Ples v opere lákal známe tváre: Žiarila Turzonovová, Gott prekvapil

Hoci 18-ka nie je okrúhle číslo, tento ročník Plesu v opere sa predsa len niesol v znamení jubilea. Večer bol venovaný spomienke osláv 100. výročia vzniku Československa. A už tradične charitatívnemu rozmeru.

14.01.2018 00:46 , aktualizované: 12:09
debata (145)
Herečka Božiadara Turzonovová bola moderátorkou... Foto: Ples v opere
Herečka Božiadara Turzonovová bola moderátorkou 18. ročníka Plesu v opere. Herečka Božiadara Turzonovová bola moderátorkou 18. ročníka Plesu v opere. Obliekla ju Jana Pištejová.

Do historickej budovy Opery SND sa zišlo bezmála tristo párov, ktoré zastupujú svet ekonomický, politický, ale aj sféru umenia, šoubiznisu, športu či filantropie a v neposlednom rade podnikania. Už tradične nechýbali známe tváre a mená ako Emília Vášáryová, Martin Huba či napríklad profesorka operného spevu Eva Blahová – všetko členovia čestného plesového výboru.

Medzi debutujúcimi osobnosťami sa ocitol napríklad bývalý hokejista Ľubomír Višňovský alebo herec Peter Sklár, naopak, mnoho osobností už pozvánku na podujatie dostalo takpovediac tradične – medzi nimi nechýbala napríklad moderátorka Iveta Malachovská, filantropka Lucia Hablovičová či herečka Lucia Hurajová a dizajnéri Lukáš Kimlička, Boris Hanečka a Fero Mikloško.

Moderátorka večera Božidara Turzonovová s...
Z Prahy pricestoval na poslednú chvíľu Miroslav...
+77Speváčka Jana Kirschner.

Očakávaný bol najmä úvodný ceremoniál, ktorý si znovu pod palec vzala režisérka Jana Burkiewicz. Podtitul znel Kabaret Mozart a práve spojenie mozartovských melódií s tancom, pantomímou, ale aj akrobatickými číslami tvorilo dominantu úvodného čísla večera. Hoci Burkiewiczovej prístup je takmer každý rok inovatívny a hostí nadchne, tentoraz sa mnohí vyjadrovali s istou rezervou. Možno aj preto, že minulý rok dominovala úvodnému ceremoniálu domáca Lúčnica. A prekonať ju skrátka nebolo jednoduché.

Riaditeľka Plesu v opere Andrea Cocherová v... Foto: Ples v opere
Andrea Cocherová Riaditeľka Plesu v opere Andrea Cocherová v šatách od Borisa Hanečku s manželom Ivanom Golianom.

Tým, kto prekonal očakávania, však bola nepochybne herečka Božiadara Turzonovová, ktorá slávnostným večerom sprevádzala. Práve oslava československej spomienky bola pre ňu údajnou motiváciou na to, aby ponuku prijala. Hoci nie všetky herečky dokážu byť aj dobré moderátorky, bulharskej rodáčke sa to podarilo na jednotku. Legendárna herecká diva sa v moderátorskej úlohe cítila ako ryba vo vode. V bielej večernej kreácii od Jany Pištejovej pôsobila veľmi mladistvo a pri verbálnom prejave zase distingvovane a šarmantne. Dočkala sa tradičného bozku od riaditeľa SND Mariána Chudovského, ale aj od riaditeľa spoločnosti Orange Pavla Lančariča.

zväčšiť Paralympionička Veronika Vadovičová otvorila... Foto: Ples v opere
Veronika Vadovičová Paralympionička Veronika Vadovičová otvorila 18. ročník Plesu v opere úderom na gong.

Ples aj tento rok oficiálne odštartoval úder na gong. Kým v minulých rokoch sa zvyčajne táto úloha dostala do rúk zahraničného hosťa, tentoraz sa tvorcovia večera rozhodli inak. Zverili slávnostný akt do rúk paralympioničky Veroniky Vadovičovej. „Udrieť na gong na Plese v opere je veľmi významným spoločenským aktom a vždy túto úlohu dostali vzácne osobnosti. Cením si, že sa mi dostalo takejto pocty,“ komentovala Vadovičová.

Jej účasť však vôbec nebola náhodná. Ples v opere sa totiž už tradične spája s benefičným poslaním a tento rok sa rozhodli organizátori zamerať na projekt integrácie zdravotne znevýhodnených detí do bežného vzdelávacieho procesu. „Inklúzia a integrácia na školách sa ma úzko týkala v detstve a o to viac vo mne táto téma vyvolala vnútornú potrebu zapojiť sa do dobročinného poslania Plesu v opere,“ doplnila Vadovičová, ktorá je presvedčená o tom, že všetky deti bez rozdielu, vrátane zdravotne znevýhodnených, majú rovnakú šancu na plnohodnotné vzdelanie.

zväčšiť Herec a scenárista Dano Dangl s manželkou Beátou. Foto: Ples v opere
Herec a scenárista Dano Dangl s manželkou Beátou. Herec a scenárista Dano Dangl s manželkou Beátou.

„Slovenská republika je v rámci Európy na prvom mieste s percentuálnym podielom zdravotne znevýhodnených detí, ktoré sa vzdelávajú na špeciálnych školách. Dá sa to aj inak a preto sme sa rozhodli tejto téme venovať a pokúsiť sa aj pomocou finančných prostriedkov problém riešiť,“ uviedla pre Pravda.sk riaditeľka Plesu v opere Andrea Cocherová. „Veríme, že vďaka sile Plesu v opere upozorníme na daný problém a kompetentní sa začnú viac témou zaoberať, rovnako ako sa o nej potom viac dozvedia aj ľudia,“ doplnila ešte Cocherová.

Historická budova Opery SND sa však popri zbieraní finančných prostriedkov v prvom rade stala v sobotu večer svätostánkom zábavy a užívania si príjemných chvíľ. Sté výročie založenia Československa si Ples v opere uctil gastronomickými špecialitami. Hostia si mohli pochutnať na obľúbených chuťovkách zo slovenskej a českej národnej kuchyne. O kvalitný zážitok sa postaral šéfkuchár Marián Filo, ktorý je považovaný za priekopníka slovenskej gastronómie. V rámci tematického menu boli na výber kvalitné vína a tiež špeciálna ochutnávka slovenských prémiových vín, ktorým sa podarilo preraziť aj vo svete.

zväčšiť Z Prahy pricestoval na poslednú chvíľu Miroslav... Foto: Ples v opere
Miroslav Žbirka (vpravo). Zahrala si s ním aj Katarína Knechtová Z Prahy pricestoval na poslednú chvíľu Miroslav Žbirka (vpravo). Zahrala si s ním aj Katarína Knechtová.

V neposlednom rade však treba spomenúť aj celý zástup umelcov, ktorí hostí prišli zabávať. Medzi nimi sa objavili mená ako Miroslav Žbirka, Jana Kirschner, Katarína Knechtová, Dan Bárta či skupina Lucie. Hviezdou plesového večera sa hodinu pred polnocou stal Karel Gott, ktorého vystúpenie však prebiehalo za nezvyčajných okolností – majstro si údajne neželal prítomnosť médií a tak prítomní novinári museli zostať za zavretými (a stráženými) dverami novinárskeho salónika.

© Autorské práva vyhradené

145 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #charita #Ples v opere #Emília Vášáryová #Veronika Vadovičová #Andrea Cocherová

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...