Berlinale sa začal: Ženy hrajú prvé husle, médiá ohúrila krásna Binoche

V nemeckej metropole vo štvrtok večer odštartoval 69. ročník medzinárodného filmového festivalu Berlinale. Do 17. februára, kedy sa jeho brány uzavrú, ponúkne divákom 400 rôznych filmov. O hlavnú cenu - Zlatého medveďa - sa v súboji stretne snímok 17.

07.02.2019 21:31
debata
Herečka a prezidentka medzinárodnej poroty... Foto: SITA/AP, Michael Sohn
Herečka a prezidentka medzinárodnej poroty Juliette Binoche v kreácii Armani Privé. Herečka a prezidentka medzinárodnej poroty Juliette Binoche v kreácii Armani Privé.

Divácky najnavštevovanejšia filmová prehliadka na svete sa tradične nesie v politickom duchu, čo dnes na jej úvod v krátkom prejave podčiarkol aj berlínsky primátor Michael Müller, keď varoval pred obmedzovaním slobody slova, stavaním múrov alebo antisemitizmom. „Musíme sa angažovať vo všetkom, čo robíme, musíme vždy zaujať postoj,“ apeloval na prítomných počas slávnostného začatia.

Herečky Sibel Kekilli (vľavo) a Nora von...
Herečka Franziska Weisz.
+18Herečka Veronica Ferres.

To sa, samozrejme, nezaobišlo bez veľkolepého úvodu na červenom koberci aj v hlavnej festivalovej sále, kam zamierilo množstvo významných hereckých osobností domácej aj zahraničnej scény.

Na čelo poroty sa postavila francúzska herečka Juliette Binoche, čím len potvrdila trend zvýšeného zastúpenia žien (či už v porote, alebo samotnej súťaži). Držiteľka Oscara sa pred objektívmi objavila vo štvrtok večer v elegantnej róbe Armani Privé a vyzerala úchvatne. Len málokto by tipoval, že táto dáma je už dávno po päťdesiatke.

zväčšiť Zľava: Herečky Iris Berben, Andie MacDowell a... Foto: Reuters, MICHELE TANTUSSI
Zľava: Herečky Iris Berben, Andie MacDowell a Heike Makatsch na úvodnom ceremoniáli 69. ročníka Berlin Film Festival. Zľava: Herečky Iris Berben, Andie MacDowell a Heike Makatsch na úvodnom ceremoniáli 69. ročníka Berlin Film Festival.

Nezaostali však ani nemecké hviezdy ako Iris Berben či Nina Hoss alebo herečka Heike Makatsch, ktorej sa podarilo presadiť aj v americkej produkcii. Medzi členmi poroty zase pozornosť pútala okrem Binocheovej aj herečka Sandra Hueller. Oceňovaná najmä za výkon v snímke nominovanej pred dvoma rokmi na Oscara – filme Toni Erdmann.

69. ročník Berlinale je posledný ročník, ktorý sa uskutoční pod vedením dlhoročného šéfa Dietera Kosslicka. Ten vyvolal pozdvihnutie, ale aj kritiku za svoje rozhodnutie ponúknuť zdarma vstupenky na premietanie dokumentu Tajný archív vo varšavskom gete. Konkrétne tieto lístky zdarma venoval všetkým politikom protiimigračnej a podľa mnohých aj pravicovo radikálnej strany Alternatíva pre Nemecko. Normálne sa cena vstupeniek na súťažné filmy a snímky v ďalších sekciách pohybuje od 13 do 16 eur.

Nemecká topmodelka Toni Garrn. Foto: Reuters, HANNIBAL HANSCHKE
Nemecká topmodelka Toni Garrn. Nemecká topmodelka Toni Garrn.

V boji o Zlatého medveďa sa zíde napríklad dráma francúzskeho režiséra Françoisa Ozona Z božej milosti (Grâce à Dieu) o zneužívaní chlapcov katolíckymi kňazmi alebo film Elisa y Marcela španielskej režisérky Isabel Coixetovej o dvojici lesbických žien, ktoré kvôli svojmu vzťahu radšej opustia katolíckej Španielsko. Úvodná dráma prvého dňa festivalu od režisérky a scenáristky Lone Scherfigovej Láskavosť neznámych (The Kindness of Strangers), o matke a jej dvoch synoch, ktorí pred násilníckym manželom a otcom utečú z Buffala do New Yorku, ponúkla priestor hercovi Billovi Nighymu či herečkám Zoe Kazan a Andree Riseborough. Medzi hviezdami filmového plátna, ktoré do Berlína nasledujúce dni pricestujú, bude napríklad Christian Bale, Catherine Deneuve alebo Tilda Swinton.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #krása #Politika #žena #feminizmus #krajná pravica #dokument #Juliette Binoche #Berlinale #štart #Dieter Kosslick

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...