Buckingham podporí Ples v opere. Musíme pomáhať druhým, tvrdí

Speváčka Celeste Buckingham nehovorí nie charite a dobrým úmyslom. Aj preto sa stala tento rok novou podporovateľkou známeho Plesu v opere, výťažok z ktorého bude opäť určený na finančnú podporu vzniku špecializovaného centra včasnej intervencie pre zdravotne znevýhodnené deti.

10.10.2016 09:30
Celeste Buckingham, Emília Vášáryová a Andrea... Foto:
Speváčka Celeste Buckingham (vľavo) s herečkou Emíliou Vášáryovou - členkou čestného plesového výboru (v strede) a riaditeľkou Plesu v opere Andreou Cocherovou.
debata

Mladú interpretku priviedla k snahe pomáhať deťom v núdzi i vlastná skúsenosť. „Ja sa veľmi rada zúčastním hocijakého projektu na Slovensku, ktorý nejakým spôsobom podporuje deti, buď ich vývoj, vzdelanie alebo deti, ktoré sú, ako ich nazývame, výnimočné. Môj bratranec bol jedným z nich a, bohužiaľ, neprežil do dospelosti, takže táto téma je mi veľmi blízka a myslím si, že treba, aby mladí ľudia vedeli, že to nie je len o tom, že ideme do školy alebo do roboty, vrátime sa domov a tak funguje ten život," uviedla v piatok na tlačovej konferencii mladá speváčka.

Podľa nej je dôležité podporovať aj veci, ktoré sú nad nami a ktoré pomáhajú druhým napriek tomu, že to nemusia byť vždy naši blízki. Buckingham sa podľa vlastných slov v súčasnosti zaujíma aj o detskú psychológiu. „Neviem, či by som to robila ako hlavnú profesiu, ale veľmi rada by som sa tomu venovala. Študujem momentálne psychológiu na univerzite a chcela by som sa potom ďalej vyvíjať v rámci detskej psychológie a psychiatrie. Rada by som sa nejakým spôsobom venovala deťom a nie len ich fyzickému zdraviu. Myslím, že je veľmi dôležité si uvedomovať, že deti, ktoré sa cítia vyčlenené zo spoločnosti alebo tie, ktoré majú pocit, že do nej nejakým spôsobom nepatria, trpia najmä v rámci vnímania svojho sveta a im treba vyliečiť nie len to telo, ale aj dušu,“ uviedla umelkyňa, ktorá na najbližšom Plese v opere aj vystúpi. Stane sa tak 7. januára budúci rok, keď sa už 17. ročník akcie uskutoční.

Vďaka hosťom Plesu v opere vznikli dosiaľ na Slovensku dve centrá včasnej intervencie. „Spolu s nimi už na Slovensku existuje päť centier, no zdravotne znevýhodnené deti tu stále sú a stále sa rodia a potrebujú podporu, takisto ako ich rodiny, preto sme sa rozhodli v tejto spolupráci pokračovať a rozhodli sme sa otvoriť ďalšie minimálne jedno centrum včasnej intervencie. Veľkým snom pritom je, aby čo najskôr, ideálne v priebehu budúceho roka, bolo v každom kraji aspoň jedno centrum včasnej intervencie. Na to je potrebné, aby sa trochu prebudili aj kompetentní a začali plniť úlohu, ktorú v tomto smere majú. My sa budeme snažiť pomôcť finančne, morálnou a mediálnou podporou. V Českej republike začali tieto centrá vznikať pred 25 rokmi, u nás vznikli prvé minulý rok, v Česku ich je vyše štyridsať, v Rakúsku vyše sto, my ich máme zatiaľ päť,“ naznačila riaditeľka Plesu v opere Andrea Cocherová.

„Kapacita Plesu v opere je 300 párov a keďže príspevok na pár je 500 eur, tak už teraz vieme, že sa nám každý rok podarí získať minimálne 150-tisíc eur. Náklady na zriadenie a prevádzku jedného centra sú pritom približne 120-tisíc eur, takže už teraz vieme, že jedno centrum budúci rok určite zriadime. Potom závisí už len na štedrosti našich hostí, koľko sa ešte rozhodnú prispieť nad rámec spomínaných 500 eur. My veríme, že tento rok budú tak štedrí ako minulý rok, keď prispeli navyše ešte 82-tisíc eurami. Ak sa nám toto podarí i tento raz, tak nám bude na Slovensku chýbať už iba jedno posledné centrum včasnej intervencie,“ dodala Cocherová.

Ďalšie centrum detskej intervencie otvoria v Trenčíne. „Trenčín je veľký región, kde takéto centrum ešte nie je. Je tam deväť okresov s vyše 600-tisíc obyvateľmi, takže sa nám zdalo najlogickejšie, aby sme sa po Bratislave, Košiciach, Prešove, Banskej Bystrici a Žiline posunuli do Trenčína, kde toto centrum tiež potrebujú,“ povedal Vladislav Matej, výkonný riaditeľ Nadácie Socia, v spolupráci s ktorou organizátori Plesu v opere dobročinný projekt realizujú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Celeste Buckingham #charita #podpora #Ples v opere #Andrea Cocherová #centrum včasnej intervencie

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...