Móda OTO: Mórová a Smatanová sa trblietali, očarila i Banášová

Galavečer OTO 2009 sa niesol už tradične v znamení hviezd a snahy zažiariť. Garderóba známych dám bola zmesou všehochuti - nevtieravej elegancie, opulentného lesku a pompéznych strihov, ale aj lacných materiálov a vzorov.

15.03.2010 01:39
debata
Herečky a kolegyne Diana Mórová (vľavo) a... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Diana Mórová (vľavo) a Michaela Čobejová Herečky a kolegyne Diana Mórová (vľavo) a Michaela Čobejová na cenách OTO v roku 2010. Mórová v šatách od Liběny Rochovej.

Vo foyer novej budovy SND sa stretlo hneď niekoľko dám v podobných šatách – spojovacím prvkom bol tentoraz extrémny lesk a flitre od hlavy po spodok. V šatách z látky ručne pošitej červenými flitrami sa objavila herečka Diana Mórová, model jej ušila česká dizajnérka Liběna Rochová.

„Vybrala som si túto farbu kvôli urieknutiu. Nie je za tým nikto konkrétny, skôr tak všeobecne,“ prezradila pre Pravda.sk Mórová. Strih pôsobil jednoducho, zároveň však bol unikátnym krajčírskym dielom – krivky totiž dokonale obkresľoval a odhaľoval herečkin chrbát. Na prvý pohľad trochu zvláštne pôsobila vyčesaná hriva, šatám však dodávala ešte pompéznejší look.

Herecký pár Henrieta Mičkovicová a Alexander... Foto: Zdeno Gáfrik
Henrieta Mičkovicová a Alexander Bárta Herecký pár Henrieta Mičkovicová a Alexander Bárta.

Ešte dramatickejšie pôsobila speváčka Zuzana Smatanová – ako čierna kráľovná sa postavila pred objektívy v šatách od Borisa Hanečku, ktoré ju zahaľovali od hlavy po päty. Do látky dômyselne odrážajúcej svetlá reflektorov a blesky zahalila ruky aj krk, za sebou ťahala dlhú vlečku – až medzi ostatnými slovenskými celebritami pôsobila ako zjavenie či dekadentná Morticia Adams.

Na flitre a oslnivý lesk stavili aj ďalšie dve známe tváre – moderátorky Marianna Ďurianová a Erika Judínyová. Druhá menovaná zvolila pohodlnejšiu verziu legín a vybíjaného korzetu, keďže počas večera aj pracovala. Nešlo o žiaden výnimočný módny počin – Judínyová predviedla tradičnú garderóbu a´la Smotánka. Mnohí hostia aj novinári očakávali, v čom sa ukáže tvár televízneho spravodajstva Ďurianová.

Herečku Elenu Podzámsku obliekol Marcel Holubec. Foto: Ivan Majerský
Elena Podzámska Herečku Elenu Podzámsku obliekol Marcel Holubec.

Po minulom roku, keď zažiarila v antických bielych šatách na jedno rameno, tentoraz obliekla strieborné šaty s čiernymi detailmi. Vybíjanie na prekrížených ramienkach bolo zbytočné a pôsobilo lacno. Nechať doma mala radšej aj čierne rukavičky, osviežujúcim prvkom však bola biela listová kabelka. Ich triumfujúca kolegyňa Zlatica Puškárová zvládla večer lepšie. Šaty empírového strihu zakryli pozostatky tehotenstva a zdôraznili jej ženské vnady, čím dodali moderátorke sexepíl. Farba materiálu a jemný vzor zase podčiarkli v kombinácii s účesom a šperkmi decentného ducha nositeľky.

Nie všetky dámy poňali galavečer OTO ako príležitosť pre dlhé večerné róby. Ale to vôbec nebolo na škodu. Keď si pre cenu dorazila Jana Kirschner v asymetricky strihaných krátkych fialových šatách a subtílnych balerínkach, celá sála musela nadobudnúť dojem, že sa na pódiu ocitlo veselé dievčatko. Nežný a roztomilý imidž však populárnej umelkyni svedčí a v záplave mnohých občas až príliš snaživých modelov pôsobila naozaj osviežujúco.

Moderátorka Adela Banášová s dvoma soškami OTO.... Foto: Ivan Majerský
Adela Banášová Moderátorka Adela Banášová s dvoma soškami OTO. Jednou za víťazstvo v kategórii Zabávač roka, druhou "absolútnou".

Hlavná hviezda večera Adela Banášová už takpovediac s tradíciou stavia na biele, smotanové a slonovinové odtiene látok. Vie dobre, že k jej pleti a farbe vlasov pasujú dokonale a podčiarkujú dojem elegancie zmiešanej s éterickosťou. Voľba šiat od slovenskej dizajnérky Márie Štranekovej nebola krokom vedľa. Práve naopak. Top prizdobený flitrami, zaujímavé detaily v podobe skladania látky v duchu origami robili zo šiat niekdajšej stážistky u slávneho Alexandra McQueena pozoruhodný kúsok. A Banášovej vyšlo aj jeho skombinovanie s topánkami a šperkmi. Bolo to decentné, vkusné a pôvabné.

