Ples v opere oslávil 20 rokov! Prišla Cibulková či Gáborík, Vášáryová ako diva

Najznámejší slovenský ples oslávil okrúhle jubileum. V priestoroch budovy Opery SND sa stretli významné osobnosti z rozličných oblastí už dvasiatykrát. Popri oslave plesu sa pripomínalo aj veľké jubileum divadla.

11.01.2020 21:54 , aktualizované: 12.01.2020 13:00
debata (46)
zväčšiť Hokejista Marián Gáborík prichádza s tehotnou... Foto: ORANGE
Hokejista Marián Gáborík prichádza s tehotnou manželkou Ivanou Gáborík Surovcovou. Hokejista Marián Gáborík prichádza s tehotnou manželkou Ivanou Gáborík Surovcovou.

Akcia, ktorá každoročne púta pozornosť verejnosti, aj tento rok prilákala množstvo záujmu. Ten sprevádzal už príchod hostí po červenom koberci. Dámy ešte zahalené v kožúškoch či so štólami na pleciach, páni v kabátoch. Pravá zábava a promenáda večernej garderóby nasledovala až za dverami Opery.

Emília Vášáryová a Martin Huba sa v úvode...
Andrea Cocherová, riaditeľka dobročinného Plesu...
+69Andrea Gontkovičová, riaditeľka obchodného...
Herečka Lucia Hurajová na 20. ročníku Plesu v...
Beáta Danglová, manželka herca a režiséra Dana...
+98Modelka Alexandra Gachulincová v šatách od...

Na dvadsiaty ročník pozvali organizátori množstvo známych tvárí, ktoré už si v minulosti ples užili. Objavila sa medzi nimi napríklad herečka Monika Hilmerová s manželom Jarom Bekrom, moderátorka Iveta Malachovská s manželom Martinom a Zlatica Puškárová s manželom Patrikom Švajdom či herec Vlado Černý so svojou polovičkou alebo Dano Dangl s pôvabnou manželkou Beátou. Nechýbal ani herec Vlado Kobielsky, herečka Lucia Hurajová, ktorú sprevádzal brat Emil, alebo župan Juraj Droba či diplomat Ján Kubiš. Znovu si užili večernú plesovú atmosféru aj slovenské topmodelky Michaela Kocianová a Alexandra Gachulincová.

zväčšiť Bývalá tenistka Dominika Cibulková prichádza s... Foto: TASR, Pavol Zachar
Bývalá tenistka Dominika Cibulková prichádza s manželom Michalom Navarom. Bývalá tenistka Dominika Cibulková prichádza s manželom Michalom Navarom.

Ako každoročne, ani tentoraz nechýbali medzi osobnosťami takzvaní „debutanti“. Hoci ich výber sa niesol naprieč spektrom rozmanitých profesií, azda najväčšiu pozornosť pritiahli športovci. Hokejista Marián Gáborík s tehotnou manželkou Ivanou, jeho kolega Marián Hossa s manželkou Janou, futbalista Ján Ďurica s novou partnerkou či tehotná Dominika Cibulková a jej manžel Michal. Všetci boli v centre pozornosti a hľadáčikoch už počas príchodu.

Našťastie, v priestoroch Opery SND sa už mohla pozornosť preniesť aj k tomu, čo k Plesu v opere patrí – kultúrnemu programu, oslave umenia, zábave, ale aj charite. Aj tento rok výťažkom z dobrovoľných príspevkov organizátori podporili inkluzívne vzdelávanie na Slovensku. „Vzdelávanie detí so zdravotným znevýhodnením je veľká a dlhodobo prehliadaná téma. Na Slovensku je veľa takýchto detí a mnohé z nich nemajú možnosť navštevovať bežnú školu vo svojom okolí. Vnímame, že za tri roky sme prispeli k tomu, že sa o tomto probléme začalo viac hovoriť a začali sa aj uskutočňovať postupné zmeny. Veľmi nás to v mene tých detí, ich rodičov, ale aj samotných učiteľov a škôl teší,“ uviedla pre Pravdu riaditeľka Plesu v opere Andrea Cocherová. Potešilo ju, že záštitu nad akciou prevzala prezidentka Zuzana Čaputová, hoci osobne sa na plese zúčastniť nemohla pre pracovné povinnosti.

zväčšiť Sprievodcami večera 20. ročníka Plesu v opere... Foto: ORANGE
Sprievodcami večera 20. ročníka Plesu v opere bola herecká dvojica Emília Vášáryová a Martin Huba. Sprievodcami večera 20. ročníka Plesu v opere bola herecká dvojica Emília Vášáryová a Martin Huba.

