Hviezda amerického The Voice na Plese v opere: Bude spievať slovensky!

Sobotňajší 17. dobročinný Ples v opere sa bude niesť v znamení niekoľkých nových momentov a prekvapení.

07.01.2017 11:19
Ali Caldwell Foto:
Speváčka Ali Caldwell z amerického The Voice.
debata (13)

Popri hlavnej hudobnej hviezde slávnostného večera, nemeckej skupine Alphaville, ktorej meno v médiách v súvislosti s účinkovaním na tohtoročnom Plese v opere zaznelo už koncom minulého roka, sa po prvý raz slovenskému publiku predstaví aj americká soulová a R'n'B speváčka Ali Caldwell, ktorá sa na pódiu objaví už počas úvodného ceremoniálu po boku hudobno-tanečného telesa Lúčnica.

„Zadanie bolo pokúsiť sa o spojenie našich tradičných prvkov a motívov, respektíve celého hudobno-tanečného telesa Lúčnica, s netradičným pohľadom na vec. Mňa osobne hrozne zaujímajú rôzne spojenia, ktoré na prvý pohľad vyzerajú nesúrodo alebo nie sú také prvoplánovo zlučiteľné a toto je jedno z nich. Angažovanie Ali Caldwell v úvodnom programe bude atypické. Nielen hudobným štýlom, ktorý prinesie, ale aj jazykom, v ktorom odznie. Spontánne totiž prišlo k tomu, že Ali bude spievať slovenskú ľudovú pieseň. Pre nás všetkých je to niečo, na čo sa obrovsky tešíme,“ povedal počas tlačovej konferencie hudobný dramaturg úvodného programu Oskar Rózsa.

O hudobnú zložku úvodného ceremoniálu sa pritom podľa jeho slov postarajú viacerí známi virtuózni interpreti z pomedzia žánrov – medzi nimi napríklad huslista Stanislav Palúch, cimbalista moldavského pôvodu Marcel Komendant či bubeník Martin Valihora.

Pre Caldwellovú je blížiace sa vystúpenie na Plese v opere veľkou výzvou. „Musela som dosť veľa študovať a potrápiť sa s výslovnosťou niektorých slovenských slov, ale som šťastná, že som dostala príležitosť vystúpiť s takýmito úžasnými hudobníkmi a veľmi sa na to teším,“ povedala Caldwell.

Nemeckí Alphaville zabavia podľa lídra kapely Mariana Golda hostí Plesu v opere svojimi najväčšími hitmi. „Z nového albumu nebudeme hrať nič, dostali sme zoznam a vychádzali sme z toho, čo by boli organizátori radi, aby sme zahrali. Bude to taká zaujímavá kombinácia našich skladieb, trošku iný koncert, ako obvykle hrávame, no myslím, že to bude veľmi príjemné,“ povedal Gold.

Okrem dvoch ústredných hudobných hviezd večera na plese premiérovo vystúpi aj speváčka Celeste Buckingham s new-age popovou kapelou King Shaolin, David Koller Band s Lenkou Dusilovou, Andrea Zimányová a Vašo Patejdl a skupina Funkiez so speváčkou Nicole J. McCloud.

Prekvapením má byť tiež osobnosť, ktorá úderom na gong symbolicky otvorí samotný ples i plesovú sezónu na Slovensku. Jej meno organizátori zatiaľ držia v tajnosti, tento raz však podľa ich slov nepôjde o žiadneho z hudobných hostí.

Ples v opere zároveň každoročne oslovuje širokú verejnosť svojím dobročinným poslaním. Výťažok z aktuálneho ročníka poputuje na zriadenie nového centra včasnej intervencie v Trenčíne. Na Slovensku tak bude môcť poskytovať pomoc šesť takýchto centier, pričom dve z nich vznikli minulý rok práve vďaka finančnej pomoci Plesu v opere.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #Ples v opere #prekvapenie #program #Alphaville #hostia #Oskar Rózsa #Ali Caldwell

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...