Mozart, Žbirka aj Knechtová či Kirschner: Ples v opere je plný hviezd!

Slávnostným úderom na gong otvorila slovenská paralympijská reprezentantka Veronika Vadovičová 18. Ples v opere.

12.01.2018 11:20 , aktualizované: 13.01.2018 21:23
ples v opere, SND Foto: ,
Historická budova SND počas 18. ročníka Plesu v opere - dobročinného spoločenského podujatia za zlepšenie podmienok pre vzdelávanie detí so zdravotným znevýhodnením.
debata (15)

Historická budova Slovenského národného divadla v Bratislave privítala 600 plesových hostí, zabávať ich budú Miroslav Žbirka, Jana Kirschner, Katarína Knechtová, Dan Bárta, Martin Madej, Svetlana Rymarenko a skupina Lucie. Hviezdou plesového večera bude Karel Gott.

Úvodný ceremoniál 18. ročníka dobročinného Plesu v opere bude patriť Kabaretu Mozart. Predstavenie prinesie jedinečné spojenie opery a nového cirkusu, ktorý je charakteristický kombinovaním rôznych druhov umenia. „Mozart predstavuje návrat ku klasickej hudbe a k opere. Jeho vlastná tvorba je páčivá, príjemná a radostná. Prepojením Mozarta s kabaretom vzniká unikátny výsledok,“ uviedla režisérka Jana Burkiewicz, ktorá sa réžie a choreografie úvodného programu chopila už po štvrtý raz.

O neopakovateľný umelecký zážitok sa postarajú tanečníci a akrobati zo zoskupení Burki&com a Losers Cirque Company. Významnou súčasťou hudobnej produkcie, ktorú opäť zastreší Oskar Rózsa, sú operní speváci Adriána Banásová, Michaela Rózsa Růžičková, Pavol Remenár a hudobný skladateľ a klavirista Vladislav Šarišský.

Otvárací valčík dobročinného Plesu v opere, ale aj celej plesovej sezóny na Slovensku, sa bude konať tradične v podaní Interklubu Madit.

„My sme všetci Čechoslováci, a to radi. V podstate sme rozpad ani nezaznamenali. Prišiel Schengen, spojená Európa a to sa nám páči. Navyše máme v kapele dve slovenské manželky a jedného československého vlčiaka,“ uviedol s úsmevom gitarista skupiny Lucie Robert Kodym. Pod vedením primáša Martina Sleziaka sa predstaví Ľudová hudba Lúčnice. Hostia si budú môcť vypočuť aj skladby v podaní Big Bandu Gustava Broma pod vedením Vladimíra Valoviča.

O moderovanie sa postará herečka Božidara Turzonovová. „Som vlastenecká k nášmu Slovenskému národnému divadlu. Práve pri príležitosti stého výročia vzniku Československa si môžeme pripomenúť významnú úlohu SND, ktoré práve vtedy vznikalo,“ povedala.

Podporiť inkluzívne vzdelávanie

Sté výročie založenia Československa si Ples v opere uctí nielen programom, ale aj gastronomickými špecialitami. Hostia sa môžu tešiť na servírovanie obľúbených chuťoviek zo slovenskej a českej národnej kuchyne. O kvalitný chuťový zážitok sa postará šéfkuchár Marián Filo, ktorý je považovaný za priekopníka slovenskej gastronómie. V rámci tematického menu budú na výber kvalitné vína a tiež špeciálna ochutnávka slovenských prémiových vín, ktorým sa podarilo preraziť aj vo svete.

Poslaním jednej z najväčších dobročinných udalostí je prostredníctvom finančného výťažku podporiť program inkluzívneho vzdelávania detí so zdravotným znevýhodnením a prispieť tak k ich rovnocennému prístupu k plnohodnotnému vzdelaniu.

Od roku 2010 venuje Ples v opere celý výťažok predovšetkým na podporu detí so zdravotnými problémami a znevýhodneniami. Za osem rokov rozdelil už 1,5 milióna eur, pričom minulý ročník hostia prispeli rekordnou sumou 239 932 eur. Ples v opere prispel na technické zariadenie Detského kardiocentra, podporil šesť perinatologických centier na Slovensku, zlepšil prístrojové vybavenia detských kliník anestéziológie a intenzívnej medicíny a otvoril tri Centrá včasnej intervencie – v Banskej Bystrici, Košiciach a pri Trenčíne.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Jana Kirschner #Ples v opere #Wolfgang Amadeus Mozart #Miroslav Žbirka #Lucie #Jana Burkiewicz

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...