Hostí dvadsiateho ročníka Plesu privítala herečka Emília Vášáryová spoločne s kolegom Martinom Hubom. A nechýbali ani zástupcovia hostiteľských strán – SND a spoločnosti Orange. O úder na gong sa však postarali dve výnimočné športovkyne. Konkrétne slovenská zjazdová lyžiarka, najlepšia paralympijská športovkyňa roka na svete, najúspešnejšia slovenská paralympionička v histórii samostatného Slovenska, deväťnásobná víťazka Paralympijských hier a pätnásťnásobná víťazka Majstrovstiev sveta v para alpskom lyžovaní Henrieta Farkašová a jej dlhoročná navádzačka Natália Šubrtová, s ktorou spolupracuje už dvanástu sezónu.

zväčšiť Ples v opere povestným úderom na gong oficiálne... Foto: ORANGE
Henrieta Farkašová a jej dlhoročná navádzačka Natália Šubrtová Ples v opere povestným úderom na gong oficiálne otvorili dve výnimočné športovkyne - slovenská zjazdová lyžiarka, najlepšia paralympijská športovkyňa roka na svete Henrieta Farkašová a jej dlhoročná navádzačka Natália Šubrtová, s ktorou spolupracuje už dvanástu sezónu.

„Ako dieťa so zdravotným znevýhodnením som chodila do základnej školy pre zdravé deti. Stretávala som sa v nej s problémom odmietnutia a neprijatia mňa a môjho postihnutia. Myslím si, že je veľmi dôležité, aby spoločnosť vedela prijať aj ľudí so zdravotným znevýhodnením a aj deti vedeli akceptovať iných a podporovať ich. Je veľmi dôležité nevnímať tú inakosť ako niečo zlé, ale ako niečo hodnotné, čo ich môže obohatiť, aby sa mohli vzájomne ťahať, povzbudzovať a obohacovať,“ uviedla aj na margo charitatívnej myšlienky akcie úspešná športovkyňa.

Program jubilejného 20. ročníka, v ktorom sa objavila operná hviezda Hrachuhi Bassenz či domáci Pavol Bršlík, mala na starosti opäť režisérka Jana Burkiewicz. Talentovanej Češke ho organizátori zverili už šiestykrát.

V úvode večera zazneli árie z pera Eugena Suchoňa, Georga Friedricha Händela, Giacoma Pucciniho, Carla Orffa a Antonína Dvořáka. Vystúpenie sólistov doplnil zbor a vizuálne program oživili pôsobivé choreografie. Inšpiráciou pre tohtoročný úvodný ceremoniál bola pre ňu podľa jej slov láska. „Láska ako ústredný leitmotív azda každého operného diela. Láska, ktorá v sebe nesie esenciu spolupatričnosti, empatie, dôvery a nezištnosti – a to je aj esencia dobročinného Plesu v opere,“ vysvetlila Burkiewicz.

Úvodnému ceremoniálu dominovalo operné spojenie... Foto: ORANGE
Úvodnému ceremoniálu dominovalo operné spojenie sopranistky Hrachuchi Bassenz a slovenského tenora Pavla Bršlíka. Úvodnému ceremoniálu dominovalo operné spojenie sopranistky Hrachuchi Bassenz a slovenského tenora Pavla Bršlíka.

Burkiewicz si k spolupráci na programe prizvala pánske trio. Tvoril ho hudobný dramaturg Slavo Solovic, scénograf Juraj Kuchárek a módny návrhár Boris Hanečka. „Traja muži a ja. Bola to veľmi príjemná spolupráca najmä po ľudskej stránke a dúfam, že nie posledná,“ neskrývala svoje nadšenie Jana Burkiewicz.

