Ženská 'armáda' v Cannes: Protest aj krásne dámy, ktoré vyrážali dych

Osemdesiatdva umelkýň vrátane herečky Cate Blanchettovej a režisérky Agnés Varda v sobotu pri symbolickom proteste na červenom koberci medzinárodného festivalu v Cannes vyzvalo k rovnosti v odmeňovaní mužov a žien nielen vo filmovej brandži.

13.05.2018 09:00
debata (2)
82 žien protestovalo v Cannes za rovnosť... Foto: Reuters, JEAN-PAUL PELISSIER
82 žien protestovalo v Cannes za rovnosť príležitostí aj platov, nielen vo filmovej brandži. Objavili sa medzi nimi slávne herečky aj režisérky. 82 žien protestovalo v Cannes za rovnosť príležitostí aj platov, nielen vo filmovej brandži. Objavili sa medzi nimi slávne herečky aj režisérky.

Okrem Varda a prezidentky festivalovej poroty Blanchettovej, ktoré na červenom koberci prečítali vyhlásenie, prišli podporiť zrovnoprávnenie žien s mužmi aj kampaň proti sexizmu #MeToo tiež Jane Fonda, Salma Hayek, Marion Cotillard, Claudia Cardinale a rad ďalších herečiek, režisérok a producentiek. Táto ženská „armáda“ spoločne napochodovala po červenom koberci, aby sa následne postavila na schody do festivalového kina a zapózovala fotografom. Väčšina žien mala na večerných róbach pripnuté odznaky s nápisom 50/50.

Zľava: Členky festivalovej poroty Kristen...
Brazílska modelka Raica Oliveira.
+2282 žien protestovalo v Cannes za rovnosť...

„Ako ženy čelíme každá svojím vlastným jedinečným výzvam, ale na týchto schodoch dnes stojíme spoločne na znamenie nášho odhodlania a oddanosti zmene a pokroku,“ stálo vo vyhlásení, ktoré Blanchett prečítala v angličtine a Varda vo francúzštine.

Počet žien, ktoré sa na symbolickom proteste zúčastnili, zodpovedá počtu filmov režírovaných ženami, ktoré boli vybrané do hlavnej súťaže festivalu v Cannes za jeho viac ako sedemdesiatročnú históriu. Rovnakej pocty sa za toto obdobie dostalo viac ako 1600 snímkam režírovaných mužmi, uviedla agentúra AP.

zväčšiť Herečka Helen Mirren vyzerala úchvatne. Prišla... Foto: SITA/AP, Vianney Le Caer
Herečka Helen Mirren vyzerala úchvatne. Herečka Helen Mirren vyzerala úchvatne. Prišla v kreácii Elie Saab Couture.

Symbolická protestná akcia sa uskutočnila pred premiérou filmu Les filles du soleil (Dievčatá slnka) Francúzky Evy Hussonovej, ktorý popisuje príbeh kurdskej ženskej bojové jednotky. Z 21 snímok súťažiacich v hlavnej kategórii sú tento rok tri režírované ženami.

Žien bol však plný červený koberec aj počas slávnostného večera. Opäť sa pozvané herečky či modelky nahodili do veľkolepých rób a predvádzali sa pred objektívmi fotografov z celého sveta. Sobotňajší večer mala na tohtoročnom festivale napríklad premiéru britská držiteľka Oscara Helen Mirren. Dáma po sedemdesiatke, no stále nesmierne elegantná a pôvabná, uchvátila v róbe Elie Saab Couture.

Topmodelka Kendall Jenner v kreácii... Foto: SITA/AP, Arthur Mola
Kendall Jenner Topmodelka Kendall Jenner v kreácii Schiaparelli Haute Couture predviedla opäť obnažené poprsie.

Pozvanie opäť dostali aj vychytené modelky súčasnosti – medzi nimi sa objavila napríklad Hailey Baldwin, Elsa Hosk či Kendall Jenner. Tá v kreácii Schiaparelli Haute Couture urobila to isté, čo večer predtým – objektívom odhalila poprsie. Tenučká látka šiat ho totiž nedokázala skryť, no Jenner hrdo kráčala po červenom koberci.

Nádherná bola však aj portugalská kráska Sara Sampaio či brazílska topmodelka Raica Oliveira. Jeden z vizuálne najohurujúcejších lookov večera však predviedla indická hviezda Aishwarya Rai v róbe Michael Cinco Couture. Šaty, ručne vyšívané a v neuveriteľnej finančnej hodnote, disponovali vlečkou, ktorá sa za herečkou ťahala ako dlhý pestrofarebný páví chvost.

zväčšiť Indická herečka Aishwarya Rai v kreácii Michael... Foto: Reuters, STEPHANE MAHE
Indická herečka Aishwarya Rai v kreácii Michael Cinco Couture. Indická herečka Aishwarya Rai v kreácii Michael Cinco Couture.

Filmový festival v Cannes sa začal v utorok a skončí slávnostným udeľovaním Zlatých paliem presne za týždeň. Zlatú palmu v histórii festivalu na francúzskej Riviére získala len jediná žena – Novozélanďanka Jane Campionová za snímku Piano.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Helen Mirren #krása #Cate Blanchett #protest #Cannes #herečka #režisérka #Kendall Jenner #rovnosť #Cannes 2018

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...