Móda z Plesu: Moderátorky šli do červena, Studenková šliapla vedľa

Plesový večer v Opere SND býva každoročne ostrosledovaným podujatím. Pohromade sa tu schádzajú známe dámy a ich snaha zažiariť v plesových šatách a vyšperkovaným vzhľadom, naplnená či na pol ceste, je vďačnou témou.

09.01.2012 00:01
debata
Manželia Emília Vášáryová a Milan Čorba. Foto: ORANGE
Ples v opere - 12.ročník - Emília Vášáryová a Milan Čorba Manželia Emília Vášáryová a Milan Čorba.

Na sobotňajšom podujatí sa objavili známe tváre v dizajnérskych kúskoch, šatách zhotovených na mieru či modeloch z prehliadky. Nechýbali však ani také, ktoré siahli po lacnejšej alternatíve požičovne.

Vyhlásiť za kráľovnú jedinú dámu večera by bolo asi trochu neúctivé voči zvyšku osadenstva, britská speváčka Jamelia však na to mala „oficiálny dekrét“ – organizátori si ju pozvali ako hviezdu večera, aby otvorila 12. ročník plesu. A vyzerala naozaj kráľovsky. O to príjemnejšie je vedomie, že sa obliekla do róby od slovenských tvorcov Hany Převrátilovej a Borisa Hanečku. Tylový živôtik zdobený lakovanou kožou a retiazkami, doplnený masívnou gazarovou sukňou v dramatickej čiernej vytvorili v kombinácii so speváčkinou čokoládovou pleťou výnimočný efekt. V podobnej róbe by sa pokojne mohla ukázať na ktoromkoľvek červenom koberci za oceánom a určite by nesklamala.

Speváčka Jamelia v nádherných dramatických... Foto: ORANGE
Jamelia - Ples v opere - 12. ročník Speváčka Jamelia v nádherných dramatických šatách od slovenských dizajnérov Hany Převrátilovej a Borisa Hanečku.

Na čiernu stavili aj herečky Emília Vášáryová a Zuzana Kronerová. Prvá si šaty objednala v parížskom salóne ako každý rok. Kombinácia zamatu s tylovým živôtikom lemovaným výšivkou a spodného lemu a´la morská panna bola vhodná pre zrelú dámu. Spokojný bol najmä manžel herečky Milan Čorba. „Keď ma uvidel, nadchla ho silueta. Bol rád, že som si vybrala práve takéto šaty,“ uviedla elegantná herečka SND. Model doplnila štólou z bieleho peria. Tá však bola pre ňu tak trochu aj pohromou – pierka sa totiž zachytávali na zamate.

Herečka Zuzana Kronerová je dáma so silnou osobnosťou a vďaka nej dokáže unosiť aj niečo, čo by na iných dámach mohlo vyzerať nepatrične. Minimalistické čierne šaty od Ley Fekete prepásané červenou stuhou doplnila herečka výrazným „klobúčikom“ od rovnakej autorky – práve vďaka nemu budila všeobecnú pozornosť. Možno to nebolo po chuti každému, ale isté je, že Kronerová bola neprehliadnuteľná a na podujatie sa vyzbrojila kombináciou sebavtipu a patričnej elegancie. 

Lucia Hablovičová s Borisom Hanečkom v šatách z... Foto: ORANGE
Lucia Hablovičová Lucia Hablovičová s Borisom Hanečkom v šatách z jeho dielne.

Tento rok sa na Plese niesol predovšetkým v znamení troch výrazných odtieňov – okrem spomenutej čiernej to bola biela a červená. Posledná menovaná bola pre mnohé dámy akýmsi dress-codeom, vzhľadom na charitatívnu náplň večera, ktorou bola pomoc deťom s chorým srdcom. Aj kvôli nim sa vo vydražených šatách z aukcie Šaty zo srdca objavili Martina Šimkovičová a Monika Hilmerová.

