Móda Oscarov: Farby, latex, odhalené krivky - kraľovala Weisz, Gaga či Roberts

Oslava farieb, originalita strihov, rozmanitosť a dokonca zbúrané pravidlá - ďalší ročník filmových cien Oscarov priniesol na červenom koberci a v móde naozaj všehochuť.

25.02.2019 06:23
debata (3)
Video

Slávnostná móda večera patrí vždy medzi ostrosledované momenty oscarovej noci – v minulosti hviezdy vyťahovali zo skríň predovšetkým pompézne, dramatické a luxusné kreácie. Tentoraz sa k všetkým uvedeným atribútom pridalo aj slovíčko hravosť a ľahkosť.

Herečka Emma Stone stavila na kreácii Louis...
Herečka Gemma Chan v šatách Valentino Haute...
+83Herečka Michelle Yeoh v róbe Elie Saab Haute...

Obe slová sa premietli najmä do farebnosti rób. Šokujúca ružová na kreácii od Gemmy Chanovej z dielne Valentino Haute Couture, ktorá zaujala aj zvonovým strihom šiat, či napríklad žiarivá žltá na kreácii Atelier Versace herečky Constance Wu, alebo nežný tón belasej na trblietkami vyšívaných šatách Rodarte nominovanej Yalitze Aparicio – to všetko boli momenty, ktoré definovali červený koberec 91. ročníka.

Herečka Julia Roberts v kreácii dizajnéra... Foto: Reuters, MIKE BLAKE
Herečka Julia Roberts v kreácii dizajnéra Elieho Saaba. Herečka Julia Roberts v kreácii dizajnéra Elieho Saaba.

Medzi najlepšie oblečené dámy večera sa nepochybne zaradila už spomenutá Chan, ktorá prekvapila najmä odvahou svojou voľby. Žiarivý fuksiový odtieň si obliekla aj herečka Julia Roberts, ktorá sa síce neprešla po červenom koberci, ale priamo v sále vyrazila mnohým dych. Pôvabom, príťažlivosťou a mladistvým vyžarovaním. Nesklamala však napríklad ani Charlize Theron, ktorej sivomodrá kreácia Christian Dior Haute Couture bola dokonalou ukážkou majstrovského šitia a precízne tvarovaných kriviek.

Vo svetlomodrom tóne sa niesla zase voľba príťažlivej Laury Harrierovej z filmu BlackKklansman. Kreácia z dielne Louis Vuitton s reliéfnou výšivkou mala v sebe eleganciu, ale aj jemnú frivolnosť v samotnej výšivke a rozparku.

Herečka Laura Harrier v kreácii Louis Vuitton. Foto: SITA/AP, Jordan Strauss
Herečka Laura Harrier v kreácii Louis Vuitton. Herečka Laura Harrier v kreácii Louis Vuitton.

Z nominovaných herečiek nepochybne zaujala víťazka kategórie vedľajšej úlohy Regina King, ktorú do bielej kreácie bez ramienok a s odhalenou nohou pod aranžovaným rozparkom obliekol ateliér Oscar de la Renta. Britská herečka Olivia Colman volila pomerne atypickú večernú kreáciu so stojačikovým golierikom Prada v temnom zelenom odtieni doplnenú vyšívaným priehľadným šifónom uviazaným do mašle na chrbte a prechádzajúcim do vlečky.

Herečka Charlize Theron v šatách Christian Dior... Foto: Reuters, MARIO ANZUONI
Herečka Charlize Theron v šatách Christian Dior Haute Couture. Herečka Charlize Theron v šatách Christian Dior Haute Couture.

Medzi hviezdami nepochybne zaujali aj jej kolegyne z filmu Favoritka. Nominovaná Rachel Weisz a jej stávka na ostročervenú kreáciu Givenchy Haute Couture s latexovým živôtikom bola výnimočná, tiež nominovanú Emmu Stoneovú obliekol Louis Vuitton do tubových šiat s výraznými architekturálne riešenými rukávikmi smerujúcimi nahor. Vzor podľa mnohých pripomínal včelí plást, herečke rozdelila módnych nadšencov na dve skupiny. Kritikov aj velebiacich. Zaujímavá bola jednoznačne kovová, akoby bronzovo-rubínová farba šiat.

Herečka Helen Mirren si obliekla model... Foto: Reuters, MARIO ANZUONI
Herečka Helen Mirren si obliekla model Schiaparelli Haute Couture. Herečka Helen Mirren si obliekla model Schiaparelli Haute Couture.

Vo farebnom šíku tento rok zaujala nepochybne aj speváčka Kacey Musgraves, ktorá si obliekla pastelový ružový model Giambattista Valli Couture či napríklad jej kolegyňa Jennifer Hudson v kreácii Elie Saab Haute Couture. Na žiarivú kombináciu farieb v hodvábnej kreácii Schiaparelli Haute Couture stavila niekdajšia víťazka Oscara Helen Mirren. Farba ju opäť omladila a Mirren vyzerala veľmi príťažlivo a sviežo.

