Móda z plesu: Ohúrila Kučerová i Kronerová, Máziková to neodhadla

Z hľadiska módy a štýlu patrí Ples v opere k najsledovanejším podujatiam. Či právom? Určite. Lebo hoci sa v priestoroch Opery SND objaví bezpočet šľahačkových tortičiek s kilami štrasu, každým rokom rastie aj počet dám, ktoré dokážu zažiariť.

10.01.2011 13:54
debata (20)
Zľava: dizajnér Róbert Bartolen a sopranistka... Foto: ORANGE
Zľava: Róbert Bartolen, Adriana Kučerová, Jarmila Hargašová a Miroslav Lajčák Zľava: dizajnér Róbert Bartolen a sopranistka Adriana Kučerová v jeho šatách. Manželia Jarmila Hargašová a Miroslav Lajčák

Počas sobotňajšieho večera sa na červenom koberci predviedli desiatky párov. Zvedavé zraky divákov za zátarasmi sa snažili zahliadnuť garderóbu známych žien – lenže, až keď dámy odložili kožuchy, kabáty či bolerka do šatne, nechali priestor ostatným na pravé aj falošné komplimenty – veď na ples kritika predsa nepatrí.

Hlasujte v ankete o najlepšie šaty Plesu v opere

Pozornosť už tradične pútala herečka Zdena Studenková. V porovnaní s minulým rokom, keď žiarila v bielej kreácii od Marcela Holubca, sa jej však experiment s lookom šelmy veľmi nevydaril. Kombinácia zvieracieho vzoru na látke šiat v mixe s fialovou a našitými krištáľmi pôsobila prehnane a lacno. Dá sa oceniť, že Studenková ubrala pri šperkoch. Dekolt celkom od nich oslobodila, vystačila si s náušnicami, prsteňom a náramkom.

Herečka Zdena Studenková vo svojej zvieracej... Foto: ORANGE
Zdena Studenková Herečka Zdena Studenková vo svojej zvieracej kreácii nesplnila očakávania po minulom roku.

Pred plesom mali plné ruky práce slovenskí dizajnéri. Napríklad bolero na šatách od Hany Převrátilovej pre Andreu Cocherovú sa tvorilo vyše 160 hodín. Dôkladná ručná práca sa však vyplatila. Išlo o jeden z najpozoruhod­nejších modelov večera. Bolero s výšivkou zobrazujúcou motív hrudného koša a chrbtovej kosti, drobnými lebkami a mašľami dopĺňali nádherne nadýchané šaty tmavomodrého matného odlesku. Slová jedného z hostí plesu, ktorý prácu Převrátilovej prirovnal k tvorbe Alexandra McQueena, veru neboli do vetra.

Převrátilovej sa však darilo aj v prípade spolupráce s ďalšou dámou – moderátorkou Verou Wisterovou. Jej model z čiernej čipky opäť zdobil pozoruhodný detail – akoby skelet ľudského tela kopírovali matné čierne „stuhy“ našité na šatách, ktoré hrali jemným trblietavým efektom a ktoré ryšavá kráska doplnila masívnymi náušnicami v štýle art-deco.

Riaditeľka úseku komunikácie značky Orange... Foto: ORANGE
Andrea Cocherová Riaditeľka úseku komunikácie značky Orange Andrea Cocherová. Šaty jej navrhla Hana Převrátilová.

Herečka Emília Vášáryová už tradične stavila na šaty z dovozu. Jej červený model zdobený po bokoch nášivkami z červených kamienkov pôsobil elegantne, skvelú službu robili herečke transparentné rukávy. Vekovo vhodne zvolený model podčiarkol sviežou farbou mladistvý vzhľad herečky SND, k výnimočným nepatril. V tomto prípade sa skrátka výnimočnosť rodí v nositeľke, nie v jej kreácii.

Dizajnér Boris Hanečka sa pohral s efektom akejsi papierovej skladačky na róbe pre Alenu Heribanovú. Nevinnú bielu kreáciu, na prvý pohľad priam panensky romantickú, „rozbíjal“ pás trblietavej výšivky a presne geometricky našívanej vrstvy, ktorá riasením na bokoch tvorila efekt postavy Venuše. Celkový výsledok pôsobil ako model vzácnej kvetiny. Aj Heribanová šaty od Hanečku prirovnala k orchidei.

Herečka Emília Vášáryová si zapózovala aj s... Foto: ORANGE
Emília Vášáryová a Jozef Vajda Herečka Emília Vášáryová si zapózovala aj s kolegom Jozefom Vajdom.

