Dojatá Penelope Cruz získala výnimočnú cenu. Ohúrila aj svojím zjavom!

Španielska herečka Penélope Cruz získala na medzinárodnom filmovom festivale v San Sebastiane cenu Donostia za prínos svetovej kinematografii.

29.09.2019 12:55
debata (2)
Herečka Penelope Cruz na filmovom festivale San... Foto: SITA/AP, Alvaro Barrientos
Herečka Penelope Cruz na filmovom festivale San Sebastian v Španielsku. Herečka Penelope Cruz na filmovom festivale San Sebastian v Španielsku. V kreácii Chanel Haute Couture.

Ocenenie nazvané podľa baskického mena tohto mesta na severe Španielska prevzala v piatok večer z rúk írskeho speváka a lídra skupiny U2 ​​Bona. Rovnakú cenu dostal v San Sebastián aj herec Donald Sutherland a režisér Costa-Gavras.

Štyridsaťpäťročná Cruzová bola pri preberaní ceny zaskočená. Hoci nebolo tajomstvom, že cenu dostane, netušila, že ju prevezme od svojho dobrého priateľa Bona. Keď írsky rocker vstúpil na javisko, pobozkal jej ruku a obaja sa vrelo objali. Španielska herečka, ktorá sa presadila aj v Hollywoode, zožala niekoľkominútové ovácie publika. Chvály prichádzali aj na jej zjav. Španielska hviezda sa totiž na ceremoniáli objavila v kreácii z ateliéru Chanel Haute Couture.

Cenu venovala Cruz svojim dvom deťom a manželovi, hercovi Javierovi Bardema. Spomenula tiež na režisérov, s ktorými spolupracovala – okrem iného na Fernanda Truebu a Josého Bigasa Lunu, s ktorými natočila v roku 1992 prvé filmy, a na Pedra Almodóvara. Práve s ním natočila aj film Volver, ktorý jej vyniesol v roku 2006 prvú nomináciu na Oscara a niekoľko cien. Najprestížnejšie americkú filmovú cenu dostala Cruzová v roku 2008 za rolu v snímke Vicky Cristina Barcelona režiséra Woodyho Allena.

Herečka Penelope Cruz na filmovom festivale San... Foto: SITA/AP, Alvaro Barrientos
Herečka Penelope Cruz na filmovom festivale San Sebastian v Španielsku. Herečka Penelope Cruz na filmovom festivale San Sebastian v Španielsku.

V ďakovnej reči Cruz spomenula aj na ženy, ktoré sa stali obeťami násilia mužov. „Tento rok už bolo (v Španielsku) zabitých 44 žien v dôsledku rodového násilia a od roku 2003 bolo v našej krajine týchto obetí viac než 1000. Koľko ich ešte bude? A na celom svete?“ povedala hviezda na galavečere.

Cruz sa vo svojich 45 rokoch stala najmladšou herečkou, ktorá dostala cenu Donostia udeľovanú od roku 1986 na festivale v San Sebastiane. Ako najmladší herec dostal túto cenu v roku 2012 škótsky herec Ewan McGregor.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #ocenenie #Penelope Cruz #San Sebastián #kinematografia

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...