Animák, MeToo aj úchvatná 70-nička Mirren v Berlíne: Festival sa začal!

Premietaním animovaného filmu sa vo štvrtok prvýkrát v histórii začal filmový festival v Berlíne. Jeho štartu však dominoval aj škandál okolo sexuálneho obťažovania, známy aj pod označením MeToo, napísala agentúra AFP.

16.02.2018 09:40
debata (1)
Herečka Helen Mirren počas úvodného otváracieho... Foto: Profimedia
Helen Mirren Herečka Helen Mirren počas úvodného otváracieho ceremoniálu filmového festivalu Berlinale.

Podobne ako pri odovzdávaní Zlatých glóbusov v januári sa rad najmä domácich hviezd na červený koberec pred prvým festivalom európskej sezóny obliekol do čiernej na znak odporu proti zaobchádzaniu so ženami vo filmovom priemysle. Hviezdy, ktoré pricestovali do krajiny otvoriť 68. ročník, však stavili aj na pompéznu a farebnú módu. Ako príklad stačí spomenúť herečku a režisérku Gretu Gerwigovú v šatách pošívaných zlatými flitrami od značky Valentino, alebo herečku Dakotu Fanningovú oblečenú do róby rovnakej značky.

Nemecká modelka Toni Garrn pózuje na berlínskom...
Herec Jeff Goldblum na premiére filmu Isle of...
+10Herečka a režisérka Greta Gerwig prichádza v...

V čiernom kostýme zo zamatu sa pred novinármi objavila herečka Tilda Swinton, ktorá spoločne s Gerwigovou účinkuje (ako hlas) v spomenutej novinke Wesa Andersona Psí ostrov, ktorá festival otvárala.

Pozornosť na červenom koberci pútala tiež bývalá partnerka herca Leonarda DiCapria – domáca topmodelka Toni Garrn. Už tradične sa pozornosť sústredila aj na herečku Helen Mirrenovú. Britská hviezda oblečená do sivej róby s veľkým výstrihom vyzerala výnimočne. Málokto by veril, že už oslávila 72. narodeniny.

zväčšiť Herečky Tilda Swinton (vpravo) a Greta Gerwig... Foto: SITA/AP, Markus Schreiber
Tilda Swinton (vpravo) a Greta Gerwig Herečky Tilda Swinton (vpravo) a Greta Gerwig pózujú na premiére filmu Isle of Dogs. Prvá v kreácii Chanel, druhá v šatách Valentino.

Myšlienka rovnosti pohlaví a podpora žien vo filmovom priemysle (no nielen v ňom) sa však niesla celým večerom. „Červený koberec sme rozvinuli pre #MeToo, pre ženy, ktoré sa bránia, a pre mužov, ktorí sú dostatočnými mužmi na to, aby presadzovali rovnosť pohlaví,“ uviedla poverenkyňa nemeckej vlády pre kultúru Monika Grütters.

Organizátori tiež vyradili z programu festivalu diela režisérov obvinených zo sexuálneho napadnutia. V tomto ohľade sa však ihneď proti organizátorom ohradila nemenovaná juhokórejská herečka, ktorú údajne bil a nútil do nedohodnotnutých sexuálnych scén režisér Kim Ki-duk. Ten pritom na Berlinale uvedie svoj najnovší počin „Human, Space, Time and Human“. Súd obvinenia zo sexuálneho zneužívania proti umelcovi odložil pre nedostatok dôkazov.

Členka poroty a herečka Cecile de France. Foto: SITA/AP, Markus Schreiber
Členka poroty a herečka Cecile de France. Členka poroty a herečka Cecile de France.

Berlínsku filmovú prehliadku vôbec prvýkrát v histórii odštartovala animovaná snímka – Psí ostrov (Isle of Dogs) režiséra Wesa Andersona, ktorú Deutsche Welle označil za „najpolitickejšiu“ vo filmografii režiséra z Texasu. Príbeh o psoch deportovaných z fiktívneho japonského mesta Megasaki kvôli prepuknutia psej chrípky ale vraj pôvodne politickú zápletku vôbec nemal. Tá vyvstala v priebehu tvorivého procesu a podľa Andersona „tak nejako zapadala do aktuálneho diania“. „Ale nezačali sme nastavovaním zrkadla politike. Začali sme so psami,“ povedal režisér.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Helen Mirren #festival #Politika #film #Tilda Swinton #Berlinale #štart #MeToo #Greta Gerwig

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...

+ Chráňte sami seba pred infekčným ochorením, buďte zodpovedný.
V oblasti financií sa vám začne dlhodobo dariť,...