Šimkovičovej model vznikol v dielni Jany Gavalcovej a kombinoval hodváb a výrazné zdobenie v oblasti dekoltu. Moderátorke spravodajstva šaty svedčali, vhodne zvolené boli šperky – dlhé visiace náušnice. Vlasom by možno neuškodilo trochu viac ľahkosti.

Herečka Monika Hilmerová má veľkú devízu osobnej grácie a vznešenosti. Tie vyvážili riziko prvoplánovosti a provokácie, ktoré so sebou prináša korzetový typ šiat zvýrazňujúci dekolt. Treba však povedať, že medzi kreáciami dám na tohtoročnom Plese v opere od Borisa Hanečku, boli aj zaujímavejšie modely.

Moderátorka Martina Šimkovičová v šatách od... Foto: ORANGE
Ples v opere - 12.ročník - Martina Šimkovičová Moderátorka Martina Šimkovičová v šatách od Jany Gavalcovej.

Napríklad riaditeľka televízie Markíza stavila na model z krémového svetlého hodvábu zdobený kovovými úchytmi. Pochádzal síce už z minuloročnej kolekcie slovenského dizajnéra, ale pôsobil nadčasovo. Hanečka tiež obliekal svoju kamarátku a „múzu“ Luciu Hablovičovú. Architekturálna kreácia z organzy a hodvábneho lamé bola modelom, aký neunosí každá dáma – Hablovičová je výnimkou. V prípade týchto šiat je však otázne, či nie sú najmä modelom na fotografiu. V pohybe sa totiž strácala želaná silueta.

Späť k spomenutej červenej. Stavila na ňu aj moderátorka večera – Andrea Pálffy-Belányiová. Šaty od Jany Gavalcovej vznikali niekoľko týždňov a okrem komplikovaného strihu na nich najväčšiu prácu znamenali ručné výšivky v dekolte. Brunetke z obrazovky však odtieň svedčal, vhodne zvolila aj účes a rukavička ako šperk bola pomerne originálnym doplnkom. Sukňa by si možno žiadala menej našuchorený tvar. Vzhľadom na funkciu Belányiovej v rámci večera a divadelnosť priestorov ju však možno prijať aj bez výhrad.

Podnikateľ Boris Kollár s partnerkou Andreou... Foto: ORANGE
Ples v opere - 12.ročník - Boris Kollár a Andrea Heringhová Podnikateľ Boris Kollár s partnerkou Andreou Heringhovou. Prišla v šatách od Diora.

V dielni Jany Gavalcovej vznikol aj model moderátorky Aleny Heribanovej. Kombináciu čipky, tylu a hodvábu v staroružovej farbe dopĺňali ručne našívané krištály. Silueta stavala na jemnosti sukne s riaseným lemom a naznačenou vlečkou a zvýraznených pleciach. Jej kolegyni Jarmile Hargašovej-Lajčákovej už tradične ušila šaty Lýdia Eckhardt. Vrstvenie volánov v línii smerom k rozparku však nepôsobilo veľmi súčasne. Podivný bol najmä detail akéhosi podväzku, keď rozparok zakončovali všité pásy látky s krištálikmi (na fotografii ich nevidieť).

Spisovateľka Evita Urbaníková (vľavo) a... Foto: ORANGE
Evita Urbaníková (vľavo) a moderátorka Adela Banášová. Spisovateľka Evita Urbaníková (vľavo) a moderátorka Adela Banášová.

Moderátorka Zlatica Puškárová sa objavila v šatách od Jany Pištejovej. Plavovláska vie, že jej svedčia svetlé odtiene a nežné detaily a presne na to stavila aj autorka modelu. Hodvábna organza a čipka boli bohato pošívané korálikmi, drobnými perličkami, príjemným detailom bola červená kabelka.

