Štart Berlinale ozdobila krásna Amal Clooney, Streep sa teší na filmy

Predsedníčka poroty Meryl Streep a riaditeľ festivalu Dieter Kosslick odštartovali vo štvrtok večer 66. ročník Berlinale. Nechýbali pri tom ani hollywoodske hviezdy.

12.02.2016 08:17
debata (2)
Herec George Clooney a jeho manželka Amal... Foto: SITA/AP, Axel Schmidt
George Clooney a jeho manželka Amal Clooney Herec George Clooney a jeho manželka Amal Clooney pózujú fotografom v Berlíne.

Ich prítomnosť zabezpečila medzinárodná premiéra filmu bratov Ethana a Joela Coenovcov Ave, Cézar!, ktorú do Berlína prišiel uviesť herec George Clooney, jeho kolega Channing Tatum či herečka Tilda Swinton. Stovky ľudí sa tiesnili pri červenom koberci pred festivalovým palácom a čakali na svoje obľúbené filmové hviezdy.

Nemecká topmodelka Toni Garrn.
Herec Channing Tatum.
+21Americká herečka a členka poroty Meryl Streep.

Najväčší jasot a prosby o autogramy vítali už spomenutú Streepovú, hlavného hrdinu otváracieho filmu Georgea Clooneyho a jeho kolegyňu Tildu Swintonovú, ktorá sa predviedla v kreácii Chanel Couture. Pozornosť však už tradične vzbudila aj Clooneyho krásna manželka – právnička Amal Clooney, ktorá dorazila na podujatie vo veľkolepej čiernej róbe s trblietavým podkladom a tylovou sukňou.

Červený koberec, samozrejme, neobchádzali ani domáce hviezdy – práve Berlinale je totiž najväčším sviatkom nemeckej kinematografie a zároveň akciou, ktorú s obľubou sledujú aj šoubiznisové médiá a fanúšikovia celebrít.

Herečka Tilda Swinton v kreácii Chanel Couture. Foto: SITA/AP, Axel Schmidt
Tilda Swinton Herečka Tilda Swinton v kreácii Chanel Couture.

Americká herečka Meryl Streep, ktorá tento rok vedie odbornú porotu v hlavnej festivalovej súťaži, sa však teší najmä na prehliadku nových snímok. „Som veľmi pyšná na to, že som dostala ponuku viesť porotu na festivale. Ešte nikdy som nič také nerobila, ale s riadením vecí mám skúsenosti, napríklad v rodine, takže verím, že sa to naučím za pochodu,“ povedala Streep na tlačovej konferencii pred slávnostným štartom festivalu.

Doteraz nikdy v porote na filmovom festivale nesedela a priznala, že prísne hodnotenie filmov pre ňu bude novinka. Zvyčajne sa totiž pri ich sledovaní skôr necháva unášať príbehom. „Filmy, ktoré sa premietajú na Berlinale, sa len zriedka dostanú do distribúcie v USA. Takto teda budem mať príležitosť hovoriť s priateľmi o filmoch, ktoré nikto z nich nevidel. A napríklad aj pomôžem niektorý z týchto filmov do USA priviesť,“ povedala americká herečka o tom, čo od festivalu očakáva.

Americká herečka a členka poroty Meryl Streep. Foto: SITA/AP, Axel Schmidt
Meryl Streep Americká herečka a členka poroty Meryl Streep.

V hlavnej súťaži Berlinale je tento rok 18 filmov, medzi ktorými sa rozhodne o držiteľoch Zlatého a Strieborných medveďov. Celkovo sa ale na festivale predstaví 434 filmov, na fanúšikov čaká celkom takmer 1000 premietaní.

Celý festival spája téma práva na šťastie a podľa Kosslicka sa na ňom prejaví aj súčasná utečenecká kríza vo svete. Tá prenikla aj do slávnostného otvorenia festivalu, kde sa hovorilo o otvorenom festivale v čase, keď sa v Európe hovorí o uzatváraní hraníc alebo o potrebe solidarity s vysídlencami.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #festival #film #Meryl Streep #George Clooney #Berlinale #Amal Clooney

+ Nezabúdajte na vitamíny, začnite jesť viac ovocia, zachutilo vám.
Nie je všetko len o peniazoch, hľadajte...

+ Večerajte a raňajkujte niečo ľahšie, budete sa tak celý deň cítiť lepšie.
Nemíňajte všetky peniaze, ktoré sa vám...