Dielne slovenských tvorcov navštívili však aj ďalšie dámy. Napríklad herečku Elenu Podzámsku a jej kolegyňu Zdenu Studenkovú obliekol Marcel Holubec. Studenková stavila na čierne sako so zvýraznenými ramenami doplnenené nohavicami, ku ktorým jej kaderník vyčesal honosné „háro“ a´la Dynasty.

Speváčka Mária Čírová (vľavo) a moderátorka... Foto: Zdeno Gáfrik
Mária Čírová a Alena Heribanová Speváčka Mária Čírová (vľavo) a moderátorka Alena Heribanová.

Známa Grófka zo seriálu Odsúdené prekvapila zaujímavou verziou našuchorených červených šiat na jedno rameno, ktoré doplnila veselými topánkami. Možno až „priveselý“ bol však jej účes. Za konskú hrivu z niekoľkých vrkočov ťahaných po temene hlavy ju mohla ospravedlniť snaha o recesiu. Väčšina hostí však tento počin sledovala s údivom a prekvapením.

Speváčka Katarína Knechtová sa na galavečer nechala obliecť u Borisa Hanečku, Herečku roka Petru Polnišovú obliekla Lenka Sršňová. Hoci sa jej roztrhli šaty, na pódiu vyzerala budúca mama v šifónovej kreácii roztomilo. Vydarené bolo aj jej líčenie. Nominovanú moderátorku Alenu Heribanovú obliekala na galavečer Hana Převrátilová. Čierne šaty lemované okolo krku a pliec perím pôsobili decentne, no zároveň patrične dramaticky. Heribanovej dcéra Tamara, tiež moderátorka, bola oblečená takpovediac z trochu iného súdka.

Dve dámy v čiernom - Mirka Partlová (vľavo) a... Foto: Zdeno Gáfrik
Mirka Partlová (vľavo) a Zuzana Smatanová Dve dámy v čiernom - Mirka Partlová (vľavo) a Zuzana Smatanová.

Jej rozkvitnutý model od Michaely Ľuptákovej (obliekla aj Moniku Hilmerovú) pútal pozornosť na každom kroku. Tamara ho doplnila aj patričnou úpravou vlasov či doplnkami. Práve tie však paradoxne rozbíjali originalitu modelu, ktorý vyzeral naozaj zaujímavo a pôvabne. Topánočky či kabelka sa mohli pokojne zaobísť bez našitého kvetu – celku dodávali pečať priveľkej snaživosti a kostýmovosti.

V porovnaní s ďalšimi moderátorskými kolegyňami však bola Heribanová doslova pohladením pre oko. Kvetinové vzory alebo zvieracie a grafické potlače, kombinované s pásmi flitrov pôsobili ako z jednej výrobnej linky (či vlastne požičovne) – vyzerali nudne a vo väčšine prípadov aj lacno. Tomuto trendu podľahla Karin Majtánová, Mária Pietrová či Erika Barkolová, ale dokonca aj herečka Kristína Svarinská. Provinčný a lacný model ako z bálu spred desiatich rokov predviedla markízačka Martina Šimkovičová. Víťazka kategórie športových moderátorov Lenka Čviriková-Hriadeľová dopadla v zlatistých šatách, ktoré si nechala priviesť z Ameriky, lepšie. Detail z vrstveného taftu v oblasti dekoltu však pôsobil rušivo.

Moderátorky Jednotky Karin Majtánová (vľavo) a... Foto: Ivan Majerský
Karin Majtánová (vľavo) a Iveta Malachovská Moderátorky Jednotky Karin Majtánová (vľavo) a Iveta Malachovská. Jedna mala zvierací vzor na šatách, druhá zase "zvieraciu" štólu, z ktorej pár kúskov opadlo.

Na cenách OTO sa tento rok využívali aj služby štylistov. Zuzana Kanisová vybrala outfit pre herečku Zuzanu Fialovú. Skvelo vypracované a strihané šaty z dielne Givenchy pôsobili úderne, no zároveň triezvo a minimalisticky, na obrazovke však trochu zanikol práve strih a dĺžka, keďže Fialová ich doplnila tmavými pančuchami. Herečke svedčalo nahé líčenie. Speváčke Márii Čírovej vybral jednoduché fialové šaty z konfekcie Tomáš Brožek. V modeli pôsobila sviežo a pôvabne, dojem mohol ešte vylepšiť prepracovanejší účes a doplnky.

Speváčka Jana Kirschner obhájila víťazstvo v...
Moderátorka Adela Banášová s dvoma soškami OTO....
+31Moderátorka Katarína Brychtová.
debata chyba

+ Začnite jesť pravidelne v menších dávkach, budete sa cítiť lepšie.
Na darčeky nemusíte míňať peniaze, pokúste sa...

+ Pokúste sa začať jesť domáce jedlá, budete cítiť, že vám to prospieva.
Odvaha prijať riziko sa vyplatí, budete...