Pre moderátorku večera Adrianu Kmotríkovú zhotovila šaty dizajnérka Veronika Hložníková. Kreáciu zdobenú bohatou trblietavou výšivkou v dekolte a záplavou asymetricky radených volánov si obliekla na úvodný ceremoniál a nesklamala. Sama bola súčasť hry, programu – určitá teatrálnosť a opulentnosť sa od nej žiadala. Aj s jemnou gýčovitosťou. Škoda len, že neskôr šaty vymenila. Druhý model vôbec nepôsobil plesovo a Kmotríková si ho mohla odpustiť.

Pozoruhodne sa s plesovou výzvou vyrovnala herečka Zuzana Kronerová. V šatách s rozpitým kvetinovým vzorom od Ley Fekete, ktoré doplnila matnými kovovými šperkami a okuliarmi s výrazným červeným rámom sa od väčšiny prítomných dám výrazne líšila. Pozitívne! Drobný prvok teatrálnosti v podobe okuliarov, silná ženská osobnosť a kvalitný materiál šiat predstavil Kronerovú v podobe, o akej mnohí ani netušili. V podobe módnej experimentátorky, ktorá dokáže šikovne balansovať na hranici elegancie, hravosti a teátralnosti.

Moderátorku Alenu Heribanovú obliekol Boris... Foto: ORANGE
Alena Heribanová Moderátorku Alenu Heribanovú obliekol Boris Hanečka.

Romantická, nežná, očarujúca. Taká bola sopranistka Adriana Kučerová v pudrovoružových šatách od Róberta Bartolena. Materiál aj strih akoby odkazoval na baletku, ktorá sa chystá uchvátiť publikum. Dojem trošku kazil detail výšivky v oblasti drieku, na ktorej sa Bartolen pohral s matnými ružovými kameňmi. Pôsobil trochu zbytočne, masívne a príliš „usporiadane“. Známa slovenská sopranistka svojím výrazom, pôvabmi a gráciou však šatám dodala to, čo potrebujú najviac – uchvátnú nositeľku.

Podobné však platí aj pre moderátorku Jarmilu Hargašovú-Lajčákovú. Dáma s vrodenou gráciou dokáže často unosiť aj kreácie, nad ktorými by inak kritici ohŕňali nos. A ona sama má nos na šaty, ktoré podčiarknu jej pôvab. Čierny model od dizajnérky Lýdie Eckhardt, bohato zdobený volánmi v časti od kolien dolu a pošitý čiernymi aplikáciami v oblasti dekoltu, nebol výnimkou – a to aj napriek tomu, že kolekcie samotnej dizajnérky zväčša žnú nemálo kritík za neoriginálnosť, zastaralosť i prvoplánovosť. Ktohovie, možno aj vďaka Hargašovej má Eckhardtová stále úspech u prominentných zákazníčiek. V moderátorke má „vlajkovú loď“, za ktorú by bol každý dizajnér vďačný.

Speváčka Eva Máziková. Foto: ORANGE
Eva Máziková Speváčka Eva Máziková.

Či by podobnú vďaku vyvolala aj speváčka Eva Máziková, je však otázne. Nedokázať odhadnúť vhodnosť modelu vzhľadom na vek a postavenie dýcha nedostatkom sebareflexie. A neustojí to ani Mázikovej entuziazmus a energická prezentácia na verejnosti. Tortová krikľavoružová kreácia s výšivkami a krištáľmi by bola ťažkým sústom aj na dvadsaťročnej priateľke niektorého z bohatých mecenášov. V prípade speváčky so šiestimi krížikmi na krku – v kombinácii s odhalenými ramenami aj masívnym dekoltom, ktorý hrozil nehodou odhalenia, však pôsobila priam nestráviteľne.

Ale na druhej strane, ako už informovali mnohé denníky, práve speváčka žijúca v Nemecku, sa bavila až do rána. A to je tiež znakom toho, že bola so sebou spokojná. Či to na Ples v opere stačí, rozhodnite sami. A môžete aj zahlasovať v ankete o najlepšie oblečenú dámu plesu. Už tradične víťazku oslovíme a prinesieme článok o jej prípravách na ples či šatách.

Speváčka Sisa Sklovska s priateľom - Jurajom...
Zľava: dizajnér Róbert Bartolen a sopranistka...
+23Nevidomý spevák Maroš Bango s manželkou (v...
20 debata chyba

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...