Exkluzívne: Z Vinczeovej bola opäť módna múza, Dendis v nej otvoril inú ženu

Moderátorka Adela Vinczeová je pre mnohých dizajnérov snom. Obliecť známu slovenskú tvár je výzva a súčasne aj spôsob, ako zviditeľniť vlastný dizajn a tvorbou osloviť širšie publikum. To sa darí aj vďaka špeciálnej cene Mladý módny tvorca.

30.11.2019 17:26
debata (9)
Moderátorka Adela Vinczeová v kreácii od... Foto: Nadácia Tatra banky
Moderátorka Adela Vinczeová v kreácii od slovenského dizajnéra Pavla Dendisa. Moderátorka Adela Vinczeová v kreácii od slovenského dizajnéra Pavla Dendisa.

Už desiatykrát sa tento rok známa televízna moderátorka stala múzou pre slovenského tvorcu, ktorého vyberá organizačný tím v rámci vyhlásenia Ceny Nadácia Tatra banky za umenie. Po menách ako Boris Hanečka, Marcel Holubec či Lenka Sršňová sa tento rok chopil príležitosti Pavol Dendis.

Mali sme možnosť navštíviť ateliér ešte niekoľko týždňov pred piatkovým galavečerom a s našou kamerou sa zúčastniť na skúške šiat. Pre Vinczeovú bola spolupráca s mladým autorom, ktorý začiatkom októbra bodoval aj s kolekciou Unseen na akcii Fashion LIVE!, veľmi príjemná.

VIDEO s Adelou Vinczeovou tu:

Video

„Prebiehala veľmi hladko, ale myslím si, že to bolo obojstranné. Ja zase veci veľmi nekomplikujem, ale zároveň som sa dostala do modelu, ktorý mi sedel – hneď od prvého momentu. Pretože je zaujímavý, ale zároveň nositeľný a nie je nejakým spôsobom akrobaticky náročný – ani nosením, ani ničím, čo sa pri dizajnových kúskoch občas stáva,“ vysvetlila pre Pravdu sympatická moderátorka.

V dizajnérskych kreáciách ju vidieť pomerne často najmä pri pracovných aktivitách. Byť múzou pre dizajnéra je však pre ňu vlastne akýmsi umeleckým zážitkom. „Je to akoby ste tvorili na plátno, ktorým je ľudské telo. Charakter, nejaká energia a štýl a zároveň do toho vkladáte svoje nápady a kreativitu. To je pre mňa absolútne umenie,“ skonštatovala Adela Vinczeová, ktorá sa v piatkový večer ocitla na pódiu celá v čiernej farbe. Hoci ju verejnosť vníma skôr vo výraznejších a živších odtieňoch, ona sama vraj čiernu miluje. „V tomto som trošku taký módny Zuckerberg. V súkromí nosím čiernu veľmi často,“ konštatovala.

VIDEO s dizajnérom Pavlom Dendisom tu

Video

Práve čierna farba bola jedným z nosných motívov kreácii návrhára Pavla Dendisa. „Chcel som v Adele otvoriť inú, novú ženu. Ukázať ju práve v čiernej, pretože ju často obliekajú do bielej farby,“ vysvetlil pre Pravdu. Pavla Dendisa inšpirovala silueta presýpacích hodín a zároveň sa v nej snažil skĺbiť kontrast a spojenie pánskej a dámskej módy, keďže on sám prevažne pánsku módu navrhuje. Šaty tvoril v hornej časti precízne ušitý kabátik s trblietavou fazónkou výrazného goliera, ktorý prepájala na odhalenom drieku masívna reťaz a model prechádzal do hodvábnej čiernej sukne. Tvoril tak akoby ilúziu rozsýpania piesku v spodnej časti.

Moderátorka Adela Vinczeová v kreácii od... Foto: Nadácia Tatra banky
Moderátorka Adela Vinczeová v kreácii od slovenského dizajnéra Pavla Dendisa. Moderátorka Adela Vinczeová v kreácii od slovenského dizajnéra Pavla Dendisa.

Ako priznal, k modelu ho inšpirovala aj doterajšia tvorba jeho predchodcov a kolegov. „Pozrel som sa, čoho sa vyvarovať, neopakovať a snažil sa priniesť niečo iné, niečo, čo ešte diváci nevideli,“ komentoval Pavol Dendis a zároveň vypichol odev pre Adelu Vinczeovú od Maji Božović, ktorá šaty na galavečer cien za umenie navrhla v roku 2013.

V našich exkluzívnych videách z ateliéru Pavla Dendisa s Adelou Vinczeovou sa dozviete ešte viac (nielen) o procese tvorby večernej kreácie. V galérii si pozrite, ako napokon vyzeral výsledok v piatok večer na Cene Nadácie Tatra banky za umenie. Viac o laureátoch tu.

Ocenené hudobné kvarteto Janoska Ensemble.
Moderátorka Adela Vinczeová v kreácii od...
+8Michal Tornyai, Martin Lipták, Andrej Sarvaš a...

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #móda #dizajn #čierna #Adela Vinczeová #Pavol Dendis #Cena nadácie Tatra Banky za umenie #módny tvorca

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...