Delon dostal Zlatú palmu za výnimočnú kariéru! Nie je to Nobelovka, bránili ho

Legendárny francúzsky herec Alain Delon, ktorý sa v posledných rokoch stal terčom kritiky kvôli svojmu správaniu k ženám alebo názorom na homosexuálov, tvrdí, že čo sa týka jeho profesionálnej dráhy, nie je čo spochybňovať. Na filmovom festivale v Cannes si v nedeľu prevzal Zlatú palmu za celoživotné dielo.

20.05.2019 07:15
debata (7)
Herec Alain Delon a jeho dcéra Anouchka Delon... Foto: Reuters, JEAN-PAUL PELISSIER
Herec Alain Delon a jeho dcéra Anouchka Delon pred získaním Čestnej zlatej palmy v Cannes. Herec Alain Delon a jeho dcéra Anouchka Delon pred získaním Čestnej zlatej palmy v Cannes.

„Už dlho som nebol taký dojatý,“ vyhlásil 83-ročný herec, keď večer v zaplnenej sále cenu preberal z rúk svojej dcéry Anouchky za búrlivého potlesku prítomných. „Dnes večer je to tak trochu posmrtné vzdanie pocty, ale za môjho života,“ povedal tiež Delon.

Topmodelka Elsa Hosk v kreácii Etro Couture.
Herec Alain Delon pózuje fotografom pred ziskom...
+18Nemecká topmodelka Toni Garrn v kreácii Ulyana...

„Odchádzam, ale neodídem, bez toho aby som vám poďakoval. Ak som hviezda – a to je to, za čo vám chcem poďakovať -, potom je to vďaka publiku a nikomu inému,“ poznamenal umelec. Pri nedeľňajšej slávnostnej príležitosti okrem iného tiež spomenul na dve ženy svojho života – herečky Mireille Darcovú a Romy Schneiderovú.

V rozhovore, ktorý vopred poskytol francúzskemu týždenníku Journal Du Dimanche (JDD), odmietol kritické hlasy voči sebe. „Ľudia si môžu hovoriť, čo chcú, som na to zvyknutý. Ale k mojej kariére nie je čo povedať, tej nie je čo vytknúť,“ povedal Delon.

Agentúra Reuters pripomenula, že Delon patrí najmä v rodnom Francúzsku k najobdivovanejším hercom. V roku 1963 za rolu vo filme Gepard, kde hral s Claudiou Cardinalovou a Burtom Lancasterom, získal v Cannes Zlatú palmu. Diváci ho poznajú tiež napríklad zo snímok Čierny tulipán alebo Dvaja muži v meste, v roku 2008 si zahral Julia Caesara v komédii Asterix a Olympijské hry, o dva roky neskôr sa podieľal na romantickej komédii Jeden manžel navyše.

Herec Alain Delon zdraví hostí na nedeľňajšom... Foto: Reuters, STEPHANE MAHE
Herec Alain Delon zdraví hostí na nedeľňajšom odovzdávaní ceny za jeho celoživotné dielo. Herec Alain Delon zdraví hostí na nedeľňajšom odovzdávaní ceny za jeho celoživotné dielo.

V posledných rokoch ale vyvolal kontroverzie napríklad tým, že sa prihlásil k priateľstvu s francúzskym krajne pravicovým politikom Jean-Marie Le Penom. „Som pravičiar, bodka,“ povedal v rozhovore s JDD s tým, že nie je stúpencom krajnej pravice.

V minulosti tiež priznal, že sa k ženám správal ako macho a vyhlásil, že homosexuáli by nemali vychovávať deti. „Nie som proti manželstvám homosexuálov, je mi to jedno, ľudia si môžu robiť, čo chcú,“ povedal v JDD. „Ale som proti adopciám ľuďmi rovnakého pohlavia,“ dodal.

Nemecká topmodelka Toni Garrn v kreácii Ulyana... Foto: SITA/AP, Joel C Ryan
Nemecká topmodelka Toni Garrn v kreácii Ulyana Sergenko Haute Couture. Nemecká topmodelka Toni Garrn v kreácii Ulyana Sergeenko Haute Couture.

Proti rozhodnutiu usporiadateľov Cannes festivalu oceniť Delona za jeho viac ako šesťdesiatročnú filmovú kariéru pred časom vznikla na internete petícia, ktorú zorganizovala americká organizácia Women and Hollywood. Tá bojuje za rovnoprávnosť žien vo filmovom priemysle.

Usporiadatelia festivalu v Cannes pripustili, že Delon nie je „dokonalý“, ale že ocenenie získa za svoju hereckú kariéru. „Neudeľujú mu Nobelovu cenu za mier,“ povedal tento týždeň riaditeľ festivalu Thierry Frémaux.

Francúzska celebritka a bývalá luxusná... Foto: Reuters, ERIC GAILLARD
Francúzska celebritka a bývalá luxusná spoločníčka Zahia Dehar. Francúzska celebritka a bývalá luxusná spoločníčka Zahia Dehar.

„Povedal som, že som dal facku žene? Áno. A mal som dodať, že viac faciek som dostal ako rozdal. Žiadnu ženu som nikdy v živote neobťažoval. To ony ma dosť obťažovali,“ hovorí tento herec.

VIDEO: Čo by ste mali vedieť o festivale v Cannes?

Video

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #herec #festival #kariéra #Cannes #cena #Alain Delon #Zlatá palma #dielo #Cannes 2019

+ Nenamáhajte svoju pokožku, doprajte jej starostlivosť akú si zaslúži.
Nové príležitosti na zlepšenie financií sú...

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, kľúč k úspechu.
Nebojte sa toho čo bude, pre vás všetko dopadne najlepšie ako...