernej toalete Theory s jemným abstraktným vzorom, ktorý sa dal odčítať až pri detailnejšom skúmaní, predviedla svoju sošnosť a dokonalú eleganciu.

Experimentálnejšia bola jej kolegyňa a kamarátka Alexandra Gachulincová, ktorá si vzala čierny model z dielne Marcela Holubca. Najvýraznejším prvkom sa však stala bižútéria zlatej farby, ktorá zdobila dekolt, hruď aj ruky známej modelky. „Trošku štrngocem, ale čo by som pre Marcela neurobila,“ zavtipkovala si neprehliadnuteľná Gachulincová.

Herečka Lucia Hurajová v šatách, ktoré jej... Foto: ORANGE
Lucia Hurajová Herečka Lucia Hurajová v šatách, ktoré jej priviezli z Ameriky.

A v záplave viac ako tristo dám, ktoré boli na akcii prítomné, sa nedala prehliadnuť ani herečka Lucia Hurajová či moderátorka Jana Mutňanská. Obe stavili na žiarivý farebný odtieň, ktorý sa spoločne s architekturálne modelovaným strihom stal dominantou večernej kreácie.

Mutňanská si svoje oranžové šaty s príťažlivo a zvodne tvarovaným dekoltom a sukňou a'la morská panna nechala zhotoviť u dizajnéra Lukáša Kimličku. Model v sebe nezaprel inšpiráciu tvorbou Zaca Posena. Stávka na celkom obnažený a nevyšperkovaný dekolt bola správna. Rovnako ako masívnejšie náušnice a výrazný rúž na perách. Balans decentnosti a zvodnosti dotváral hladký účes na cestičku.

Moderátorka Jana Mutňanská v kreácii od Lukáša... Foto: ORANGE
IMG Jana Mutňanská v kreácii od Lukáša Kimličku Moderátorka Jana Mutňanská v kreácii od Lukáša Kimličku.

Žiarivá cyklámenová farba večernej toalety pútala uhrančivo zrak aj u Lucie Hurajovej. Napriek pomerne ostrému odtieňu bol výsledok nesmierne elegantný a ženský. To si želala aj sama Hurajová, keď si šaty vyberala a objednávala prostredníctvom svojej kamarátky, ktorá vlastní odevné štúdio. Model jej priviezla u USA.

V odevnom salóne si šaty zadovážila aj herečka Monika Hilmerová, ktorá si po minuloročnom výraznom modeli v kráľovskej modrej tentoraz vzala nežný ružový odtieň. Treba podotknúť, že voľba to bola dobrá. Vynikla tak totiž nežná a mladistvá krása tejto seriálovej hviezdy, ktorej by málokto hádal dve deti. Hilmerová tiež už tradične odprezentovala na sebe zapožičané luxusné šperky – diamantové kúsky z Alo Diamonds.

Herečka Monika Hilmerová v šatách od Jany Mrvovej. Foto: ORANGE
Herečka Monika Hilmerová v šatách od Jany Mrvovej. Herečka Monika Hilmerová v šatách od Jany Mrvovej.

Spomedzi dám, ktoré v sobotňajší večer stavili na jednoliaty farebný tón a jeho uhrančivú prezentáciu v podobe strihu, kvality, ale aj celkového vzhľadu, treba určite spomenúť aj občiansku aktivistku a riaditeľku Aliancie Fair Play Zuzanu Wienk. Zvolila si modré šaty zaujímavého a veľmi efektného strihu s trojštvrťovými rukávmi od Dany Kleinert, ktorým na zaujímavosti pridávala aj podoba materiálu. Ryšavé kadere efektne upravené na spôsob hollywoodskych dív a k nim výrazný červený rúž boli skvelou voľbou a v kombinácii s vybranou kreáciou v sebe niesli noblesný retro nádych. Drobná výčitka smeruje k topánkam, ktoré pôsobia (aspoň na fotografii) zbytočne masívne.

Občianska aktivistka a riaditeľka Aliancie... Foto: ORANGE
Zuzana Wienk Občianska aktivistka a riaditeľka Aliancie Fair-Play Zuzana Wienk s partnerom Pavlom Sibylom.

Na Plese v opere, samozrejme, nechýbali ani dámy v kreáciách od Jany Pištejovej, ktorá obliekla napríklad Zlaticu Puškárovú či Silviu Šarkoziovú. Návrhárka Jana Jurčenko zhotovila model napríklad pre Moniku Rehákovú.

Aj ďalšie dámy počas večera dávali svojím výberom rób u slovenských tvorcov signál, že plesová sezóna odštartovala pre domácu tvorbu naozaj dobre.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #móda #červený koberec #dizajn #Ples v opere #Fero Mikloško #Boris Hanečka #Marcel Holubec #Hana Převrátilová #Petra Ficová #Jana Mutňanská #Lucia Hablovičová #Veronika Lokajíčková

+ Správajte sa disciplinovane, pomôže vám v tom aj cvičenie.
Napravte svoje chyby z minulosti, nie je to hanba....

+ Humor nech vás neopúšťa a to za každých okolností.
V práci všetko zvládnete ľavou zadnou, nemáte sa čoho...