Červený model šiat na jedno rameno si zaobstarala v požičovni moderátorka Adela Banášová. Líčenie zvládla sama. Banášová je výrazná osobnosť, ale v tomto prípade akoby sa to na celkovom vzhľade nepodpísalo. V šatách pôsobila nevýrazne napriek jasnej farbe. Nie je nutnosť, aby sa žena pre ples natiahla do našuchorených sukní či nahádzala na seba kilá štrasu – čistá línia, vhodne zvolený detail a minimalizmus dokážu oveľa viac. Musí im však napomôcť precízne vyhotovenie, do­konalý strih a kvalitný materiál – na tomto modeli však jednotlivé zložky pokrivkávali.

Moderátorka Zlatica Puškárová s partnerom... Foto: ORANGE
Ples v opere - 12.ročník - Zlatica Puškárová a Patrik Švajda Moderátorka Zlatica Puškárová s partnerom Patrikom Švajdom.

Naopak, honosný dojem budila jedna z hostiteliek večera – riaditeľka úseku komunikácie značky Orange Andrea Cocherová. Už druhý rok sa spojila s dizajnérkou Hanou Převrátilovou a výsledok bol znovu vydarený. Autorka modelu využila tvar držiaci, no zároveň jemný gazar, nechýbal tyl – živôtik bol dokonalou ručnou prácou s výšivkami z korálikov, retiazok či kožených aplikácii v tvare konárikov rastlín. Nositeľka vhodne zvolila účes v duchu romantizmu, ktorý ohlásili na túto sezónu značky ako Nina Ricci či Valentino. Bola to dobrá voľba.

Na slovenskom Plese v opere nechýbali ani zahraničné značky. Partnerka Borisa Kollára Andrea Heringhová si vybrala snehobielu róbu od Diora a vyzerala v nej elegantne, ba priam decentne – čo pri playmate nebýva veľmi zvykom. Speváčka Sisa Sklovska siahla po trblietavej toalete na jedno rameno od libanonského tvorcu Elieho Saaba. Na škodu bol príliš dramatický a trojdimenzionálny účes. Ako sa vraví, menej býva viac. To ešte viac platí v prípade Silvie Šarkoziovej, ktorú obliekala Monika Vontszemuová – riasenie, volániky či asymetricky aranžovaný pás výšivky boli priveľkým sústom a budili kolotočiarsky do­jem.

Herečka Zdena Studenková prišla v šatách z... Foto: ORANGE
Ples v opere - 12.ročník - Zdena Studenková Herečka Zdena Studenková prišla v šatách z požičovne.

Najväčším prekvapením sobotňajšieho večera, a bohužiaľ nie príjemným, bol vzhľad herečky Zdeny Studenkovej. V jasnomodrých šatách s lemom kalichových volánov, ktoré doplnila štólou s masívnou a gýčovou mašľou vyzerala herečka akoby si odbehla z provinčnej zábavy. Dojem nevylepšila ani vizáž so silným farebným líčením, ktoré malo pravdepodobne ladiť s odtieňom šiat, a účes evokujúci nie práve príťažlivú fázu osemdesiatych rokov a takzvanej trvalej. Kto sa postaral o priam „vražednú“ kombináciu všetkých faktorov, je otázka bez odpovede. Vy však môžete svoju „odpoveď“ vyjadriť v ankete Pravda.sk o najlepšie oblečenú dámu Plesu v opere. Ktohovie, možno sa s naším názorom nezhodnete. Je to len na vás, pozrite si galériu a hlasujte.

Moderátorka Adriana Kmotríková v šatách zo...
Moderátorka Alena Heribanová v šatách od...
+25Speváčka Jamelia v nádherných dramatických...
debata chyba

+ Zdieľanie času s blízkymi posilní vaše šťastie a pohodu.
Dôkladný výskum pred investíciou sa vyplatí...

+ Robte niečo, preto aby sa vám aj naďalej žilo tak dobre ako doteraz.
Neodkladajte v práci niečo, čo môžete...