Vinczeová ako múza z budúcnosti! Na pódiu s robotom, v umení ľudská

Rok sa stretol s rokom a ceny za umenie boli vyhlásené znovu. Redakcia Pravdy mala opäť možnosť zúčastniť sa na slávnostnom večere a zhovárať sa s jeho moderátorkou a múzou Adelou Vinczeovou.

26.11.2018 11:04
debata (5)
Moderátorka Adela Vinczeová v kreácii od... Foto: Nadácia Tatra Banky
Moderátorka Adela Vinczeová v kreácii od mladého dizajnéra Lukáša Krnáča. Moderátorka Adela Vinczeová v kreácii od mladého dizajnéra Lukáša Krnáča. Po jej boku robot Pepper, s ktorým moderovala vyhlásenie Cien za umenie Nadácie Tatra banky.

Každý rok túto známu slovenskú tvár oblieka talentovaný módny dizajnér, ktorého si vyberú organizátori. Tento rok sa pocty dočkal Lukáš Krnáč, ktorý síce stále študuje v českom Zlíne, no zároveň už zožal niekoľko výrazných úspechov – medzi inými účasť na pražskom týždni módy či fotenie jeho kúskov pre Vogue CS. Mladosť, dravosť, ale aj ochota experimentovať s víziou budúcnosti hrali v jeho prospech.

VIDEO TU – Kliknite

Video

Vinczeovú obliekol do krátkych šiat zo zaujímavého holografického materiálu, ktorý hádzal vo svetle rozmanité odlesky a pôsobil veľmi futuristicky. „Šaty sú veľmi pohodlné a naozaj sa mi páčia,“ skonštatovala jednoducho Vinczeová po skončení slávnostného večera. „Sú skrátka jednoduché a zároveň veľmi zaujímavé, je to môj štýl. A hodili sa super aj k téme,“ pokračovala moderátorka.

Práve galavečer v budove Opery SND sa tento rok niesol v celkom novej a modernej atmosfére. Pre niekoho možno až primodernej. Doterajších živých partnerov po boku Adely totiž nahradil robot – prototyp vyrobený v Japonsku, ktorý sa jej celý večer prihováral, ohlasoval nominovaných, ale dokonca niekedy aj žartoval s naprogramovanými vetami.

Moderátorská dvojica večera - Adela Vinczeová a...
Robot Pepper.
+15Moderátorka Adela Vinczeová v kreácii od...

„Moderovať s robotom bolo úplne iné. Zaujímavejšie z hľadiska nejakej výzvy. Samozrejme, že pri moderovaní vo dvojici existuje nejaká základná báza – kostra, kam sa pôjde, čo by sme zhruba mohli povedať. Často sa toho so živým partnerom vôbec nedržíme. Takže zachovať istú spontaneitu a pocit niečoho, čo vzniká v danom momente, s robotom bolo náročné. Napriek tomu tam záblesky spontaneity vznikli,“ myslí si Vinczeová.

V rozhovore pre TV Pravda však zároveň priznala, že dúfa, že ľudský duch a kreativita zostanú stále v prevahe, hoci technológie už dnes môže umenie využívať vo svoj prospech.

Moderátorka Adela Vinczeová v kreácii od... Foto: Nadácia Tatra Banky
Moderátorka Adela Vinczeová v kreácii od mladého dizajnéra Lukáša Krnáča. Moderátorka Adela Vinczeová v kreácii od mladého dizajnéra Lukáša Krnáča.

Počas piatkového gala bolo ocenených niekoľko umelcov, ktorí vo svojej práci využili aj možnosti moderných technológií. Medzi ocenenými a nominovanými sa však ocitli aj precítene a výslovne „ľudské“ a veľmi precítené výkony.

Ako každý rok aj tentoraz Nadácia Tatry banky ocenila okrem umelcov v hlavných kategóriách aj mladých tvorcov. Vyhlásenie sa konalo už 23-krát.

Rozhovory s Adelou Vinczeovou a Lukášom Krnáčom si pozrite v našom videu.

Kto získal ceny za umenie?

Sošku Múzy v Hlavnej cene v kategórii Audiovizuálna tvorba film, TV a rozhlas získal Patrik Lančarič za réžiu filmu Válek. Ján Kožuch bol ocenený v kategórii Divadlo za herecký výkon v hlavnej postave kráľa Leara v inscenácii Kráľ Lear v podaní Slovenského komorného divadla Martin. Za autorstvo koncepcie prvej expozície 100 rokov dizajnu/ Slovensko 1918–2018 v Slovenskom múzeu dizajnu si cenu nadácie v kategórii Dizajn odniesli Maroš Schmidt a kolektív. Z oblasti hudby ocenili tenoristu Pavla Bršlíka za interpretačný výkon v úlohe Jeníka v opere Predaná nevesta v produkcii Slovenského národného divadla. V oblasti výtvarné umenie dostala ocenenie Ilona Németh za autorskú výstavu Eastern Sugar inštalovanej v bratislavskej Kunsthalle. V kategórii Literatúra získal cenu reportér a fotograf Andrej Bán za reportážnu knihu Slon na Zemplíne, ktorú vydal Absynt v edícii Prekliati reportéri.

Ocenení mladí tvorcovia:

Audiovizuálna tvorba, film, TV a rozhlas – Martina Buchelová za réžiu krátkeho filmu Magic Moments.
Divadlo – Barbora Andrešičová za herecký výkon v postave Emmy v inscenácii Ľudia, miesta a veci v podaní nitrianskeho Divadla Andreja Bagara.
Dizajn – Ondrej Jób za Manual – projekt digitalizácie analógových písiem používaných vo verejnom priestore na Slovensku.
Hudba – Katarína Kubošiová (Katarzia) a Jonatán Pastirčákza hudbu, texty piesní a interpretačný výkon v inscenácii Antigona v produkcii SND.
Výtvarné umenie – Mária Švarbová za fotografickú publikáciu Swimming Pool.
V kategórii Literatúra ocenenie nebolo udelené.
Cenu poroty získal Marek Adamov a kolektív Truc sphérique za koordináciu projektu rekonštrukcie Novej synagógy v Žiline. (Zdroj: TASR)

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #umenie #ocenení #moderátorka #technológia #Cena nadácie Tatra Banky #Adela Vinczeová #Lukáš Krnáč

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Prechladli ste, nerobte paniku, nepotrvá to dlhšie ako dva dni a budete fit.
Nakúpte veľa zeleniny a...