Dizajnér Boris Hanečka pre slávnostný večer vytvoril dokopy 31 kostýmov pre desaťčlenný súbor tanečníkov, osemnásťčlenný zbor a troch sólistov. Okrem toho sa počas programu objavili na scéne aj tri výnimočné sukne. „Na tvorbu každej z nich sa použilo až 17 metrov látky,“ upresnil módny návrhár. Mnoho hostí však počas večera s napätím čakalo aj na jeho kreáciu pre sprievodkyňu večera – herečku a členku Čestného plesového výboru Emíliu Vášáryovú. Spoločne vybrali rubínovú farbu, v akej nebolo divu SND vidieť dlhý čas.

Ako už bolo spomenuté, Vášáryová sa v úvodnom slove pred hostí postavila spoločne so svojím kolegom Martinom Hubom. A ich prítomnosť nebola vôbec náhodná. Celý program večera bol totiž popri jubileu 20. ročníka plesu zasvätený aj storočnici existencie Slovenského národného divadla, ktoré je od začiatku hostiteľom akcie v najstaršej zo svojich budov.

zväčšiť Moderátorka Zlatica Puškárová v šatách od Jany... Foto: ORANGE
Moderátorka Zlatica Puškárová v šatách od Jany Pištejovej a jej manžel Patrik Švajda. Moderátorka Zlatica Puškárová v šatách od Jany Pištejovej a jej manžel Patrik Švajda.

V rámci ďalšieho programu sa hostia mohli zabávať počas vystúpení kapely Hex, Richarda Müllera či zoskupenia Cimbal Brothers so Svetlanou Rymarenko.

Slávnostnú atmosféru jubilea a myšlienku lásky dobročinného Plesu v opere akcentovala aj kvetinová výzdoba. Kvetinové aranžmány boli netradične viazané do trsov jednotlivých druhov kvetín. Základ tvorila červená farba s akcentmi ružovej a jemnej oranžovej s prechodom k zelenej a bielej farbe. V aranžmánoch prevládali výrazné kvetiny ako hortenzie, skimia, chryzantémy, ruže, ľalia, ľubovník, gerbera, monstera, palma či blahovičník.

Debutanti 20. ročníka Plesu v opere:

Debut na 20. ročníku Plesu v opere absolvoval... Foto: ORANGE
Debut na 20. ročníku Plesu v opere absolvoval režisér a herec Peter Bebjak (vpravo) so svojím partnerom - výtvarníkom Andrejom Dúbravským. Debut na 20. ročníku Plesu v opere absolvoval režisér a herec Peter Bebjak (vpravo) so svojím partnerom - výtvarníkom Andrejom Dúbravským.
  • futbalista Ján Ďurica
  • hokejové hviezdy Marián Gáborík a Marián Hossa
  • bývalá slovenská profesionálna tenistka Dominika Navara Cibulková
  • krasokorčuliarka Oľga Beständigová.
  • redaktorka TV Markíza Andrea Šprochová
  • riaditeľ Horskej záchrannej služby Jozef Janiga
  • členka manažmentu a riaditeľka pre inovácie a rozvoj v spoločnosti Philip Morris a Absolútna Slovenka roka Andrea Gontkovičová
  • riaditelia Nadácie Pontis Martina Kolesárová a Michal Kišša
  • špeciálny pedagóg a správca Centra inkluzívneho vzdelávania Viktor Križo
  • vedec a pedagóg Ústavu chemických vied Prírodovedeckej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika a Vedec roka 2018 Vladimír Zeleňák
  • herec, scenárista a režisér Peter Bebjak
  • sochár Ján Ťapák
  • spisovateľ Ondrej Štefánik.

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #Dominika Cibulková #charita #jubileum #Marián Gáborík #Ples v opere #Opera SND #Monika Hilmerová #Daniel Dangl #Iveta Malachovská

+ Dnes si jednoznačne oddýchnite do sýtosti, potrebujete to.
Nesnažte sa o niečom presvedčiť, sami dobre viete ako...

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...