Nominovaná herečka Rachel Weisz v kreácii... Foto: SITA/AP, Richard Shotwell
Nominovaná herečka Rachel Weisz v kreácii Givenchy Haute Couture. Nominovaná herečka Rachel Weisz v kreácii Givenchy Haute Couture.

Hoci sa špekulovalo o tom, že tento rok Oscara už určite získa siedmykrát nominovaná Glenn Close, nestalo sa tak. A nepomohli jej v tom ani zlaté šaty s aranžovaným plášťom prechádzajúcim do výraznej vlečky od ateliéru Carolina Herrery. Nomináciu na víťazstvo (aspoň v pesničkovej kategórii) premenila Lady Gaga. Práve táto veľká experimentátorka štýlu stavila na decentnú a elegantnú čiernu róbu Alexander McQueen, ozdobenú len architekturálne formovanými bokmi. V dekolte sa jej však trblietal klenot so 120-karátovým diamantom od klenotníctva Tiffany.

Nominovaná herečka Lady Gaga stavila na model z... Foto: Reuters, MARIO ANZUONI
Nominovaná herečka Lady Gaga stavila na model z dielne Alexander McQueen. Nominovaná herečka Lady Gaga stavila na model z dielne Alexander McQueen.

Po boku oceneného Ramiho Maleka bodovala svojím štýlom krásna Lucy Boynton vo fialovej kreácii Rodarte. Do rubrík najlepšie oblečených osobností sa však nepochybne po tomto ročníku zaradí aj herečka Brie Larson v striebornej kreácii Céline. Vyzerala superzvodne a super „badass“.

Herečka Brie Larson dorazila v trblietavej... Foto: SITA/AP, Jordan Strauss
Herečka Brie Larson dorazila v trblietavej kreácii Céline. Herečka Brie Larson dorazila v trblietavej kreácii Céline by Hedi Slimane.

Oscarom nechýbali ani dotyky nesmrteľnej čiernej. Či už na spomenutej Lady Gaga, herečke Queen Latifah, topmodelke Ashley Grahamovej v róbe Zac Posen či minuloročnej víťazke Allison Janneyovej v modeli od Pamely Rollandovej. Jednu z najelegantnejších kreácii večera predviedla herečka Tessa Thompson. Voľba padla na čierno-zlatý model Chanel Haute Couture od zosnulého návrhára Karla Lagerfelda.

Herečka Tessa Thompson prišla v kreácii Chanel... Foto: Reuters, MARIO ANZUONI
Herečka Tessa Thompson prišla v kreácii Chanel Haute Couture. Herečka Tessa Thompson prišla v kreácii Chanel Haute Couture.

Neprehliadnuteľná bola aj ruská modelka Irina Shayk, ktorá sprevádzala herca a režiséra filmu Zrodila sa hviezda, svojho životného partnera Bradleyho Coopera. Na večer ju obliekla značka Burberry a ruská kráska odhalila v čiernom modeli zvodne krivky chrbta.

zväčšiť Herec a spevák Billy Porter v róbe Christian... Foto: SITA/AP, Richard Shotwell
Herec a spevák Billy Porter v róbe Christian Siriano. Herec a spevák Billy Porter v róbe Christian Siriano.

Jeden z výnimočných stylingových momentov večera sa odohral tiež „v čiernej“. A tentoraz v mužskom vydaní. Herec Billy Porter, ktorý na divadelných doskách na Broadway stvárnil v oceňovanom predstavení Kinky Boots transsvestitu a zaskvel sa minulý rok v seriáli Pose o komunite transsexuálov v New Yorku 80-tych rokov, dorazil na červený koberec v smokingu, ktorý prechádzal do veľkej zamatovej bálovej sukne.

V modeli od Christiana Siriana sa herec cítil údajne slobodný, otvorený, uviedol pre Vogue. „Môj cieľ? Je byť politickým umením vždy, keď sa niekde ukážem. Prekonať očakávania. Čo to je maskulinita? Čo to vôbec znamená,“ uviedol Porter pre magazín s dôrazom na to, že v róbe chcel zostať ako muž, bez líčidiel či parochne.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #krása #móda #irina Shayk #Givenchy #Oscar #Rachel Weisz #Charlize Theron #Atelier Versace #farba #Emma Stone #Schiaparelli #Glenn Close #Gemma Chan #Christian Dior #Tessa Thompson #Olivia Colman

+ Zamyslite sa nad momentálnou situáciou a správajte sa podľa nej.
Uzavretie významného obchodu zlepší vašu...

+ Odpočinok je tak isto dôležitý ako tréning.
Ak skutočne chcete a ak sa snažíte, všetko stihnete bez problémov....