Manuál svadby Harryho a Meghan pre bežného Slováka? Tu sú všetky odpovede!

Devätnásteho mája budú všetky oči uprené na Britániu, kde si člen kráľovskej rodiny vezme za ženu americkú herečku.

14.05.2018 16:34
debata (2)
Princ Harry a jeho snúbenica Meghan Markle na... Foto: SITA/AP, Yui Mok
Princ Harry a jeho snúbenica Meghan Markle na stredajšom podujatí v Londýne. Princ Harry a jeho snúbenica Meghan Markle na stredajšom podujatí v Londýne.

Svadba ako z rozprávky už dopredu rozpaľuje predstavivosť mnohých od Hollywoodu po Hampshire. Ovšem mimo britských ostrovov sa môžu vynoriť otázky, na ktoré by Brita ani nenapadlo sa pýtať, napísal server BBC News.

Kto sa to zas berie?

Princ Harry, vnuk kráľovnej a syn princa z Walesu a zosnulej Diany, princeznej z Walesu, si berie hollywoodsku herečku Meghan Markleovú. Harry je v poradí šiestym následníkom trónu. S Markleovou sa zoznámili vďaka spoločným priateľom v roku 2016 a ​​zásadnú otázku (Vezmeš si ma?) princ vyslovil, keď si jedného večera pripravovali pečené kura.

Prečo by ma to malo zaujímať?

Ste beznádejný romantik/roman­tička? Sledujete život bohatých a slávnych? Uronil/a ste slzu, keď si princ Charles bral Dianu alebo princ William krásnu Kate Middletonovú? Ak ste odpovedali „áno“ na ktorúkoľvek z týchto otázok, potom budete nepochybne sledovať aj túto svadbu, ktorá bude dozaista do extrému dohnaným spektáklom lásky, tradícií, krajčírskeho umu i módnych prešľapov.

Čo sa stane vo svadobný deň?

Obrad sa uskutoční v kaplnke svätého Juraja na hrade Windsor, 34 kilometrov západne od Londýna 19. mája na pravé poludnie miestneho času (13:00 SELČ). Po obrade dvojica prejde vo svadobnom sprievode mestom Windsor, kde stojí rovnomenný hrad – jedna z oficiálnych rezidencií kráľovnej. Pár pôjde otvoreným vozidlom Ascot Landau ťahaným dvoma koňmi, ktorý sa používa pri oficiálnych akciách a štátnych ceremóniách. Procesia sa skončí v sále svätého Juraja, kam bude zhruba 600 hostí pozvaných na hostinu usporiadanú kráľovnou.

Zastaví sa v deň svadby celá Veľká Británia?

Nie, ale nejazdite 19. mája do Windsoru, ak nemáte radi davy. Samozrejme, pre Britániu je to veľká udalosť, ale zároveň je to aj sobota, takže veľa Britov sa bude venovať svojim zvyčajným záležitostiam. A pokiaľ ide o futbalových fanúšikov, bude to finálový deň Anglického pohára, čo je pre nich oveľa dôležitejšie ako kráľovská svadba.

V roku 2011 sledovalo v televízii viac ako 24 miliónov Britov, ako si princ William berie za ženu Kate – prenos sa dostal medzi desať najsledovanejších televíznych relácií v britských dejinách. Na finále futbalových majstrovstiev sveta v roku 1966 sa však pozeralo 32,3 milióna Britov a len o 200 000 ľudí menej si pustilo prenos pohrebu princeznej Diany v roku 1997.

Treba však dodať, že v digitálnom veku majú ľudia k dispozícii aj mnoho ďalších spôsobov, ako kráľovskú svadbu sledovať, a tak sa odhaduje, že celkový počet divákov sobáša Williama a Kate prostredníctvom všetkých platforiem dosiahol 34 miliónov.

Stane sa Meghan Markle princeznou?

„Princezná“ je pre britskú kráľovskú rodinu ošemetný titul. Manželka princa Harryho bude známa ako Jej kráľovská výsosť princezná Henry z Walesu. Titul „princezná“ pred menom môžu používať len ženy, ktoré sa do kráľovskej rodiny narodili (a napriek zažitému spojeniu „princezná Diana“ nemala Harryho matka na toto oslovenie právo). Namiesto toho je pravdepodobné, že kráľovná páru udelí vojvodský titul, ako to urobila v prípade vojvodu a vojvodkyne z Cambridge – brata a švagrinej princa Harryho.

Bude mať Meghan vo vlasoch korunku?

Bez ohľadu na titul pred alebo za menom sa Meghan Markle dočká počas svadby kráľovského lesku. Keď zomrela Diana, zanechala svoje šperky synom, aby ich dali svojim budúcim manželkám. Vojvodkyňa z Cambridge už na sebe počas oficiálnych osláv mala rad Dianiných šperkov, rovnako ako tých, ktoré patria kráľovnej. Avšak v čom sa nakoniec nevesta objaví pred oltárom, je prísne stráženým tajomstvom.

Princ William pôjde za svedka svojmu bratovi... Foto: SITA/AP, Richard Pohle
Princ George Princ William pôjde za svedka svojmu bratovi Henrymu. Na snímke so synom - princom Georgom.

Kto je na zozname hostí?

Len hŕstka celebrít zatiaľ potvrdila, že bola pozvaná, ale mnohí ďalší sú pokladaní za stávku na istotu. Sir Elton John zrušil dva koncerty v čase kráľovskej svadby s odvolaním sa na stret termínov. Mel B naznačila, že bola pozvaná aj s ostatnými členkami skupiny Spice Girls. Meghan Markle sa priatelí s tenisovou hviezdou Serenou Williamsovou a indickou herečkou Priyankou Chopra, ktorá v roku 2000 získala titul Miss World. Blízko má tiež k hviezde televíznych reality šou Millie Mackintoshovej.

Pokiaľ ide o hostí zo strany Harryho, dajú sa očakávať všetky obvyklé tváre britskej monarchie. Okrem jeho otca a nevlastnej matky sa pravdepodobne zúčastnia všetci ostatní potomkovia kráľovnej Alžbety a ich deti – tety, strýkovia, bratranci a sesternice princa Harryho.

K oltáru má nevestu viesť jej otec Thomas Markle; niekdajší návrhár osvetlenia, ktorý je už na dôchodku, žije v Mexiku. Prítomná má byť aj matka Markleovej Doria Radlan.

Dostane pozvanie aj herečka Priyanka Chopra? Foto: SITA/AP, Evan Agostini
Herečka Priyanka Chopra na Pre-Grammy Gala And Salute To Industry Icons. Dostane pozvanie aj herečka Priyanka Chopra?

Kto pozvaný nebol?

Kolovalo veľa špekulácií, či nastane zaujímavá situácia, kedy by terajší americký prezident Donald Trump (ktorý svojho času žartoval o tom, ako rád by randil s Harryho matkou Dianou), pozvanie na svadbu nedostal, zatiaľ čo jeho predchodca Barack Obama, ktorý je priateľom princa Harryho, áno. Nakoniec politickí predstavitelia žiadna pozvanie nedostali – zrejme k značnej úľave zamestnancov britského úradu vlády, ktorých by nepochybne netešilo vysvetľovať vyššie uvedenú situáciu v Bielom dome.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #kráľovská rodina #manuál #Meghan Markle #svadba princa Harryho

+ Zamyslite sa nad momentálnou situáciou a správajte sa podľa nej.
Uzavretie významného obchodu zlepší vašu...

+ Nemeňte svoje stravovacie návyky, momentálne je vaše telo spokojné.
Práca, ktorú milujete, prinesie neočakávaný...