Do kín prilieta mních Cyprián, Smatanovej sa tam divák nedočká

Do kín priletí už tento štvrtok mních Cyprián. Opäť po čase nový slovenský film - projekt režisérky Mariany Čengel Solčanskej. V utorok mal slávnostnú premiéru.

28.07.2010 00:15
Hana Rapantová, Eduard Čengel a Mariana Čengel... Foto:
Moderátorka Hana Rapantová (vľavo) s Eduardom Čengelom a režisérkou Marianou Čengel Solčanskou.
debata

„Prvé reakcie boli veľmi milosrdné. Pozitívne a milé,“ prezradila pre Pravda.sk autorka filmu, ktorý prináša príbeh legendy. Mariana Čengel Solčanská film Legenda o lietajúcom Cypriánovi nielen režírovala, ale postarala sa aj o námet a scenár. Mníchovi, ktorý si zostrojil krídla podľa stratenej knihy Leonarda Da Vinciho, venovala štyri roky.

„Bude pre mňa vždy niečo osobité. Ide o môj prvý film. A keby som mohla, stále by som v ňom niečo dotáčala a pretáčala,“ priznala Solčanská. „Ale film je hotový a dopadol tak, ako dopadol. Myslím, že za daných okolností lepšie nemohol,“ doplnila.

Pieseň Zuzany Smatanovej zaznie až v titulkoch... Foto: Zdeno Gáfrik
Zuzana Smatanová Pieseň Zuzany Smatanovej zaznie až v titulkoch televíznej verzie filmu.

Na historickú látku s príchuťou mystickej legendy sa Solčanská pripravovala v archívoch a historických knihách. O ráde kamaldulských mníchov, ktorí vo filme vystupujú, sa snažil dozvedieť viac aj hlavný hrdina v podaní herca Marka Igondu. „Je jeden vynikajúci poľský dokument, ktorým som sa inšpiroval. Hlavná mapa pre moju postavu bol však scenár a potom tiež veci, ktoré sme si my sami vyfabulovali vo vlastných hlavách a snažili sa nejako naplniť,“ prezradil pre Pravda.sk Igonda.

Film bol aj debutom pre mladučkú herečku Kristínu Koprdovú. Šancu zahrať si v ňom vníma ako výnimočnú. „Mariana najprv robila kasting v Maďarsku, ale keďže asi nenašla správnu herečku, skúsila šťastie na súkromnom konzervatóriu Dezidera Kardoša, kde som študovala. Zrazili sme sa rovno vo dverách a asi som sa jej typovo hodila k postave, takže tak to celé vzniklo,“ uviedla Koprdová.

Na utorňajšej slávnostnej premiére nechýbala ani speváčka Zuzana Smatanová, ktorá k filmu naspievala skladbu Lietajúci Cyprián. Niektorí diváci však možno budú sklamaní – hit v kine totiž nezaznie. „Hudbu skladal vynikajúci mladý skladateľ Vladimír Martinka a keď sme ju celú dali dohromady, zistili sme, že do kinoverzie – do titulkov nemôžeme dať Zuzaninu pieseň, lebo je moderná, súčasná. Atmosféru dobovosti sme chceli potiahnuť až do konca,“ vysvetlila režisérka Solčanská. „Pieseň Zuzany Smatanovej však bude v titulkoch televíznej, dvojdielnej verzie filmu,“ doplnila.

Herec Marko Igonda obklopený dvoma ženami -... Foto: TASR
Karolina Kominek, Marko Igonda a Mariana Čengel Solčanská Herec Marko Igonda obklopený dvoma ženami - poľskou herečkou Karolinou Kominek (vľavo) a režisérkou Marianou Čengel Solčanskou.

Po slovenských kinách, kam film vstupuje od štvrtka, sa príbehu o lietajúcom mníchovi dočkajú možno aj v ďalších krajinách. Keďže je to slovensko-poľský koprodukčný projekt, v súčasnosti sa pripravuje poľská verzia. Tvorcovia ho zároveň chcú uviesť aj v českých kinách a chýbať by nemali ani festivaly. Jedno premietanie, konkrétne v septembri, sa uskutoční aj v priestoroch Červeného kláštora.

Režisérke Mariane Čengel Solčanskej (vpravo)...
Režisérka Mariana Čengel Solčanská s manželom...
+5Moderátorka Hana Rapantová (vľavo) s Eduardom...
debata chyba

+ Výzvy vás posunú ďalej, čeľte im s odvahou.
Ak chcete niečo dosiahnuť, stačí len ísť podľa plánu....

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, kľúč k úspechu.
Nebojte sa toho čo bude, pre vás všetko dopadne najlepšie ako...