Muži v ženských šatách zabávajú svet! Mieria aj do Viedne či do Prahy

Presne desať rokov uplynulo vo februári od momentu, čo sa na obrazovkách hudobnej stanice VH1 objavila šou Ru Paul Drag Race. Asi len málokto tušil, aký fenomén sa z nej stane počas nasledujúceh desaťročnice.

27.03.2019 00:00
debata
Zľava: Porotcovia šou Ru Paul Drag Race Carson... Foto: SITA/AP, Jordan Strauss
Carson Kressley, Michelle Visage, RuPaul Charles a Ross Mathews Zľava: Porotcovia šou Ru Paul Drag Race Carson Kressley, Michelle Visage, RuPaul Charles a Ross Mathews s cenou EMMY za najlepší súťažný televízny program RuPaul's Drag Race v septembri 2018.

Súťažno-zábavná reality šou dala na obrazovkách obrovský priestor americkej scéne drag queens a hoci spočiatku bola vnímaná kontroverzne, predovšetkým konzervatívnou časťou publika, zároveň sa stala obrovským hitom a veľkým lákadlom.

Za všetko toto môže Ru Paul, herec, model, spevák, zabávač a jedna z najslávnejších drag queens v histórii, ktorý predstavu o lacnej zábave mužov prezlečených za ženy v nočných kluboch New Yorku nabúral nielen svojím talentom, ale aj rozsahom portfólia toho, čím bol schopný na vystúpeniach newyorskej klubovej scény zaujať.

Jedna z víťaziek Ru Paul Drag Race Violet...
Kameron Michaels počas vystúpenia v šou Werq...
+9Kim Chi počas vystúpenia v šou Werq the World...

Presne to je aj poslanie súťažnej šou Ru Paul Drag Race, ktorá už od februára 2009 pravidelne hľadá najväčšiu superstar medzi drag queens a ukazuje, že o tento titul treba bojovať nielen ukážkovým vzhľadom, za ktorým často stoja hodiny práce strávené pri tvorbe odevných kreácií a hodiny ukážkového líčenia, ale tiež talentom v podobe tanca, humoru, niekedy spevu, či dokonca akejsi stand-up komiky.

Mnohí odborníci však pripisujú projektu, ktorý trikrát získal cenu EMMY alebo napríklad ceny GLAAD Media awards, aj veľmi dôležitú funkciu búrania predsudkov. Kamery na pozadí príprav na jednotlivé vystúpenia či v záberoch zo šatne často zobrazujú aj osobné príbehy protagonistov, ukazujú svet očami gayov, ale tiež transsexuálov a upozorňujú na dôležité problémy, ktorému tieto menšiny v živote čelili a stále čelia.

zväčšiť Jedna z víťaziek Ru Paul Drag Race Violet... Foto: VOSS EVENTS
Violet Chachki Jedna z víťaziek Ru Paul Drag Race Violet Chachki počas šou v Austrálii, kde sa svetové turné Werq the World Tour začalo.

Práve hviezdami, ktoré sa podarilo „objaviť“ a predovšetkým zviditeľniť v mainstreamovom priestore, je naplnená aj veľkolepá hudobno-tanečná šou Werq the world tour, medzinárodné turné vytvorené podľa obrazu výnimočných vystúpení scény drag-queens nakombinovaných s muzikálovými postupmi z veľkolepých šou na Broadway.

Diváci po celom svete môžu na jednom pódiu vidieť napríklad víťazky niekoľkých sezón populárnej televíznej šou – medzi nimi napríklad Violet Chachki, ktorá zvíťazila v siedmej sérii, či Aquariu – hviezdu a víťazku zatiaľ poslednej ukončenej, desiatej série. Okrem nich sa v šou predstavia aj mená ako Asia O’Hara, Detox*, Monét X Change či Naomi Smalls. Časť turné tiež absolvuje porotkyňa a jedna z kľúčových postáv televíznej šou Ru Paul Drag Race Michelle Visage.

Fanúšikom programu Ru Paul Drag Race nepochybne... Foto: VOSS EVENTS
Fanúšikom programu Ru Paul Drag Race nepochybne známe tváre - Naomi Smalls (vľavo) a Violet Chachki. Fanúšikom programu Ru Paul Drag Race nepochybne známe tváre - Naomi Smalls (vľavo) a Violet Chachki.

„Veríme, že publikum bude vo vytŕžení, keď sa ich obľúbené drag queens objavia na pódiu vo výnimočných číslach,“ komentoval pre médiá producent Brandon Voss z agentúry Voss Events, ktorá už spolupracovala so Cher či Lady Gaga. A zdá sa, že sa nemýlil. Veď napríklad v neďalekej Viedni, kde bude mať šou zastávku v sobotu 13. apríla, dokonca organizátori museli pridať po vypredaní večernej šou aj slot na popoludňajšie predstavenie.

Celosvetové turné, ktoré sa práve v apríli a máji presunulo do európskych veľkomiest, sa teší obrovskej popularite. Svetoznáme drag-queens sa tiež zastavia v Prahe a čakajú ich mestá ako Miláno, Londýn, Paríž alebo Dublin. Turné bude pokračovať následne v Severnej a Latinskej Amerike.

V súčasnosti na obrazovkách VH1 prebieha 11. séria šou, v ktorej porota na čele s Ru Paulom hľadá novú superstar. A výsledky sledovanosti hovoria jasnou rečou – popularita talentovaných hviezd, ktoré nielen ukazujú talent, ale aj búrajú predsudky, je stále obrovská.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Viedeň #šou #gay #komunita #Emmy #muzikál #program #fenomén #transgender #VH1 #Ru Paul Drag Race #drag queen #Ru Paul

+ Nie je každý deň dobrým dňom, snažte sa ho sami čo najviac vylepšiť.
Pri najlepšom myslení sa nenechajte...

+ Nebuďte negatívny, práve naopak, konečne máte dôvod na úsmev.
Úspech príde vtedy keď sa budete snažiť a...