Slávni českí herci sa lúčili s festivalom vo Varoch! Manželky boli ich ozdobami

53. ročník filmového festivalu v Karlových Varoch sa v sobotu skončil rozdaním ocenení. Krištáľový glóbus ako najlepší film získala snímka rumunského režiséra Radu Judeho s názvom Je mi jedno, že se zapíšeme do dejín ako barbari.

07.07.2018 21:01
debata (4)

A hoci červený koberec počas záverečného ceremoniálu bol hviezdami menej zaplnený, než ako to bolo počas jeho otvorenia pred týždňom, veľké mená českej filmovej scény predsa len nechýbali.

Jiří Bartoška s manželkou   prichádzajú na... Foto: Film Servis Festival Karlove Vary
Jiří Bartoška Jiří Bartoška s manželkou prichádzajú na záverečný ceremoniál MFF Karlove Vary 2018.

Svojou prítomnosťou „posledný“ červený koberec poctil aj herec svetového mena, Brit Robert Pattinson (32). Na rozdiel od jeho predošlého vystúpenia vo Varoch, ktoré sa konalo okolo obeda, sa na večerný program obliekol do gala, pred objektívy prišiel v čiernom obleku a kravate. Tvár mu zakrývali slnečné okuliare a v jeho tieni sa neustále pohybovala ochranka. Predsa len zamieril k čakajúcim fanúšičkám, s ktorými si ochotne zapózoval.

Robert Pattinson  prichádza  na  záverečný... Foto: Film Servis Festival Karlove Vary
robert pattinson Robert Pattinson prichádza na záverečný ceremoniál MFF Karlove Vary 2018.

Pattinson si z rúk Jiřího Bartošku prevzal Cenu prezidenta MFF Karlove Vary, ktorou festival ocenil jeho výraznú hereckú spoluprácu na zásadných filmoch súčasných režisérskych veličín autorského filmu. „Vždy som sem chcel prísť. Toľko filmárov mi hovorilo, aké je to tu skvelé. Čím viac sa filmový priemysel mení, tým viac naberajú na význame také festivaly, akým je ten karlovarský, pretože vyzdvihujú filmy, ktoré nie sú také propagované. A to sú filmy, ktoré chcem nakrúcať,“ povedal Pattinson na pódiu. Okrem Pattinsona si čestné ceny prevzali aj český herec Jaromír Hanzlík a americký filmár Barry Levinson.

Miroslav Donutil s manželkou prichádza na... Foto: Film Servis Festival Karlove Vary
miroslav donutil Miroslav Donutil s manželkou prichádza na záverečný ceremoniál MFF Karlove Vary 2018.

Hanzlíka, ktorý do Varov dorazil iba v piatok, na červenom koberci sprevádzala jeho manželka Lenka. Po boku manželky sa pred fotografmi objavil aj ocenený Barry Levinson.

Robert Pattinson  prichádza  na  záverečný...
Robert Pattinson prichádza na  záverečný...
+11Robert Pattinson  prichádzana záverečný...

Z českých hviezd fanúšikov potešil príchod Miroslava Donutila, rovnako aj jeho sprevádzala sympatická manželka. Ceremoniál si vychutnala aj herečka Zuzana Stivínová či návrhárka Blanka Matragi. Jedným z najsympatic­kejších párov už tradične boli Bartoškovci – Jiří Bartoška si po červenom koberci hrdo viedol svoju manželku Andreu.

Jaromír Hanzlík s manželkou   prichádzajú na... Foto: Film Servis Festival Karlove Vary
Jaromír Hanzlík Jaromír Hanzlík s manželkou prichádzajú na záverečný ceremoniál MFF Karlove Vary 2018.

Udelené ceny počas 53. ročníka MFF Karlove Vary

Krištáľový glóbus ako najlepší film získala vo Varoch snímka rumunského režiséra Radu Judeho s názvom Je mi jedno, že se zapíšeme do dejín ako barbari. Zvláštnu cenu poroty získala snímka Cesta do Florianópolisu argentínskej režisérky Any Katzovej. Z rovnakého filmu sa dočkala ocenenia aj Mercedes Moran – bodovala ako najlepšia herečka. Najlepším hercom bol počas sobotňajšieho večera vyhlásený Moshe Folkenflik za rolu v izraelskom filme Geula. Najlepším režisérom se stal slovinský rodák žijúci v Českej republike, Olmo Omerzu, za road movie Všetko bude.

Hlavná porota udelila aj zvláštne uznania – ruskej koprodukčnej snímke Skokan a slovinskému koprodukčnému filmu Príbeh lásky. Súťaž „Na východ od Západu“ vyhral osobitý debut Elizavety Stishovej s názvom Šalamúnova hora, ktorý nevšedným spôsobom sprítomňuje život v Kirgizsku. Zvláštna cena poroty patrí maďarskému filmu Rozkvitnuté údolia. Najlepším dokumentom bola vyhlásená novinka Vitalija Manského – Svedkovia Putinovi. Zvláštna cena dokumentárnej poroty bola udelená snímke Walden. Z diváckej ceny sa radoval filmár Barry Levinson, pretože ju vyhral jeho 30 rokov starý film Rain Man.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Pattinson #Jiří Bartoška #MFF Karlove Vary 2018

+ Zamyslite sa nad momentálnou situáciou a správajte sa podľa nej.
Uzavretie významného obchodu zlepší vašu...

+ Na každom kroku na vás čakajú prekážky, je to však v poriadku.
Zabudnite na televíziu, sústreďte sa na niečo na...