Slávne Telo v róbe, Conchita v latexe aj netancujúci premiér! Viedeň žila bálom v opere

Tradičný ples, ktorý sa vo Viedenskej štátnej opere konal vo štvrtok večer, sa tento rok stal okrem tanečného aj diplomatickým podujatím.

01.03.2019 10:09
debata (5)
Modelka Elle McPhersonová (vľavo) a rakúsky... Foto: TASR/AP, Michael Gruber
Modelka Elle McPhersonová (vľavo) a rakúsky biznismen Richard Lugner. Modelka Elle McPhersonová (vľavo) a rakúsky biznismen Richard Lugner.

Rakúski lídri totiž prostredníctvom svojho výberu hostí vysielali rôzne politické odkazy, informovala v piatok agentúra DPA.

Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen napríklad zdôraznil svoje liberálne presvedčenie, keď sa rozhodol na ples pozvať Aumu Obamovú, nevlastnú sestru niekdajšieho amerického prezidenta Baracka Obamu, ktorej nadácia pomáha znevýhodnenej mládeži v Keni a Nemecku. Pozvánka pre ňu je podľa Van der Bellena signálom, že Európa s Afrikou „musia viac spolupracovať a navzájom sa od seba učiť“.

Hostia na výročnom plese vo viedenskej opere.
Operná speváčka Anna Netrebko zdraví hostí...
+7Debutanti tancujú na viedenskom bále v opere.

Rakúsky vicekancelár Heinz-Christian Strache, ktorý je lídrom koaličnej krajne pravicovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ), zase podčiarkol svoju podporu maďarskej nacionalistickej vláde, keď na ples pozval aj maďarského ministra riadiaceho úrad vlády Gergelyho Gulyása, informuje DPA.

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz si za čestného hosťa vybral premiéra Severného Macedónska Zorana Zaeva, čím podľa DPA zdôraznil svoju podporu užších vzťahov EÚ s Balkánom. Kancelár sa v priebehu večera vyjadril aj k svojim tanečným zručnostiam, pričom uviedol, že sa cíti omnoho viac doma na politickej scéne než na parkete.

Rakúska speváčka Conchita Wurst počas príchodu... Foto: TASR/AP, Michael Gruber
Conchita Wurst Rakúska speváčka Conchita Wurst počas príchodu na tradičný Ples v opere vo Viedni.

„Som čokoľvek, len nie talentovaný tanečník. Tancovanie prenechávam iným… Dokonca aj moja priateľka už pochopila, že tak je to pre všetkých lepšie,“ povedal 32-ročný Kurz.

Na plese vo Viedenskej štátnej opere, ktorá tento rok oslavuje svoje 150. výročie, sa zúčastnilo asi 5000 ľudí.

Bol medzi nimi aj bývalý nemecký spolkový kancelár Gerhard Schröder či austrálska modelka a herečka Elle Macpherson, ktorú pozval známy podnikateľ Richard Lugner. Niekdajšia supermodelka zvolila čiernu róbu s veľkou bálovou sukňou a galavečer si užívala z čestnej lóže.

zväčšiť Zľava: Premiér Severného Macedónska Zoran Zaev... Foto: TASR/AP, Michael Gruber
Premiér Severného Macedónska Zoran Zaev (vľavo), jeho manželka Zorica Zaevová, Susanne Thierová, priateľka Sebiastiana Kurza a rakúsky kancelár Sebiastian Kurz počas príchodu na tradičný Ples v opere. Zľava: Premiér Severného Macedónska Zoran Zaev (vľavo), jeho manželka Zorica Zaevová, Susanne Thierová, priateľka Sebiastiana Kurza a rakúsky kancelár Sebiastian Kurz počas príchodu na tradičný Ples v opere.

Na ples prišla aj niekdajšia rakúska víťazka Eurovíznej pesničkovej súťaže, speváčka Conchita Wurst, ktorá namiesto svojej tradičnej vizáže v podobe brady a parochne zvolila tentokrát bradu a holú hlavu. Obliekla sa však do šiat s latexovým topom a dlhou sukňou vo farbe vanilkovej bielej.

Aj Conchita využila svoju účasť aj na politický odkaz, respektíve propagáciu nadchádzajúcich volieb do európskeho parlamentu. „26. mája – žiadne výhovorky!“ odkázala cez média mladým voličom.

Viedenský Opernball sa začal speváckym vystúpením sopranistky ruského pôvodu Anny Netrebkovej a jej manžela tenoristu Yusifa Eyvazova, počas ktorého sa predviedlo dovedna 144 mladých debutantiek a debutantov, odetých do bielych šiat a frakov.

VIDEO: Pozrite si, aký bol Česko-Slovenský ples v Prahe

Video

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #opera #Sebastian Kurz #Elle MacPherson #Conchita Wurst

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...