Začal sa slávny festival: Penelope Cruz šliapla vedľa, ohúrili dámy z poroty

V utorok sa začal 71. ročník Medzinárodného filmového festivalu v Cannes.

08.05.2018 20:30
debata
Herečka Julianne Moore na filmovom festivale v... Foto: SITA/AP, Joel C Ryan
Julianne Moore Herečka Julianne Moore na filmovom festivale v Cannes počas slávnostného otváracieho ceremoniálu.

Festival na Francúzskej riviére otvorila dráma Todos lo saben (Všetci vedia), ktorú nakrútil iránsky režisér Asghar Farhadi. Vo filme, ktorý má anglický názov Everybody Knows, si hlavné role zahrali Penélope Cruz a Javier Bardem.

Práve prítomnosť hviezdneho manželského páru bola lákadlom aj pre fotografov a médiá počas utorňajšieho slávnostného otvorenia. Na červenom koberci však tentoraz Cruz príliš nezažiarila – obliekla si róbu, ktorá pôsobila neforemne a priam gýčovo.

Herečka Isabelle Adjani, ktorá má 62 rokov,...
Herečka Cate Blanchett, šéfka festivalovej...
+26Herečka Chiara Mastroianni v kreácii Saint...

Našťastie, o očarujúce módne kreácie a pôvab dám nebola núdza – postarali sa o to najmä tri členky festivalovej poroty, jedna z nich dokonca jej prezidentka. Reč je o Cate Blanchettovej, Kristen Stewartovej a Ley Seydouxovej.

Austrálska dvojnásobná držiteľka Oscara Blanchett zvolila róbu z dielne Armani Privé a vyzerala naozaj očarujúco. Jej mladšie kolegyne spolupracovali tiež s európskymi dizajnérskymi domami. Stewartovú obliekol Chanel a plavovláska Seydoux, známa tiež ako Bond-girl, vyzerala superzvodne v priehľadnej trblietavej róbe Louis Vuitton.

Manželia Penelope Cruz a Javier Bardem uviedli... Foto: Reuters, ERIC GAILLARD
Penelope Cruz a Javier Bardem Manželia Penelope Cruz a Javier Bardem uviedli spoločne prvý súťažný film pod názvom Všetci vedia.

Na červenom koberci už tradične nechýbali zástupcovia domácej kinematografie, ani slávne krásky, ktoré do Cannes cestujú často ako reklamné ambasádorky značiek. Či už kozmetických, módnych alebo napríklad klenotníckych. Tento rok úvod patril Julianne Mooreovej, čínskej herečke Fan Bingbing či superluxusným náhrdelníkom v tvare hada ozdobenej Romee Strijdovej.

Herečka a členka poroty Lea Seydoux v kreácii... Foto: Reuters, ERIC GAILLARD
Herečka a členka poroty Lea Seydoux v kreácii Louis Vuitton. Herečka a členka poroty Lea Seydoux v kreácii Louis Vuitton.

O hlavnú cenu – Zlatú palmu – sa tento rok uchádza 21 snímok. Počas festivalu bude mať premiéru aj akčná dobrodružná fantasy snímka Solo: A Star Wars Story režiséra Rona Howarda. Premietnu ju 15. mája, teda deväť dní predtým, ako sa dostane do slovenských kín. Festival potrvá do 19. mája.

Podujatie tento rok zatieňuje pád filmového producenta Harveyho Weinsteina, ktorý bol dve desaťročia jeho neodmysliteľnou súčasťou. Okrem sexuálneho násilia vo filmovom priemysle je témou aj diskriminácia. Iba tri vybrané súťažné snímky nakrútili ženy.

Zľava: Členky hlavnej festivalovej poroty na... Foto: SITA/AP, Joel C Ryan
Zľava: Členky hlavnej festivalovej poroty na MFF Cannes - Kristen Stewart, Lea Seydoux, šéfka poroty Cate Blanchett a režisérka Ava Duvernay a Khadja Nin. Zľava: Členky hlavnej festivalovej poroty na MFF Cannes - Kristen Stewart, Lea Seydoux, šéfka poroty Cate Blanchett a režisérka Ava Duvernay a Khadja Nin.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krása #premiéra #festival #Cate Blanchett #Penelope Cruz #Cannes #červený koberec #porota #Cannes 2018

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...