Viedeň ožila dúhovými farbami. Posledný Life Ball podporila Katie Holmes či Conchita!

Dvadsaťšesť rokov - presne toľko trvalo podujatie známe pod názvom Life Ball, ktoré počas tohoto obdobia pomáhalo zbierať finančné prostriedky na boj s epidémiou AIDS. V sobotu sa konalo poslednýkrát...

09.06.2019 12:04
debata (2)
Speváčka a zároveň sprievodca večera Conchita... Foto: Reuters, LEONHARD FOEGER
Conchita Wurst Speváčka a zároveň sprievodca večera Conchita Wurst v jednom zo svojich kostýmov počas 26. ročníka Life Ball.

Hostiteľom známej filantropickej akcie bola počas uplynulých rokov Viedeň. Kým prvý ročník začínal ako maličké súkromné podujatie, kde sa stretli najmä domáci Viedenčania a začali uvažovať nad tým, ako reagovať na problematiku osvety v rámci šírenia AIDS a tiež pomôcť ľuďom, ktorí touto chorobou trpeli, počas ďalších rokov sa z Life Ballu stal medzinárodný event. Ten umiestnil Viedeň na svetovú mapu ako jedno z najprogresív­nejších i najhumánnejších miest v rámci rešpektovania menšín a pomoci (nielen im).

Dita von Teese predviedla svoje burleskné číslo...
Speváčka a zároveň sprievodca večera Conchita...
+11Súčasťou 26. ročníka Life Ball bol aj tradičný...

Sobotňajší slávnostný večer pred priestormi viedenskej radnice sa odohrával na veľkom pódiu, ktoré bolo inšpirované cirkusovým šapitó. Témou posledného ročníka bol totiž práve cirkus, ale tiež heslo Zjednotení v rozmanitosti. Bohatý program sa pohral s motívmi dúhovej vlajky, ktorá je symbolom gay komunity, ale aj jej pochodov za rovnoprávnosť. Na pódiu sa striedali tanečníci s akrobatmi, spevákmi, nechýbali pritom opulentné kostýmy a divoké líčenia. A, samozrejme, ani známe osobnosti.

Herečka Katie Holmes sa prihovorila divákom 26.... Foto: Reuters, LEONHARD FOEGER
Herečka Katie Holmes sa prihovorila divákom 26. ročníka Life Ball. Herečka Katie Holmes sa prihovorila divákom 26. ročníka Life Ball.

V minulých rokoch prilákal Life Ball do metropoly Rakúska osobnosti ako Bill Clinton, Elton John alebo Charlize Theron. Tento rok sa divákom prihovorila herečka Katie Holmes, ktorá zastupovala organizáciu amFAR, ďalšiu zo známych filantropických platforiem na boj proti AIDS. Z nahratých spotov sa prihovorili aj ikony súčasnej gay komunity – Ru Paul či Billy Porter zo seriálu Pose. Po červenom koberci sa potom prešli známe tváre ako Dita von Teese, Alan Cumming, Amanda Lepore, Silvia Schneider, Carmen Carrera či niektoré tváre z ostatnej série šou Ru Paul Drag Race.

Programom sprevádzala Dianne Brill, niekdajšia múza Andyho Warhola – tentoraz ako „dobrá víla“. Sparing partnera jej robil Thomas Neuwirth alias Conchita Wurst. Víťaz Eurovízie, ktorý v minulosti viackrát na Life Balle účinkoval, sa tentoraz okrem novej piesne stal aj akýmsi principálom. Striedal kostýmy, prihováral sa divákom, vítal hostí a vyzýval k láske a jednote.

Moderátorkou večera v úlohe dobrej víly bola... Foto: Reuters, LEONHARD FOEGER
Moderátorkou večera v úlohe dobrej víly bola Dianne Brill. Moderátorkou večera v úlohe dobrej víly bola Dianne Brill.

Podujatiu už tradične popri bohatom hudobnom a tanečnom programe nemohla chýbať ani módna prehliadka. Diváci pred radnicou si mohli pozrieť tvorbu domáceho návrhára Christiana Cowana, zatiaľ čo v privátnych priestoroch radnice sa pre VIP hostí konala módna šou Missoni. Na tej predvádzala aj topmodelka Michaela Kocianová či Miss Slovensko 2019 Frederika Kurtulíková.

Viedenská radnica sa rozsvietila dúhovými farbami. Foto: Reuters, LEONHARD FOEGER
Viedenská radnica sa rozsvietila dúhovými farbami. Viedenská radnica sa rozsvietila dúhovými farbami.

Na záver oficiálneho programu sa divákom prihovoril organizátor akcie a autor jeho prvotnej idey Gery Keszler, ktorý tiež previedol po červenom koberci herečku Nastassju Kinski. Hoci práve on informoval na oficiálnych stránkach Life Ball, že tento rok bude akcia poslednýkrát, objavili sa okamžite dohady, že sa tak nestane. Naznačil to následne aj starosta Michael Ludwig, ktorý odkázal priamo z pódia, že „Life Ball (teda Bál života) bude žiť ďalej“.

Už budúcu sobotu sa uskutoční vo Viedni aj známy pochod Gay Pride, ktorý je tento rok dokonca v znamení zjednotenia európskych krajín ako Europride. Očakáva sa, že do mesta pricestuje niekoľko stoviek tisíc turistov, aby si vychutnali práve pochod ulicami mesta, ktoré oslavuje rozmanitosť a podporuje rovnosť práv pre všetkých.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #akcia #pride #Viedeň #Katie Holmes #AIDS #Dita von Teese #cirkus #Conchita Wurst #Life Ball #jednota

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...